En enkel graf viser hvorfor vi trenger å studere måter å reflektere sollys på for å avkjøle jorden

VIKTIGE PUNKTER

  • For første gang inkluderte den fireårige FN-støttede Montreal-protokollens vurderingsrapport et helt kapittel som tok for seg stratosfærisk aerosolinjeksjon, mer i daglig tale kalt solar geoengineering.
  • Det er en måte å kjøle ned atmosfæren ved å injisere sollysreflekterende partikler, lik det som skjer naturlig med vulkanutbrudd.
  • En enkel konseptgraf inkludert i rapporten representerer visuelt måten solar geoengineering bør tenkes på – som et midlertidig stopptiltak.
Solen går ned bak en oljeboreplattform utenfor kysten av Huntington Beach mandag 5. september 2022.

Solen går ned bak en oljeboreplattform utenfor kysten av Huntington Beach mandag 5. september 2022.Luis Sinco | Los Angeles Times | Getty bilder

Verden reduserer ikke utslippene raskt nok til å dempe de mest dødelige effektene av klimaendringer, så det er på tide å studere midlertidige metoder for å kjøle ned jorden ved å blokkere noen av solens stråler, ifølge en internasjonalt anerkjent gruppe forskere.

Hvert fjerde år la forskere, støttet av FN, ut en rapport som vurderer fremdriften til Montreal-protokollen, en landemerke fra 1989 miljøavtale som regulerte kjemikalier som skadet ozonlaget. For første gang noensinne har rapporten et helt kapittel som tar for seg stratosfærisk aerosolinjeksjon, mer i daglig tale kalt solar geoengineering.

Det er en måte å avkjøle atmosfæren midlertidig ved å injisere sollysreflekterende partikler av svoveldioksid, eller kanskje et annet stoff, inn i den øvre atmosfæren, lik det som skjer naturlig med vulkanutbrudd.

Ideen har blitt nevnt i tidligere rapporter, men “det som er annerledes denne gangen er prominensen,” forklarte David Fahey , en av medlederne i det vitenskapelige vurderingspanelet.

Det presserende spørsmålet angående injeksjon av stratosfærisk aerosol er om denne typen solenergi-geoteknikk er mer skadelig for jorden enn klimaendringene den midlertidig vil dempe. Det er ikke noe enkelt svar, og derfor kreves det mer studier.

«Det avhenger av: Hva injiserer du? Hvilken høyde injiserer du den. Hvor mye du injiserer. Hvilken breddegrad injiserer du? Når på året sprøyter du? Og gjør du mer enn én injeksjon?” Fahey fortalte CNBC. Generelt sett refererer samtaler om frigjøring av partikler til stratosfæren til svoveldioksid, men det finnes ingen klare svar på de andre spørsmålene.

“Vi fremmer faktisk ballen litt her ved å ha det første hele kapittelet i dette rammeverket der hver nasjon i verden er ved bordet,” sa Fahey. ″‘Det kommer an på’ er en veldig, veldig viktig melding om dette emnet på dette stadiet.”

Et diagram i rapporten oppsummerer hvordan forskerne mener geoengineering bør vurderes – ikke som en løsning på klimaendringer, men som en måte å senke temperaturen midlertidig. Å redusere klimagassutslippene vil etter hvert virke for å bremse den globale oppvarmingen, men det er en veldig langsom prosess. Å slippe ut svoveldioksid til stratosfæren er raskt og billig sammenlignet med mer langsiktige løsninger.

Stratosfærisk aerosolinjeksjon

Diagrammet i den siste utgaven av Scientific Assessment Panel to the Montreal Protocol viser hvordan solenergi geoengineering bør vurderes.Verdens meteorologiske organisasjon (WMO). Kortfattet sammendrag. Scientific Assessment of Ozone Depletion: 2022, GAW Report No. 278, 56 pp.; WMO: Genève, 2022

“Verden er på en måte i fornektelsesstadiet for hva som sannsynligvis vil skje,” sa Fahey til CNBC. Og akkurat nå, “det er ingen reell forpliktelse fra verdens side til å gjøre den svarte linjen til den oransje linjen,” sa han, med henvisning til diagrammet. «Det store overlegget er: du er på den svarte kurven, kompis. Ikke på den oransje kurven.”

