Tar i bruk nytt lydvåpen

Foto: (AP/Scanpix)

Amerikanske soldater i Irak vil bli utstyrt med et nytt lydvåpen som forårsaker kraftig hodepine, panikk og tap av hørsel.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

09.03.04 11:57 09.03.04 12:15

Øyvind LudtTips meg

En styrke fra det amerikanske marinekorpset som snart skal til Irak, vil bli utstyrt med de første akustiske våpen, opplyser produsenten.

Marinekorpsstyrken blir utstyrt med våpenet som kalles LRAD (Long Range Acoustic Device), og ifølge produsenten skal leveransene være ferdig i begynnelsen av april.

Marinestyrken blir da utstyrt med det som kan oppfattes som en gigantisk høyttaler som kan brøle ordre over store avstander. Men utstyret kan også sende ut en hylende lyd med 145 decibel styrke over en avstand på mer enn 300 meter. Lyden forårsaker kraftig hodepine, smerter, panikk og i noen tilfeller tap av hørsel, ifølge militære eksperter.

Lyden skal være dobbelt så sterk som den man hører fra en vanlig røykdetektor, og øreplugger hjelper ikke, ifølge eksperter.

Våpenet vil trolig bli brukt til å kontrollere menneskemengder, hindre personer i å få adgang til spesielle områder og klarering av bygninger, ifølge Peter Dotto, tidligere marinekorpsoffiser som nå arbeider med ikke-dødelige våpen i selskapet M2 Technologies. Våpenet skal være særlig effektivt for å spre aggressive demonstrasjoner.

Men Pentagon-kritikeren William Arkin sier at bruken av våpenet i irakiske byer kan skade barn, gamle og syke.

– USA gjør en stor feil ved å utplassere i stillhet et nytt, smertepåførende våpen uten først å undersøke alle juridiske, politiske og menneskerettslige spørsmål knyttet til våpenet, skriver Arkin i avisen Los Angeles Times.

Legg igjen en kommentar