Sauehendelsen

Langform: I 1968 døde tusenvis av sauer på mystisk vis i Skull Valley, Utah.
Skrevet av Scott Cianciosi • Sakprosa • Mars 2008

Klokken var halv to midnatt den 17. mars 1968. Keith Smart, direktør for epidemiologi og økologi ved Dugway Proving Grounds i Utah, ble vekket av at en telefon ringte. I den andre enden var Dr. Bode, professor ved University of Utah, og direktøren for skolens kontrakt med Dugway. Det var et problem. Det hadde kommet inn samtaler. Omtrent 27 miles utenfor basen, i den passende navngitte Skull Valley, hadde tusenvis av sauer plutselig dødd. ( reindøden på Hardangervidda).

NB! Det finnes INGEN dokumentasjon på at reindøden er/ kommer fra stråling (Mulig HAARP… eventuell chemtrail slik at dette innlegget kun er ment som en mulig årsak.

Reno

Storm kan, i tillegg til å være fantastiske meteorologiske fenomener, også være veldig farlig hvis du ikke får tilgang til et trygt sted for å beskytte deg mot lyn, det er det som skjedde i Norge. Der fant en Hardangervidda nasjonalparkvakt seg selv 323 reindøde. Og nei, det er ikke science fiction, selv om det like godt kan høres ut som det.

Tilsynelatende, som han sa, er det første gang en storm dreper så mange dyr, så han vet ikke helt sikkert hvorfor det skjedde eller hvordan.

Noen vil tro at det har vært arbeidet med endringene som skjer i klimaet, men realiteten er at det er et uløst mysterium. Likevel hadde reinen som var i parken mest sannsynlig ikke tid til å lete etter en hule eller ly, men hvorfor? Hvordan dannes stråler og i hvilken hastighet treffer de bakken?

Strålene produseres mellom skyer og jordoverflaten, eller mellom to skyer, på grunn av samspillet mellom positive og negative partikler, som forekommer over 5000 meter i høyden. Der kolliderer haglpartiklene med iskrystaller, og derved får partiklene en positiv ladning og krystallene negativ ladning. Dermed blir iskrystaller, som er lettere enn hagl, dratt mot toppen av vertikalt utviklende skyer, Cumulonimbus. På denne måten, i en høyde på mellom 8 og 10 km er den positive ladningen, og omtrent 5 km den negative, og produserer dermed en elektrisk utladning. Og det tar bare et brøkdel av et sekund å treffe landet (eller havet)!

Storm

Men det er fortsatt umulig å vite hvordan lyn kunne ha drept mer enn 300 reinsdyr, selv om noen har prøvd å gi en forklaring, som John Jensenius, fra National Oceanic and Atmospheric Institute i USA, som sa at det var sannsynlig at lyn slo et dyr og at strømmen som produseres på bakken, som de var i en gruppe, har drept dem alle. I alle fall, ifølge Kjartan Knutsen, en tjenestemann ved Miljødirektoratet, Fredag ​​26. august 2016 var det store stormer i området, men de hadde aldri sett noe lignende før.

Merk: For ikke å skade leserens følsomhet, er det valgt å ikke legge bildene av reinsdyrene. I tilfelle de vil se hverandre, kan det gjøres Klikk her.

Innholdet i artikkelen følger våre prinsipper for redaksjonell etikk. Klikk på for å rapportere en feil her.

. Det var noen overlevende blant flokkene, men det var tydelig at timene deres var talte. Veterinærer ble sendt ut for å avlive de få gjenværende dyrene.

Hærens embetsmenn begynte å utarbeide sitt offisielle avslag. Noen dager tidligere hadde et av flyene deres fløyet høyt over Utah-ørkenen ved Dugway med en mage full av nervegift. Flyets oppdrag var enkelt: ved å bruke et spesialrigget leveringssystem, var det å fly til et bestemt sett med koordinater og sprøyte nyttelasten over en avsidesliggende del av Utah-ørkenen. Denne testen var en liten del av den pågående kjemiske og biologiske våpenforskningen ved Dugway, og den var en av tre tester som ble holdt den aktuelle dagen. Flyturen skulle snart vise seg å være langt viktigere enn noen kunne ha ant på den tiden.

