Her er orienteringsnotatene fra dagens pressebriefing om “Rise of dengue, zika, chikungunya-utbrudd og virkningen av klimaendringer” .

Briefingen ble holdt i FN-palasset i Genève, foredragsholdere var:

 • Dr Raman VELAYUDHAN, enhetsleder, globalt program for kontroll av neglisjerte tropiske sykdommer som koordinerer dengue- og arbovirusinitiativ
 • Dr Diana ROJAS ALVAREZ, teknisk leder, Zika og chikungunya og medleder for det globale arbovirusinitiativet

Orienteringen kan ses på nytt her:
https://media.un.org/en/asset/k1x/k1xcrwzje1

Dengue-oppdateringer – media brief

Hva er dengue…en ny virus på gang!

Dengue) er den vanligste virusinfeksjonen som sprer seg fra mygg til mennesker. Det er mer vanlig i tropiske og subtropiske klimaer. Det er fire forskjellige serotyper av dengue.

De fleste som får dengue vil ikke ha symptomer. Men for de som gjør det, er de vanligste symptomene høy feber, hodepine, kroppssmerter, kvalme og utslett. De fleste vil også bli bedre i løpet av 1–2 uker. Noen mennesker utvikler alvorlig dengue og trenger omsorg på sykehus. I alvorlige tilfeller kan dengue være dødelig.

Du kan redusere risikoen for dengue ved å unngå myggstikk, spesielt på dagtid.

Dengue behandles med smertestillende medisin da det ikke finnes noen spesifikk behandling for øyeblikket.

Dengue-trender:

Forekomsten av dengue har vokst dramatisk rundt om i verden de siste tiårene, med tilfeller rapportert til WHO økte fra 505 430 tilfeller i 2000 til 5,2 millioner i 2019. Den amerikanske regionen hadde rapportert 2,8 millioner tilfeller og 1280 dødsfall i 2022. Denne økende trenden fortsetter i 2023 hvor det frem til slutten av mars 2023 er rapportert 441 898 tilfeller og 119 dødsfall.

Den sørlige spredningen av saker er en økende bekymring. Bolivia, Paraguay og Peru.

Europeisk region hadde vektoren etablert i over 24 land og har rapportert dengue og eller chikungunya regelmessig siden 2010.

Høyt antall tilfeller er rapportert fra Sudan 8239 tilfeller og 45 dødsfall siden juli 2022.

Det er ganske tidlig å få rapporter fra Asia, men trendene er bekymringsfulle.

Faktorer:

 • Økt bevegelse av personer og varer
 • Urbanisering og tilhørende problemer med vann og sanitær
 • Fortsatt spredning av vektorene til flere regioner og land.

Problemer knyttet til klima

 • Høy nedbør, økt temperatur og til og med mangel på vann favoriserer oppdrett av mygg.
 • Viruset og vektorene formerer seg raskere ved høyere temperatur

Nye verktøy:

Flere nye verktøy er under utvikling som gir større håp om å forebygge og kontrollere dengue, som:

 • Bedre diagnostikk.
 • Få antivirale midler under klinisk utprøving;
 • En vaksine er på markedet og to er under siste fase tre-utprøving og gjennomgang;
 • Flere vektorkontrollverktøy som: Wolbachia (populasjonserstatnings- og populasjonsundertrykkelsesmodeller), Steril insektteknikk og romlige frastøtende midler.

Respons:

 • Teknisk støtte til land og svare på utbruddet og forbedre grenseoverskridende utveksling av informasjon.
 • Fellesskapsaksjon i forebygging, bevisstgjøring og oppsøking av medisinsk hjelp
 • Implementering av en integrert strategi for kontroll med veiledning for klinisk ledelse
 • Utrullingen av Global Arbovirus Initiative pågår.

Chikungunya….enda en ny virus!

 • Chikungunya er et virus som spres av Aedes -mygg som finnes på nesten alle kontinenter og biter stort sett i løpet av dagen. Til dags dato har 115 land rapportert CHIKV-overføring.
 • Hovedbyrden med sykdom skyldes kroniske funksjonshemninger og alvorlig innvirkning på livskvaliteten.
 • De kliniske manifestasjonene varierer etter alder, og nyfødte og eldre har større risiko for mer alvorlig sykdom. I tillegg til alder har allerede eksisterende forhold også blitt identifisert som en risikofaktor for dårlig sykdomsutfall.
 • Aktuelle chikungunya-utbrudd i Paraguay, Argentina og Bolivia og høy sirkulasjon i Brasil og andre land i regionen ( Epidemiologisk varsel: Økning i tilfeller og dødsfall fra chikungunya i regionen i Amerika – PAHO/WHO | Pan American Health Organization ).
 • Atypisk fra dette CHIKV-utbruddet er de rapporterte tilfellene av akutt meningoencefalitt og neonatal dødelighet assosiert med sykdommen. Nesten 70 % av dødsfallene som er rapportert er på befolkning over 60 år, for det meste med eksisterende tilstander som diabetes, hypertensjon, svekket immunforsvar. 20 % rapporterte dødsfall er hos nyfødte som er infisert intrapartum.
 • Nyfødt chikungunya registrert i tidligere utbrudd globalt: høyest risiko intrapartum: ~49 % overføring. De fleste CHIKV-infeksjoner som oppstår under graviditet vil ikke føre til at viruset overføres til fosteret.