For å få den globale temperaturen ned raskt, “den eneste knappen vi kan trykke på – som vi vet om – er klimaintervensjon,” sa Fahey.

Det er mye usikkerhet rundt de dårlige effektene av solenergi-geoengineering. Det kan skade ozonlaget, forårsake luftveisproblemer og generere sur nedbør. Men forskere vet at det vil redusere temperaturen på grunn av utbruddet av Mount Pinatubo på Filippinene i 1991 . I de 15 månedene etter vulkanutbruddet var den gjennomsnittlige globale temperaturen omtrent 1 grad Fahrenheit lavere, ifølge NASA .

En gigantisk vulkansk soppsky eksploderer rundt 20 kilometer høyt fra Mount Pinatubo over nesten øde amerikanske Clark Air Base, den 12. juni 1991 etterfulgt av nok en kraftigere eksplosjon.  Utbruddet av Mount Pinatubo 15. juni 1991 var det nest største vulkanutbruddet i det tjuende århundre.

En gigantisk vulkansk soppsky eksploderer rundt 20 kilometer høyt fra Mount Pinatubo over nesten øde amerikanske Clark Air Base, den 12. juni 1991 etterfulgt av nok en kraftigere eksplosjon. Utbruddet av Mount Pinatubo 15. juni 1991 var det nest største vulkanutbruddet i det tjuende århundre.Arlan Naeg | Afp | Getty bilder

Det er derfor Fahey mener at forskere bør studere problemet nøye i et internasjonalt forum, som Montreal-protokollen eller FNs mellomstatlige panel for klimaendringer, sa Fahey til CNBC. 

For medgründerne av oppstarten, Make Sunsets , som tar sikte på å begynne å teste solar geoengineering med tre ballongflyvninger i januar , erstatter behovet for å dempe global oppvarming den gjenværende usikkerheten om de negative konsekvensene av solar geoengineering.

“Min kommentar om det til meg selv da jeg først oppdaget dette var, med så mange ord, ‘La spillene begynne’,” sa Fahey til CNBC. “I en verden der det ikke er noe forum for å diskutere vitenskapen eller styringen eller etikken, nå har du folk som ganske enkelt gjør det de vil,” sa Fahey.

Teknisk sett er Make Sunsets-tilnærmingen ikke sofistikert, og omfanget av de planlagte testene er så lite at de er relativt ubetydelige. Men i det minste får oppstarten folk til å snakke, og det er “sannsynligvis ikke en dårlig ting generelt” fordi “den har ikke nok oppmerksomhet i verden for øyeblikket,” sa Fahey til CNBC.

Fremveksten av karbonfjerningsindustrien


Utvinningen av ozonlaget er i rute, og bidrar til å unngå global oppvarming med 0,5 °C

Tagger: 

Ozon

9

Publisert

9. januar 2023

WMO-UNEP-logoer

DENVER/NAIROBI/GENEVA, 9. januar 2023 – Ozonlaget er på vei til å gjenopprette seg innen fire tiår, med den globale utfasingen av ozonreduserende kjemikalier som allerede gagner innsatsen for å redusere klimaendringene. Dette er konklusjonen til et FN-støttet ekspertpanel, presentert i dag på American Meteorological Societys 103. årsmøte. Panelet undersøker nye teknologier som geoengineering for første gang, og advarer mot utilsiktede påvirkninger på ozonlaget.

Det FN-støttede vitenskapelige vurderingspanelet til Montreal-protokollen om ozonreduserende stoffers kvartårlige vurderingsrapport , publisert hvert fjerde år, bekrefter at utfasingen av nesten 99 % av forbudte ozonreduserende stoffer har lykkes i å beskytte ozonlaget, noe som har ført til betydelig gjenoppretting av ozonlaget i den øvre stratosfæren og redusert menneskelig eksponering for skadelige ultrafiolette (UV) stråler fra solen.

Hvis gjeldende politikk forblir på plass, forventes ozonlaget å gjenopprette seg til 1980-verdier (før dukket opp ozonhullet) rundt 2066 over Antarktis, innen 2045 over Arktis og innen 2040 for resten av verden. Variasjoner i størrelsen på det antarktiske ozonhullet, spesielt mellom 2019 og 2021, ble i stor grad drevet av meteorologiske forhold. Likevel har det antarktiske ozonhullet blitt sakte forbedret i areal og dybde siden år 2000.

