mRNA Technology Transfer Program går til neste fase av utviklingen Torsdag 20. april 2023

  • Innvielse av mRNA-teknologihub-anlegget i Afrigen, Sør-Afrika.
  • Partnere samles i Cape Town for å diskutere neste fase av utviklingen av mRNA-vaksine og kunnskapsdeling.

Cape Town, Sør-Afrika, 20. april 2023: Over 200 internasjonale deltakere som jobber med mRNA Technology Transfer Program møttes i Cape Town denne uken for sitt første møte ansikt til ansikt. Sammen med Verdens helseorganisasjons (WHO) generaldirektør, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus og Dr. Joe Phaahla, helseminister og handels- og industriminister, Ebrahim Patel fra Sør-Afrika sammen med høytstående tjenestemenn fra finansieringsland, dette unikt møte gjennomgikk fremgangen siden WHO og Medicines Patent Pool (MPP) lanserte den i juni 2021.

“Jeg er glad for å være her i Cape Town sammen med partnerne våre for å støtte en bærekraftig modell for mRNA-teknologioverføring for å gi lav- og mellominntektsland rettferdig tilgang til vaksiner og andre livreddende helseprodukter,” sa WHOs generaldirektør Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Jeg er utrolig stolt over prestasjonen til alle de involverte i dette prosjektet; på mindre enn to år har vi vist at når vi samarbeider, lykkes vi kollektivt.»

Møtedeltakerne inkluderer bioproduksjonspartnere fra 15 land i programmet, ledende eksperter, industri, sivilsamfunnsrepresentanter og finansiører. I løpet av det fem dager lange møtet vil deltakerne dele fremgang og diskutere kritiske muliggjører for programmets bærekraft, slik som immaterielle rettigheter og regulatoriske aspekter, samt vitenskapen om mRNA-teknologier og nøkkelapplikasjoner som er relevante for LMICs i andre sykdomsområder som f.eks. HIV og tuberkulose.

COVID-19-pandemien har understreket at det er stor ulikhet når det gjelder tilgang til helseprodukter, spesielt vaksiner. Fra mars 2023, mer enn tre år etter at WHO erklærte COVID-19 som en folkehelsenødsituasjon av internasjonal bekymring (PHEIC), hadde 69,7 % av verdens befolkning mottatt minst én dose av en covid-19-vaksine. Spesielt er denne andelen fortsatt under 30 % i lavinntektsland (LICs). Dette programmet tar sikte på å bidra til rettferdig tilgang til mRNA-vaksiner ved å øke fordelingen av bærekraftig produksjonskapasitet på tvers av LMICs, styrke regionale og interregionale samarbeid, og utvikle og styrke en lokal arbeidsstyrke gjennom skreddersydd og inkluderende opplæring og ekspertstøtte. Det som er unikt i mRNA Technology Transfer-modellen er den multilaterale prosessen som tillater deling av teknologier til flere mottakere, slik at de som trenger det raskt kan nås gjennom lokal og regional produksjon.

Dr Phaahla, helseminister Sør-Afrika, sa: “Det vi ser her i dag, er et øyeblikk i historien, et program som tar sikte på å styrke LMICs gjennom et globalt samarbeidsnettverk. Jeg er henrykt over å se fremgangen som er gjort på så relativt kort tid og ønsker støtte fra så mange forskjellige land – land som Sør-Afrika som har en sterk, levende bioproduksjonskapasitet og som er villige til å jobbe sammen, lære av og dele med hverandre .”

Minister Blade Nzimande for høyere utdanning og vitenskap, sa: “Vår er visjonen om mRNA Technology Transfer Hub utover bare COVID-19. Mulighetene vi bygger er ute etter å styrke oss til å håndtere andre fremtidige pandemier hvis vaksiner kan bruke den samme mRNA-teknologiplattformen. Det er en visjon som har satt øynene på sykdommer som er utbredt i våre miljøer som malaria, tuberkulose og HIV og AIDS.»

Denne anledningen markerer også en viktig milepæl for programmet med innvielsen av mRNA technology Hub-anlegget i Afrigen i Cape Town i nærvær av Dr. Tedros og Dr. Matshidiso Moeti WHOs regiondirektør for Afrika, Charles Gore administrerende direktør for MPP og Dr. Ærede statsråder som deltok i en klippeseremoni i Afrigen.

Professor Petro Terblanche, administrerende direktør i Afrigen sa: “Hele Afrigen-teamet er begeistret for å nå denne viktige milepælen med fullføringen av mRNA-teknologiplattformen. Denne plattformen er plassert i ende-til-ende mRNA-vaksineutviklings- og produksjonsanlegget der mRNA Hub Covid 19-vaksinkandidaten AfriVac 2121 for tiden er i oppskaleringsfase. I løpet av de siste 18 månedene har Afrigen gjennomgått en utrolig transformasjon med støtte fra et nettverk av partnere og mentorer aktivert av dette programmet. Vi har økt vår evne og kapasitet til å møte de høyeste kvalitetsstandardene for utvikling av mRNA-vaksine, og tjener målet om å bygge bærekraftig kapasitet i LMIC-er for å produsere mRNA-vaksiner.”

Afrigen har med suksess etablert en COVID-19-vaksineproduksjonsprosess i laboratorieskala og skalerer for tiden opp denne prosessen til et nivå som er egnet for produksjon av vaksinebatcher som skal brukes i fase I/II kliniske studier i henhold til GMP-standarder. I en parallell prosess vil Afrigen fortsette å gjennomføre opplæring og teknologioverføring til nettverkspartnerne.

Finansierne spiller en avgjørende rolle i å støtte programmet med en samlet finansiering til dags dato på USD 117 millioner, og Frankrike er det første som finansierer arbeidet med overføring av mRNA-teknologi. Til stede på møtet var representanter fra EU-kommisjonen, Belgia, Tyskland, samt Norge, Canada, African Union, South Africa og ELMA Foundation.

Caroline Delany, GlobalAffairs Canadas generaldirektør for Sør- og Øst-Afrika sa: “Canada bekrefter sin fortsatte støtte til mRNA Technology Transfer Program og vi er glade for å kunngjøre et ytterligere bidrag på 15 millioner kanadiske dollar på møtet i dag. Dette bringer Canadas totale bidrag til programmet opp til 45 millioner kanadiske dollar. Disse midlene støtter driften av Hub i Sør-Afrika samt nettverkspartnere over hele verden. Vi tror fullt og fast på viktigheten av å bygge kapasitet på lokalt og regionalt nivå”.

Martin Seychell, viseadministrerende direktør for EU-kommisjonen, sa. “EF har allerede bidratt med 40 millioner euro til etableringen av mRNA-teknologioverføringssenteret og har nylig signert et nytt tilskudd med EIB på 15,5 millioner euro for å lette utvidelsen av vaksinerproduksjonskapasiteten. Dette er en del av den samlede investeringen under EUs globale gateway-strategi, der mer enn 1 milliard euro har blitt mobilisert under Team Europe Initiative on Manufacturing helseprodukter. Det er nå spesielt viktig å også ta tak i mulige regulatoriske og etterspørselsflaskehalser, for å sikre ikke bare produksjon av vaksiner av høyeste standard i alle regioner i verden, men også rask og rettferdig tilgang til disse vaksinene.»

1. https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Legg igjen en kommentar