De 5 handlingsfremmende oppfordringene fra ungdom og unge på Davos 2023

26. januar 2023

60 tenåringer og ungdom gjorde sin stemme hørt og bygde relasjoner for samarbeid mellom generasjoner på Davos 2023.

Bilde: World Economic Forum/ Greg Beadl

Katie Hoeflinger

Spesialist, Global Shapers Community , World Economic Forum

Natalie Pierce

Leder for Global Shapers Community , World Economic Forum

Dele:

DET STORE BILDET

Utforsk og overvåk hvordan Youth Perspectives påvirker økonomier, næringer og globale problemer

CROWDSOURCE-INNOVASJON

Bli engasjert med vår crowdsourced digitale plattform for å gi effekt i stor skala

Hold deg oppdatert:

Ungdomsperspektiver

Følg

Denne artikkelen er en del av:Verdens økonomiske forums årsmøte

Hør artikkelen

10min lytt

  • 60 tenåringer og ungdom gjorde sin stemme hørt og bygde relasjoner for samarbeid mellom generasjoner på Davos 2023.
  • De sa at langt mer må gjøres for å fremme fremgang med ungdomsprioriteringer, fra klima til inkludering, og for å gi unge mennesker makt over beslutninger som påvirker fremtiden deres.
  • Se Youth Calls to Action og Youth Agency over Earth’s Future .

Seksti tenåringer og unge mennesker samlet seg på World Economic Forums årsmøte i Davos i januar 2023. De kom sammen for å gjøre sin stemme hørt og bygge relasjoner for samarbeid mellom generasjoner. Diskusjonene deres sentrerte seg rundt fem nøkkeltemaer:

1. AI og inkludering

Som samfunn skaper vi stadig mer oppslukende teknologiske opplevelser. Det var ingen overraskelse at virkningen av kunstig intelligens (AI) dukket opp som en toppprioritet for ungdom på #WEF23. Unge mennesker spurte: hvordan kan vi bryte ned ulikheter ved hjelp av teknologi? Og hvordan kan vi sikre at nye teknologier ikke opprettholder eksisterende ulikheter?

Som digitale innfødte med nulltoleranse for feilinformasjon, diskriminering og toksisitet i media, krevde ungdomsdeltakere hastetiltak for å proaktivt og etisk forme kunstig intelligens før den ble opprettet.

«Vi har alle et unikt filter som vi oppfatter verden gjennom. Vi absorberer og behandler informasjon, og fra den oppfatter vi virkeligheten på en unik måte. Det er det samme med kunstig intelligens. Vi mater AI-modeller med språk som vi har offentlig tilgjengelig for å produsere en virtuell verden. Men legger vi søppel inn, får vi søppel ut.

“Vi har en mulighet til å være proaktive – hvilke markører kan kontrollere teknologiens sideskade? AI-modeller må mates med stemmer som har vært skjult tidligere og med informasjon om historiske ulikheter. På denne måten kan AI faktisk hjelpe oss med å redusere ulikhet,” sa Joseph Solis, en Global Shaper i Chicago. Solis er en LHBTQI+ aktivist og forsker ved University of Chicago som bruker ordinnbygging for å utforske semantisk toksisitet i media og dens innvirkning på kultur og diskriminering.

OPPDAGE

Hvordan sikrer World Economic Forum den etiske utviklingen av kunstig intelligens?Vis mer

2. Klimarettferdighet

For å nå globale klimamål og holde seg innenfor planetariske grenser er det behov for økt klimafinansiering og filantropi. Det store flertallet av finansieringen er imidlertid gitt til vestlige initiativer ledet av det som av mange unge mennesker oppfattes som eliteinteressenter. Ungdom ved #WEF23 ønsker å se en endring.

Unge mennesker ba om klimafinansiering og filantropiske partnerskap for å støtte ungdomsledede initiativer og initiativer i det globale sør, ledet av grupper som er uforholdsmessig påvirket av ekstremvær, matusikkerhet, tap av levebrød og ekstrem varme som følge av klimaendringer.

«Bare 0,76 % av klimafinansieringene går til ungdom. Når mennesker som har makt og ressurser ikke følger løftene og verdiene sine, fører dette til et sammenbrudd i tilliten. Unge mennesker ønsker og trenger mer fra internasjonale klimaforhandlinger, og starter med oppfølging av løfter og forpliktelser. Når det er gjort, kan vi begynne å gjenoppbygge tillit,” sa Dominique Souris. Souris er en Global Shaper i London som mobiliserer finansiering for initiativer for klimarettferdighet. Hun er medgründer og tidligere direktør for Youth Climate Lab i Canada.

Helena Gualinga, medgründer av Indigenous Youth Collective of Amazon Defenders, la til på sesjonen om Holde tempoet på klimaet : «Urbefolkningen beskytter Amazonas regnskog ikke for forretninger – men på grunn av vårt forhold til naturen. I mitt samfunn kaller vi det den levende skogen. Vi har et ikke-ekstraktivt forhold til planeten basert på gjensidig respekt. Vi må sørge for at urfolk og denne tankegangen er i sentrum for beslutningstaking fra begynnelse til slutt.»

3. Civic empowerment

Vi er i en tillitskrise. Unge ser seg ikke reflektert i beslutningsorganer eller beslutningsorganer. På #WEF23 fortalte de et globalt publikum at de ofte føler seg maktesløse til å endre dette eller å stille lokale eller nasjonale ledere til ansvar.