Den vidstrakte 800 000 hektar med Dugway Proving Ground er en blanding av målområder, spredningsområder, laboratorier og militærbunkere. Anlegget ble etablert på 1940-tallet for å gi militæret et eksternt sted for å gjennomføre sikrere testing. Den ble kort nedlagt etter andre verdenskrig, men basen nøt en storslått gjenåpning under Korea-krigen. I 1958 var det det offisielle hjemmet til Army Chemical, Biological and Radiological Weapons School. Basen testet all slags ukonvensjonell militær maskinvare; fra å forske på nye giftstoffer til å utvikle motgift og verneklær.

I mars 1968 var giftstoffet som ble undersøkt VX , en av de mest potente nervemidlene som finnes. Den originale forbindelsen ble laget av Ranajit Ghosh, en kjemiker som jobber ved Imperial Chemical Industries. Væsken viste seg å være et effektivt plantevernmiddel og ble raskt satt på markedet under navnet Amiton. Ikke lenge etterpå ble den imidlertid tatt av markedet for å være for giftig til å håndtere på en sikker måte. Agentens ekstreme toksisitet trakk oppmerksomheten til statlige våpenforskningslaboratorier, hvis forskere alltid var på utkikk etter mer effektive måter å drepe mennesker på. Amiton, plantevernmiddelet for vellykket for sitt eget beste, skulle bli “V”-klassen av nervegift. Mesteparten av forskningen som ble gjort på V-Klasse-midler gikk til å utvikle en potent våpenversjon av kjemikaliet. Den forskningen fødte VX.

Et mål episenter på Dugway (Kreditt: CLUI)
Et mål episenter på Dugway (Kreditt: CLUI)

VX var en triumf blant det biologiske krigføringssamfunnet. Luktfri og smakløs, den er tre ganger så giftig som Sarin.( Sarin regnes for en av verdens farligste nervegasser. Som kjemisk våpen er den av FN ansett for å være et masseødeleggelsesvåpen og forbudt gjennom flere konvensjoner, blant dem Kjemivåpenkonvensjonen. Ved romtemperatur er sarin en fargeløs, luktfri væske som lett fordamper. ( Formel: C4H10FO2P)I innledende forsøk ble denne overoppnående forbindelsen også funnet å være svært stabil, noe som muliggjorde lang holdbarhet og miljømessig utholdenhet. VX virker ved å blokkere kjemikalier i offerets kropp fra å fungere. Det forhindrer enzymet acetylkolinesterasefra å la muskler slappe av, noe som resulterer i sammentrekning av hver muskel i kroppen. Eksponering for et minutts eller fortynnet dose av VX vil blant annet forårsake muskelrykninger, sikling, overdreven svette og ufrivillig avføring. Eksponering for en dødelig dose ⁠— omtrent ti milligram⁠— vil forårsake kramper, lammelser og til slutt kvelning på grunn av vedvarende sammentrekning av mellomgulvsmuskelen. Med mindre den berørte huden renses og en motgift administreres umiddelbart, vil en enkelt dråpe flytende VX drepe en person på rundt ti minutter.

Den 13. mars kjørte Dugway en serie med tre tester med VX. Testene var rutinemessige, som alle de tusenvis av våpentestene som ble utført der de siste tjue årene. I den første testen ble et artillerigranat fullpakket med VX avfyrt på banen; og i den andre ble 160 liter av forbindelsen brent i en åpen grop. Begge testene ble gjennomført uten uhell. Den tredje testen involverte levering via fly, med over et tonn av en spesiell VX-blanding sprayet over ørkenen. Uten at piloten visste det, hadde sprøytedysen som kontrollerte strømmen av kjemikaliet gått i stykker. Da han klatret til en høyere høyde, fortsatte kjemikaliet å sive fra flyet. Vinden den dagen blåste mellom 5-20 mph, med vindkast på 35 mph. Disse sterke østlige vindene førte VX rett til Skull Valley. Den neste dagen, sauene som beitet i området begynte å dø, og i løpet av få dager hadde tusenvis av dem omkommet. Myndighetene og lokale numre er forskjellige, men hvor som helst mellom 3483 og 6400 sauer døde i kjølvannet av testen.