“At ozonutvinningen er i rute ifølge den siste kvartårsrapporten er fantastiske nyheter. Påvirkningen Montreal-protokollen har hatt for å redusere klimaendringer kan ikke overbelastes. I løpet av de siste 35 årene har protokollen blitt en sann forkjemper for miljøet, sier Meg Seki, eksekutivsekretær for FNs miljøprograms ozonsekretariat. “Vurderingene og vurderingene utført av det vitenskapelige vurderingspanelet er fortsatt en viktig komponent i arbeidet med protokollen som hjelper til med å informere politikk og beslutningstakere.”

Virkninger på klimaendringer

Det 10. tillegget til Scientific Assessment Panel bekrefter på nytt den positive virkningen som traktaten allerede har hatt for klimaet. En ekstra 2016-avtale, kjent som Kigali-endringen til Montreal-protokollen, krever nedtrapping av produksjon og forbruk av noen hydrofluorkarboner (HFC). HFK bryter ikke ned ozon direkte, men er kraftige klimagasser. Det vitenskapelige vurderingspanelet sa at denne endringen anslås å unngå 0,3–0,5 °C oppvarming innen 2100 (dette inkluderer ikke bidrag fra HFC-23-utslipp).

“Ozonhandling setter presedens for klimahandlinger. Vår suksess med å fase ut ozonspisende kjemikalier viser oss hva som kan og må gjøres – som et presserende spørsmål – for å gå bort fra fossilt brensel, redusere klimagasser og dermed begrense temperaturøkningen, sa WMOs generalsekretær Prof. Petteri Taalas .

Den siste vurderingen er gjort basert på omfattende studier, forskning og data samlet av en stor internasjonal gruppe eksperter, inkludert mange fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO), FNs miljøprogram (UNEP), National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). , National Aeronautics and Space Administration (NASA) og EU-kommisjonen.

Geoteknikk

For første gang undersøkte Scientific Assessment Panel de potensielle effektene på ozon av tilsiktet tilsetning av aerosoler i stratosfæren, kjent som stratosfærisk aerosolinjeksjon (SAI). SAI har blitt foreslått som en potensiell metode for å redusere klimaoppvarming ved å øke sollysrefleksjon. Likevel advarer panelet om at utilsiktede konsekvenser av SAI “også kan påvirke stratosfæriske temperaturer, sirkulasjon og ozonproduksjon og ødeleggelseshastigheter og transport.”

MERKNADER TIL REDAKTØRER

Om Montreal-protokollen

Montreal-protokollen er en global avtale om å beskytte jordens ozonlag ved å fase ut kjemikaliene som bryter ned det. Den landemerkeavtalen trådte i kraft i 1989 og er en av de mest vellykkede globale miljøavtalene. Takket være samarbeidet fra nasjoner rundt om i verden, er ozonlaget på vei mot utvinning og mange miljømessige og økonomiske fordeler er oppnådd.

Om FNs miljøprogram (UNEP)s

UNEP er den ledende globale stemmen på miljøområdet. Den gir lederskap og oppmuntrer til partnerskap i å ta vare på miljøet ved å inspirere, informere og sette nasjoner og folk i stand til å forbedre livskvaliteten deres uten å gå på akkord med fremtidige generasjoner.

For mediehenvendelser, vennligst kontakt:

Keishamaza Rukikaire , leder for nyheter og medier, FNs miljøprogram

Stephanie Haysmith , kommunikasjons- og offentlig informasjonsansvarlig, UNEP Ozone Secretariat

Montreal-protokollen

Montreal-protokollen om stoffer som bryter ned ozonlaget er den landemerke multilaterale miljøavtalen som regulerer produksjon og forbruk av nesten 100 menneskeskapte kjemikalier referert til som ozonnedbrytende stoffer (ODS). Når de slippes ut i atmosfæren, skader disse kjemikaliene det stratosfæriske ozonlaget, jordens beskyttende skjold som beskytter mennesker og miljøet mot skadelige nivåer av ultrafiolett stråling fra solen. Protokollen ble vedtatt 16. september 1987 og er til dags dato en av de sjeldne traktatene for å oppnå universell ratifisering.