Nå tar unge endringsskapere skritt for å møte denne tillitskrisen for seg selv, sine jevnaldrende og fremtidige generasjoner. Men de krever partnerskap mellom generasjoner for å gjøre regjeringer mer lydhøre for behovene til unge borgere.

«For politisk deltakelse ser jeg en stor mulighet. Teknologi har blitt billigere å få tilgang til for de fattigste av de fattige, noe som styrker samfunnsengasjementet og den politiske makten til vanlige borgere som tar til orde for mer transparente institusjoner og ansvarlige myndigheter. Flertallet av menneskene i det globale sør er ungdom som kan og må trenes til å håndtere kravene og utfordringene i det 21. århundre,” forklarte Pratik Kunwar, en Global Shaper i Kathmandu Pratik er grunnlegger og administrerende direktør for Senter for entreprenørskap og innovasjon, hvor han trener ungdom til å stemme og leder den største koalisjonen av organisasjoner for mer rettferdige og mer inkluderende valg i Nepal.

På sesjonen om økonomien til et superaldrende samfunn la Noura Berrouba, en Global Shaper i Stockholm, til: «Unge mennesker opplever stagnerende lønninger, manglende evne til å spare for fremtiden og mangel på tilgang til bolig. Vi tviler på at vi noen gang vil kunne eie et hjem. Vi må satse på unges livsgrunnlag, rettigheter og muligheter til å leve verdige liv.

“Det må være selskapene som må ta tak i stagnerende lønninger og regjeringer for å sikre at gjeldsbyrden og opprettholdelsen av sosiale systemer ikke faller på ungdom og fremtidige generasjoner.” Berrouba er president for det nasjonale rådet for svenske ungdomsorganisasjoner (LSU) LSU innkaller 84 organisasjoner som til sammen mobiliserer over 650 000 barn og unge.

https://cdn.jwplayer.com/players/Yo6ChR5S-ncRE1zO6.html

4. Utdanning og tilgang

Utdanning er et kraftig verktøy for å løfte familier ut av fattigdom og redusere ulikhet. Men har unge mennesker tilgang til de riktige lærings- og oppgraderingsmulighetene for å navigere i en kompleks og raskt utviklende digital verden? Dette spørsmålet var oppe i hodet for unge deltakere på #WEF23.

Ungdom ba om større og mer inkluderende investeringer i infrastruktur for å lukke tilgangsgapet, og for inkluderende, fremtidsorienterte lærere å ta utfordringen med å lære opp en generasjon av teknologiske produsenter og innovatører.

Mariam Nourya Koné, en Global Shaper fra Abidjan, fremhevet viktigheten av utdanning og omkompetanse for å oppnå verdig arbeid for ungdom. Hun sa: «Tilgang er det prioriterte problemet vår generasjon må løse. Vi trenger fremtidsrettet utdanning og digital kompetanse, men dette krever tilgang til internett. Internett når bare 61 % av befolkningen i Afrika.» Nourya Koné er programvareingeniør og grunnleggeren av Hackily, et initiativ som gir kvinner digital kompetanse og ferdighetstrening.

Nourya la til at for kvinner er inkludering også en forutsetning for tilgang. Kvinner må rustes, oppmuntres og styrkes til aktivt å forme innovasjon og utvikling av teknologi hvis vi skal se kjønnsforskjellen tette på dette området. “Dette er ikke bare et afrikansk eller globalt sør-problem. Kvinner overalt er marginalisert i STEM, og dette må endres, sa hun.

Har du lest?

5. Autentisk ledelse

Mens unge mennesker er bekymret for en økonomisk nedgang, forverret gjeld, sosiale brudd, planetariske risikoer og geopolitiske spenninger, forblir de til syvende og sist optimistiske med tanke på fremtiden. På spørsmål om hva som gir dem det største håpet, takket ungdomsdeltakerne de autentiske lederne de ser i regjeringer og på arbeidsplasser.

Unge mennesker støtter og ønsker å være ledere som er empatiske, medfølende og selvbevisste. For å gjenopprette tilliten mellom generasjonene, inviterte unge mennesker ved #WEF23 ledere til å reflektere internt og dele en mer autentisk versjon av seg selv med verden.

«Vi arver ikke verden fra våre forgjengere. Vi låner det fra våre etterfølgere. Snart er vi de gamle. Hva vil vi ha gjort for at ungdom om 10-15 år skal føle seg hørt? Hva vil vi ha gjort for å gjøre livene deres bedre?» spurte Nourya.

“Det har aldri vært en tid da unge mennesker har hatt så mye makt, spesielt makt til å holde de mektigste ansvarlige. Vi står på skuldrene til gigantene og lærer av deres suksesser og feil,” la Pratik til. Vår generasjon vil og må gjøre en forskjell.

https://cdn.jwplayer.com/players/bEeXCIys-ncRE1zO6.html
Ikke gå glipp av noen oppdatering om dette emnet

Opprett en gratis konto og få tilgang til din personlige innholdssamling med våre siste publikasjoner og analyser.Registrer deg gratis

Lisens og republisering

Artikler fra World Economic Forum kan publiseres på nytt i samsvar med Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Public License, og i samsvar med våre vilkår for bruk.

Synspunktene i denne artikkelen er forfatterens alene og ikke World Economic Forum.

Relaterte temaer:

UngdomsperspektiverDavos 2023

Legg igjen en kommentar