Hovedbekymringer:

 • Økning på rapporterte CHIKV-tilfeller i Amerika.
 • Chikungunya-overføring ut av de vanlige endemiske områdene.
 • Reisingen har begynt igjen, så risikoen for introduksjon og videre spredning i områder hvor disse virusene ikke har sirkulert før og myggen er tilstede er tilbake.

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/aedes-albopictus-current-known-distribution-february-2023

Aedes aegypti – nåværende kjent distribusjon: februar 2023 (europa.eu)

WHOs svar:

 • PAHO/WHO har jobbet aktivt med medlemslandene for å styrke helsevesenet og overvåkingskapasiteten som en del av implementeringen av den integrerte styringsstrategien for forebygging og kontroll av arbovirale sykdommer (IMS-Arbovirus)
 • Støtte for å øke laboratoriekapasiteten, for å muliggjøre rettidig og nøyaktig diagnose og saksdeteksjon i hele regionen.
 • Støtte implementeringen av effektiv integrert vektorovervåking og kontroll av medlemsstatene
 • Opplæring i deteksjon og klinisk ledelse til helsepersonell, gjennom webinarer og oppfriskningsøkter., og styrking av subnasjonale nettverk av kliniske trenere for å gi klinisk opplæring på lokalt nivå.
 • PAHO/WHO-eksperter blir jevnlig utplassert til land som opplever utbrudd i høy omfang.

I 2022 lanserte WHO Global Arbovirus Initiative, en integrert strategisk plan for å takle nye og nye arbovirus med epidemi- og pandemipotensiale med fokus på overvåking av risiko og forutsigelse av epidemier, beredskap, tidlig oppdagelse og respons på utbrudd, utvikling av innovative verktøy ( diagnose, terapi, vaksiner, vektorkontrollverktøy) og bygge en koalisjon av partnere for å forhindre ytterligere spredning og redusere hyppigheten og virkningen av arbovirusutbrudd.

 • Oppfordrer land, partnere og det generelle samfunnet til å være våken og forberedt på å oppdage tidlig overføring av dengue, zika og chikungunya for å forhindre komplikasjoner som alvorlig dengue, medfødt zika-syndrom og andre komplikasjoner forbundet med zika-infeksjon, neonatal chikungunya.
 • Fellesskap for å eliminere mygghekkeplasser i og rundt hjem og personlig beskyttelse av familiemedlemmer på dagtid myggmiddel, bruk av klær som dekker armer og ben og personer som ligger i sengen på dagtid /på sykehusene anbefales det sterkt bruk av sengenett. .

Zikaenda en gang….ikke nytt!

 • Zika er et virus som spres av Aedes- mygg som finnes på nesten alle kontinenter og biter stort sett i løpet av dagen. Zika-virus kan også overføres seksuelt mellom mennesker og fra mor til barn under svangerskapet.
 • Public Health Emergency of International Concern i 2016: identifisering av nyfødte med mikrocefali (hadde babyer med mindre enn normal hodestørrelse), premature fødsler og spontanaborter; og andre nevrologiske komplikasjoner som Guillain Barre-syndrom hos voksne i Amerika.
 • Zika-virussykdom har gått ned globalt siden 2017, de forekommer fortsatt på lave nivåer i flere land i Amerika og andre regioner. I 2016 ble det rapportert >600 000 tilfeller, men millioner av infeksjoner ble estimert; etterfulgt av 50 000 i 2017, 30 000 2018 som er gjennomsnittlig antall saker siden den gang. Så langt i 2023 er det rapportert om 3000 i regionen Amerika, for det meste fra Brasil, Bolivia, Guatemala, Belize, Colombia.
 • Til dags dato har 89 land og territorier nåværende eller tidligere spredning av Zika-virus av Aedes- mygg.
 • Zika-fremveksten var for 8 år siden, noe som er nok tid til å samle seg mottakelig for å bygge en ny epidemi.

Legg igjen en kommentar