Montreal-protokollen faser ned forbruket og produksjonen av de forskjellige ODS på en trinnvis måte, med ulike tidsplaner for utviklede og utviklingsland (referert til som “Artikkel 5-land”). I henhold til denne traktaten har alle parter spesifikke ansvar knyttet til utfasing av de ulike gruppene av ODS, kontroll av ODS-handel, årlig rapportering av data, nasjonale lisenssystemer for å kontrollere ODS-import og -eksport, og andre saker. U-land og utviklede land har like, men differensierte ansvar, men viktigst av alt, begge gruppene av land har bindende, tidsriktige og målbare forpliktelser.

Protokollen inneholder bestemmelser knyttet til kontrolltiltak (artikkel 2), beregning av kontrollnivåer (artikkel 3), kontroll av handel med ikke-parter (artikkel 4), utviklingsland spesielle situasjoner (artikkel 5), rapportering av data (artikkel 7). ), Avvik (artikkel 8), Teknisk bistand (artikkel 10), samt andre temaer. Stoffene som kontrolleres av traktaten er oppført i vedlegg A (KFKer, haloner), B (andre helhalogenerte KFKer, karbontetraklorid, metylkloroform), C (HCFK), E (metylbromid) og F (HFK).

Traktaten utvikler seg over tid i lys av ny vitenskapelig, teknisk og økonomisk utvikling, og den fortsetter å bli endret og justert. Partsmøtet er styringsorganet for traktaten, med teknisk støtte gitt av en åpen arbeidsgruppe, som begge møtes på årlig basis. Partene får hjelp av Ozonsekretariatet , som er basert ved FNs miljøprograms hovedkvarter i Nairobi, Kenya.
 

Det multilaterale fondet

Det multilaterale fondet for implementering av Montreal-protokollen ble opprettet i 1991 under artikkel 10 i traktaten. Fondets mål er å gi økonomisk og teknisk bistand til utviklingsland som er parter i Montreal-protokollen, hvis årlige forbruk per innbygger og produksjon av ODS er mindre enn 0,3 kg for å overholde kontrolltiltakene i protokollen.

Det multilaterale fondets aktiviteter gjennomføres av fire internasjonale byråer – FNs miljøprogram (UNEP)  , FNs utviklingsprogram (UNDP) , FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO)  og Verdensbanken  – samt bilaterale byråer i land som ikke er i artikkel 5.

Ansvaret for å føre tilsyn med driften av fondet ligger hos eksekutivkomiteen, som består av syv medlemmer hver fra artikkel 5-land og ikke-Artikkel 5-land. Komiteen assisteres av det multilaterale fondssekretariatet , som er basert i Montreal. Siden oppstarten har det multilaterale fondet støttet over 8600 prosjekter inkludert industriell ombygging, teknisk assistanse, opplæring og kapasitetsbygging verdt over 3,9 milliarder dollar.

Gjennom implementeringen av Montreal-protokollen har utviklingsland vist at de, med riktig type bistand, er villige, klare og i stand til å være fullverdige partnere i den globale innsatsen for å beskytte miljøet. Faktisk har mange utviklingsland overskredet reduksjonsmålene for utfasing av ODS, med støtte fra det multilaterale fondet.
 

Utfasing av HCFC – Montreal-endringen

Hydroklorfluorkarboner (HCFC) er gasser som brukes over hele verden i kjøling, klimaanlegg  og skum applikasjoner, men de fases ut under Montreal-protokollen siden de bryter ned ozonlaget. HCFC er både ODS og kraftige klimagasser: den mest brukte HCFC er nesten 2000 ganger kraftigere enn karbondioksid når det gjelder dets globale oppvarmingspotensial (GWP). I erkjennelse av de potensielle fordelene for jordens klima, besluttet partene i september 2007 å fremskynde sin tidsplan for å fase ut HCFC. Utviklede land har redusert forbruket av HCFC og vil fase dem helt ut innen 2020. Utviklingsland ble enige om å starte sin utfasingsprosess i 2013 og følger nå en trinnvis reduksjon frem til fullstendig utfasing av HCFC innen 2030. 

