Yellen med ny skjebnedato: Utsetter fristen for gjeldstaket til 5. juni

Det offentlige USA vil gå tom for penger om under to uker, ifølge finansminister Janet Yellen.

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden

– Vi beregner nå at finansdepartementet ikke vil ha tilstrekkelig med midler til å imøtekomme myndighetenes forpliktelser hvis Kongressen ikke har økt eller suspendert gjeldstaket innen 5. juni, skriver USAs finansminister Janet Yellen i et brev til Kevin McCarthy, speaker i Representantenes hus.

Hun har tidligere omtalt 1. juni som en tidsfrist i forhandlingene.

I brevet skriver Yellen at det offentlige USA vil betale ut mer enn 130 milliarder dollar i løpet av de to første dagene i juni, inkludert utbetalinger til veteraner av forsvaret og til helse- og sosialstøtte.

«Disse utbetalingene vil etterlate ekstremt få ressurser i finansdepartementet», skriver Yellen.

Gjennom uken, altså den etter den førstkommende, venter så ytterligere kjempeutbetalinger. Det vil de ikke ha råd til uten en enighet i gjeldsforhandlingene, skriver finansministeren til McCarthy.Les på E24+Dette er gjeldstak-dramaet i USA

Vil bety krise

Gjeldstaket er det samlede beløpet som den amerikanske staten har lov til å låne, penger som går til å finansiere alt fra velferdsordninger til lønn og renteutgifter.

Gjelden vokser seg stadig større fordi den amerikanske staten bruker mer penger enn den får inn.

I januar ble «taket» på 31.400 milliarder dollar, tilsvarende 342.000 milliarder kroner eller 23 norske oljefond nådd, og finansminister Janet Yellen kom med de første advarslene om at taket må heves.

Uten nye lån vil staten misligholde sine forpliktelser. For finansmarkedene er det spesielt viktig at USA betaler rentene på statsgjelden. Et mislighold av gjelden fra verdens største økonomi vil bety krise i markedene.

I brevet til McCarthy fredag advarer Yellen mot å vente til siste sekund med å komme til enighet om gjeldstakproblemstillingen.

Det kan forårsake stor skade på tilliten fra både forbrukere og næringsliv, gjøre folks lån dyrere samt få en negativ innvirkning på landets kredittrating, frykter hun.Les på E24+Slik tjener Georg (28) 100.000 kroner på én sommer

Uenige om kutt

De siste rapportene fra USA har vært at forhandlingene mellom republikanernes McCarthy og den demokrat-presidenten Joe Biden nærmer seg.

logo
teaser-asset

– Dette er viktigere enn noen gang

ANNONSØRINNHOLD |

Aksjetrender i Europa:

Uenigheten står ifølge Biden på hvor kuttene skal gjøres.

– Jeg synes ikke hele byrden skal falle på middelklassen og arbeiderklassen, sa han til pressen torsdag.

Avtalen som Biden og McCarthy nærmer seg enige om går ut på å heve gjeldstaket i to år, ifølge det en amerikansk tjenesteperson sa til pressen torsdag. I tillegg vil avtalen begrense den offentlige pengebruken, bortsett fra når det kommer til militæret og veteraner.

Publisert:

Publisert: 26. mai 2023 22:33

Oppdatert: 26. mai 2023 23:04

Her kan du lese mer om

Legg igjen en kommentar