‘Awe-Inspiring Sights’: Aurora Spotter fanger ultra-sjeldne oransje og rosa nordlys i Norge

(Med tillatelse av Markus Varik)

(Med tillatelse av Markus Varik)

OPPDAGELSE

AV LOUISE CHAMBERS TID 23. JANUAR 2023 SKRIV UT

0:005:431 

Ikke én, men to ganger denne sesongen, har norske skywatchere blitt henrykt over en supersjelden visning av nordlys som viser uvanlige rosa og lilla nyanser, og blekner til en enda sjeldnere oransje. Fantastiske bilder skildrer nordlyset i en helt ny visuell dimensjon.

Estland-fødte fotograf Markus Varik, 37, har vandret mye for sine bilder siden 2009 og kaller nå Nord-Norge hjem hvor han jobber som reiseleder og fotograf.

“Jeg er opptatt med å oppfylle folks drømmer om å se nordlyset,” sa Markus til Epoch Times. «Verden virket rett og slett et fantastisk sted, og verdt å bli reddet på bilder. Det startet som en hobby og vokste til et yrke.»

Epoch Times-bilde
Et fantastisk syn av nordlyset dukker opp i rosa nyanser 2. november 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
Nordlyset vises i surrealistiske rosa og grønne nyanser 2. november 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )

2. november 2022 tok Markus med seg en gruppe skywatchere til Tromsø i Nord-Norge, 220 mil nord for polarsirkelen, etter å ha beregnet det beste stedet for å observere nordlyset.

“Det var en veldig spennende tid før det skjedde,” sa han. «Jeg jobber mye med satellittbilder for å spore den beste himmelen, og så en fin åpning som beveget seg inn fra øst. Vi kjørte ut fra byen og nådde ønsket sted, og det var fortsatt litt for overskyet. Etter å ha ventet 10 til 15 minutter klarnet himmelen perfekt, og først da skjedde den flotte rosa visningen.»

Noen gjester gråt, noen lo, noen skrek, og noen ble stum av det sublime opptoget.

Epoch Times-bilde
En rosa og grønn nordlys vises reflektert på vann og i himmelen over hodet 10. desember 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
En observasjon av nordlyset over vann 10. desember 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )

“Selv for meg er disse showene supersjeldne – de sterkeste rosafargene jeg noen gang har sett etter å ha sett nordlys mellom det som må være 1300 til 1400 ganger i løpet av de siste ti årene,” sa Markus, og sammenlignet opplevelsen med en psykedelisk, ayahuasca ritual.

«Ord kunne ikke yte det rettferdighet. Selv etter at du har sett på bildene, gir det veldig lite innsikt,” sa han. «Etter de fryktinngytende synene tok skyene over igjen. Det føltes virkelig som om noen åpnet himmelen for at vi kunne oppleve det fantastiske fenomenet.»

Markus delte bildene sine fra nordlysobservasjonen den 2. november på Facebook, og postet : «Ingen anelse om hvorfor nordlys ble oransje, siden jeg ikke har sett det før … når himmelen eksploderte over oss, var det en total overraskelse for oss alle. ”

Markus sine bilder ble plukket opp av store nyhetskanaler over hele verden og ble til og med vist direkte på japansk morgen-tv. Utrolig nok kom det rosa nordlyset tilbake 10. desember for å bli fanget på kamera en gang til.

Epoch Times-bilde
En nylig oransje-farget nordlys fanget av Markus Varik 14. januar 2023. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
Et nylig nordlysobservasjon med en medfotograf i forgrunnen 14. januar 2023. (Med tillatelse fra Markus Varik )

“Jeg ser ikke på meg selv som en religiøs karakter, men noen ganger, når jeg opplever sterke nordlys, kommer jeg ganske nær,” sa Markus til avisen. “Jeg har hatt fire til fem forskjellige ‘åpenbaringsøyeblikk’ i livet mitt – å bli far, en full solformørkelse, padle kajakk med en enorm mengde hvaler, elske en kvinne – og nordlys er definitivt veldig høyt på denne listen.”

Markus sine nordlysturer krever grundige forberedelser: å varsle været, beregne potensialet for den klareste himmelen og vokte seg mot den ofte bitre kulden.

“Vi har alltid med oss ​​termodresser, støvler, stativ, varmeputer, mat og snacks, varme drikker, luer og hansker,” sa Markus. – Jeg har vært på turné noen ganger i -36 grader, og da handler det om å forberede seg på disse forholdene. Selv da kan det være uutholdelig kaldt for noen mennesker.»

Epoch Times-bilde
Fantastiske rosa og grønne danser over hodet 7. desember 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
Et spektakulært lysshow på nattehimmelen 14. januar 2023. (Med tillatelse fra Markus Varik )

Men kulden er en “liten pris å betale” for storslått utsikt, sa Markus.

Nordlyset utløses av energipartikler fra solen som kommer inn i jordens atmosfære og kolliderer med planetens magnetfelt. Disse kollisjonene blir noen ganger forstørret av geomagnetiske stormer. Sjeldne rosa nordlysfarger er et resultat av at solens energipartikler samhandler med nitrogen i atmosfæren rundt 60 miles over planetens overflate, ifølge Royal Museums Greenwich .

Markus fikk sitt første “ekte” kamera i 2008 og graviterte gradvis mot nordlysfotografering. I dag bruker han sitt Canon 5DM4-kamera med utmerket rødtoneskildring og Sigma-objektiver, som er godt tilpasset nordlys i lite lys. Han har som mål å fange disse imponerende fenomenene på friske og interessante måter

“Siden jeg må ut og veilede grupper nesten hver dag, kan jeg lett presse meg selv til å gjøre det,” sa han og la til at han møter hard konkurranse fra andre nordlysfotografer.

Epoch Times-bilde
Nordlys på en ekspedisjonsleirplass 10. desember 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
Strålende nordlys vises på nattehimmelen 10. desember 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )

Markus leder turer rundt i Tromsø i Nord-Norge, samt Lyngsalpene, Senja, Lofoten og Nord-Lappland. Han tar bilder nesten hver natt fra begynnelsen av september til slutten av mars – de beste tidene for nordlys – når himmelen er tilstrekkelig mørk.

Markus er glad for at arbeidet hans har blitt godt mottatt.

“Det virker som det har bidratt til å lyse opp noen menneskers liv, noe som gjør meg varm og uklar innvendig,” sa han. «Å vise folk noe naturlig som får dem til å føle seg bra, det er noe av det beste med jobben min.

“Noen av bildene jeg har tatt har nådd titalls millioner mennesker, så det å bringe glede til alle disse menneskene er en virkelig ydmykende opplevelse.”

Epoch Times-bilde
Et grønt nordlys danser i bakgrunnen foran en flokk med rein 5. januar 2023. (Med tillatelse fra Markus Varik )
Epoch Times-bilde
Et rosa bånd av nordlys dukker opp langs en bakvei 2. november 2022. (Med tillatelse fra Markus Varik )

Del historiene dine med oss ​​på emg.inspired@epochtimes.com , og fortsett å få din daglige dose inspirasjon ved å registrere deg for Inspired-nyhetsbrevet på TheEpochTimes.com/newsletter

Legg igjen en kommentar