In Article 5 countries, this HCFC phase-out is in full swing, with support from the Multilateral Fund for the implementation of multi-stage HCFC Phase out Management Plans (HPMPs), investment projects and capacity building activities.  Throughout this process, the Parties are encouraging all countries to promote the selection of alternatives to HCFCs that minimize environmental impacts, in particular impacts on climate, as well as meeting other health, safety and economic considerations. For the climate consideration, this means taking global-warming potential, energy use and other relevant factors into account.  For refrigeration and air conditioning, this means optimizing refrigerants, equipment, servicing practices, recovery, recycling and disposal at end of life.
 

Phase down of HFCs – the Kigali Amendment

Another group of substances, hydrofluorocarbons (HFCs), were introduced as non-ozone depleting alternatives to support the timely phase-out of CFCs and HCFCs. HFCs are now widespread in air conditioners, refrigerators, aerosols, foams and other products. While these chemicals do not deplete the stratospheric ozone layer, some of them have high GWPs ranging from 12 to 14,000. Overall HFC emissions are growing at a rate of 8% per year and annual emissions are projected to rise to 7-19% of global CO2 emissions by 2050. Uncontrolled growth in HFC emissions, therefore, challenges efforts to keep global temperature rise at or below 2°C this century. Urgent action on HFCs is needed to protect the climate system.

The Parties to the Montreal Protocol reached an agreement at their 28th Meeting of the Parties on 15 October 2016 in Kigali, Rwanda to phase down HFCs. Countries agreed to add HFCs to the list of controlled substances and approved a timeline for their gradual reduction by 80-85 per cent by the late 2040s. The first reductions by developed countries are expected in 2019. Developing countries will follow with a freeze of HFC consumption levels in 2024 and in 2028 for some nations.

The issue has been under negotiation by the Parties since 2009 and the successful agreement on the Kigali Amendment (Decision XXVIII/1 and accompanying Decision XXVIII/2) continues the historic legacy of the Montreal Protocol. The Kigali Amendment will enter into force on 1 January 2019 for those countries that have ratified the amendment.

The pathway to implement the HFC phase down is to reduce dependency on high-GWP alternatives and increase the adoption of low-GWP, energy-efficient technologies as part of the HCFC phase-out process under the Montreal Protocol. Such a “smart approach” can achieve the Montreal Protocol’s objective of eliminating HCFCs while at the same time achieving energy efficiency gains and CO2 emissions reduction — a “climate co-benefit.”

 OzonAction's Kigali poster

 

Success achieved to date and the job ahead

With the full and sustained implementation of the Montreal Protocol, the ozone layer is projected to recover by the middle of this century. Without this treaty, ozone depletion would have increased tenfold by 2050 compared to current levels, and resulted in millions of additional cases of melanoma, other cancers and eye cataracts. It has been estimated, for example, that the Montreal Protocol is saving an estimated two million people each year by 2030 from skin cancer.

To date, the Parties to the Protocol have phased out 98% of ODS globally compared to 1990 levels. Because most of these substances are potent greenhouse gases, the Montreal Protocol is also contributing significantly to the protection of the global climate system. From 1990 to 2010, the treaty’s control measures are estimated to have reduced greenhouse gas emissions by the equivalent of 135 gigatons of CO2, the equivalent of 11 gigatons a year.

Under the Kigali Amendment, actions to limit the use of HFCs under the Montreal Protocol are expected to prevent the emissions of up to 105 million tonnes of carbon dioxide equivalent of greenhouse gases, helping to avoid up to 0.5 degree Celsius of global temperature rise by 2100 – a truly unparalleled contribution to climate mitigation efforts, and the single largest contribution the world has made towards keeping the global temperature rise “well below” 2 degrees Celsius, a target agreed at the Paris climate conference.

The Montreal Protocol also makes important contributions to the realization of the UN Sustainable Development Goals.Montreal Protocol and SDGs

Gitt alle disse faktorene og mer, anses Montreal-protokollen for å være en av de mest vellykkede miljøavtalene gjennom tidene. Det partene i protokollen har klart å få til siden 1987 er enestående, og den fortsetter å være et inspirerende eksempel på hva internasjonalt samarbeid på sitt beste kan oppnå.

Legg igjen en kommentar