Utforsket: Komponentene til flydrivstoff

AVPRANJAL PANDE

OPPDATERT1. NOVEMBER 2022

Drivstoffet som brukes av kommersielle fly er overraskende likt det som brukes i biler!

GettyImages-1236620940
Foto: Getty Images

Drivstoff er et viktig diskusjonspunkt i luftfartsindustrien , med varierende priser som påvirker flyselskapets kostnader og fortjeneste hvert kvartal. Men hva er egentlig dette drivstoffet laget av? Hva er de forskjellige typene flydrivstoff? Her er en rask guide.

Hvilket jetfly?

I dag bruker kommersielle fly jetdrivstoff , eller Aviation Turbine Fuel (ATF), som den spesifikke kraftkilden. De to vanligste drivstoffene er Jet A og Jet A-1. Mens førstnevnte brukes nesten utelukkende i USA, brukes sistnevnte globalt. Begge består av parafin, et produkt av ekstremt raffinert olje. Det som skiller jetdrivstoff er tilstedeværelsen av flere tilsetningsstoffer for å sikre at drivstoffet kan brukes trygt uten krystallisering eller antennelse.

Disse tilsetningsstoffene sikrer at drivstoffet ikke fryser ved høy temperatur eller antennes ukontrollert inne i drivstoffkamrene. I tillegg til raffinert parafin inneholder jetdrivstoff antioksidanter, metalldeaktivatorer, ishemmere og statiske dissipatorer, ifølge CDC.

Jet a1 lastebil

Foto:  

David Monniaux via Wikimedia Commons

Forskjellen mellom Jet A og A-1 er minimal, hvor førstnevnte har et høyere frysepunkt (-40 C v -47 C) og sistnevnte har et ekstra antistatisk additiv til drivstoffet. Flammepunktet og energitettheten deres er nesten identiske, så begge kan brukes om hverandre på kommersielle jetfly.

Den siste typen jetdrivstoff er Jet B, som vanligvis brukes i ekstremt kaldt klima. Jet B består av 30 % parafin og 70 % bensin, noe som gir den et frysepunkt på -60 C. Denne typen drivstoff er imidlertid ekstremt brannfarlig og utfordrende å håndtere, og de fleste operatører unngår bruken med unntak av militæret eller for spesifikke kommersielle oppdrag. Men i klima der risikoen for frysing av drivstoff er svært høy, som Nord- Canada eller Alaska, forblir Jet B tilgjengelig.

Hold deg informert: Registrer deg for våre daglige og ukentlige nyhetssammendrag om luftfart.

Kan den kjøre bilen din?

Selv om jetdrivstoff kan virke som om det er langt unna ditt gjennomsnittlige bensinpumpedrivstoff, er de bemerkelsesverdig like. Faktisk kan du legge Jet A eller Jet A-1 drivstoff i dieselbilen din med få merkbare problemer. Selv om det over tid vil være forringelse av nøkkeldeler, er det ikke verdens undergang hvis du noen gang befinner deg i den bisarre situasjonen med tilgang til flydrivstoff og ikke vanlig diesel.

Ikke prøv dette på bensinbilen din, siden resultatet blir det samme som å fylle den med diesel. Alle tre er derivater av råolje, ganske enkelt raffinert til forskjellige standarder for deres bruk.

Det motsatte er imidlertid ikke sant. Å prøve å bruke alt annet enn jetdrivstoff i et fly kan være farlig. Faktisk er ATF regulert globalt for å sikre at den har de riktige tilsetningsstoffene og leveres på en tryggest mulig måte før avreise.

Air France SAF

SAF er fremtiden for flyselskaper, men det kan ta en stund før det trer i kraft. Foto: Getty Images

Selv om flydrivstoff kan ligne på vanlig drivstoff for mange mennesker, er det mengden som kreves som koster flyselskapene millioner hver måned. En Airbus A321neo kan brenne nesten 42 liter drivstoff hvert minutt, noe som betyr at en to-timers innenlandshopp krever over 5000 liter flydrivstoff. I mellomtiden kan en Boeing 747-400 som flyr fra London til New York brenne opp over 82 000 liter drivstoff, noe som gir oss en ide om omfanget som flyselskaper bruker flydrivstoff på.

Bærekraftig

De siste årene har luftfartsindustrien fokusert på å gå bort fra rent råoljebasert drivstoff til Sustainable Aviation Fuel (SAF) . Det mest lovende fremskrittet har vært biodrivstoff, som er produsert av vegetabilske oljer, plantematerialer og mer. I dag brukes biodrivstoff kun i forbindelse med ATF, og det vil ta noen år til før biodrivstoff blir den største kilden for flyging. Trenden mot SAF har imidlertid allerede begynt, og drivstoffet vi bruker kommer til å endre seg for godt de neste tiårene.

SAF har blitt populært siden det kan brukes i konvensjonelle flymotorer og ikke krever en fullstendig overhaling av systemet. Biodrivstoff kan lages av husholdningsavfall og krever ikke kraftige utslippsprosesser for utvinning. SAF kan imidlertid ikke brukes som et frittstående alternativ for jetdrivstoff, de to må blandes for å fly trygt. Imidlertid kan blandingsprosenten nå være så høy som 50 %, noe som reduserer utslippene betraktelig.

Hva tenker du om fremtiden til flydrivstoff? Gi oss beskjed i kommentarene.

Legg igjen en kommentar