Skull Valley-beboer Ray Peck jobbet i hagen sin kvelden etter testene, men trakk seg tidlig etter å ha utviklet øreverk. Neste morgen var bakken utenfor hjemmet strødd med døde fugler, og han så på mens en døende kanin kjempet i det fjerne. Et helikopter havnet like etter og slapp løs lasten med utstyr og forskere på den forvirrede familien. De samlet raskt dyrelivskrotter, utførte blodprøver på Pecks og dro. Selv om de ikke led av dødsfall som følge av eksponeringen deres, klaget familien over en rekke plager i årene etter testene. Ray Peck sa at han begynte å lide av voldsom hodepine, nummenhet og paranoia. Døtrene hans ⁠— barn på tidspunktet for hendelsen ⁠— opplevde en uvanlig høy rate av spontanabort i de voksne årene.

Hæren var karakteristisk rundkjøring i sine kommentarer til hendelsen. De innrømmet å ha testet et kjemikalie i den umiddelbare tidsperioden. De nevnte til og med at flyet som fraktet VX kan ha fungert feil. Imidlertid forsikret de publikum om at den massive, uforklarlige døden umulig kunne ha vært forårsaket av tonnevis med VX som falt mindre enn 30 miles fra Skull Valley. Til tross for deres forsikringer om at de var uskyldige i enhver forseelse, valgte hæren til slutt å betale rancherne for tapene deres og begrave dyrene på baseeiendom.

Satellittbilde av Dugway Proving Grounds
Satellittbilde av Dugway Proving Grounds

Hæren jobbet rasende for å stappe alle ormene tilbake i Dugway-boksen, men skaden var allerede gjort. Dugway Sheep Kill fikk stor oppmerksomhet både hjemme og i utlandet. Harme over hendelsen ble forsterket bare et år senere da amerikanske medier ble tipset om eksistensen av CHASE . Kuttehullene og blekket ‘ E _ _ _ _ _m program var Hærens plan for diskret deponering av farlige overskuddsmaterialer. Det innebar skjæring av skip lastet med den dødelige lasten opp til 250 miles offshore. Dessverre for den amerikanske hærens PR-avdeling var noen av materialene involvert sennepsgass, Sarin og VX. Tilsynelatende hadde mange mennesker alvorlige betenkeligheter med å dumpe farlige kjemikalier i havet. Disse bekymringene ble ytterligere forsterket av det faktum at hæren selv ikke var sikker på om metall- og betongplatene som huset kjemikaliene ville overleve det massive trykket under deres 16 000 fots nedstigning til havbunnen.

I 1974 ratifiserte det amerikanske senatet den internasjonale konvensjonen om biologiske våpen som forbød bruk av toksinbaserte våpen som VX. Mindre enn to år senere, den 4. juli 1976, var basen igjen i nyhetene; denne gangen etter at 20 ville hester ble funnet døde. Hestene hadde dødd der de stod, mange med åpne sprutende sår og askegrå slimhinner. Scott Baranowski, en soldat på vakt den dagen, var den første som ankom. Han deltok også i etterforskningen og begravelsen av de syke og døende hestene. I løpet av dager hadde femti av dyrene døde, og Baranowski fant seg sengeliggende med høy feber, sterke leddsmerter og hodepine.

Regjeringens interne testing på kadaverne viste seg å være negative for alle kjente kjemiske nervemidler. Hæren nektet offisielt å innrømme skyld for dødsfallene og tilskrev dem til slutt dehydrering. Den offisielle rapporten sier at dyrene ble forvirret av en nylig flytting av et vannhull og hadde dødd før de oppdaget det nye ⁠ – et fenomen som senere ble observert i enkelte bestander av ville hester. Bureau of Land Management avviste denne forklaringen, med henvisning til at noen av hestene hadde dødd innen noen få meter fra den nye vannkilden, og at alle hadde dødd på relativt kort tid. Siden hestene var ville, var det ingen juridiske skader å kreve eller betale, så Hærens forklaring ble motvillig akseptert. Når det gjelder Scott Baranowski, han rapporterer at han har lidd av kroniske helseproblemer siden den tidlige julidagen. Forsøk på å få tak i journalene hans fra den tiden har hatt liten suksess. Baranowski har blitt fortalt at de “ikke eksisterer.”

Noen av Ray Pecks døde sauer.  (Kreditt: Deseret News)
Noen av Ray Pecks døde sauer. (Kreditt: Deseret News)

Mens Dugway-hendelsene ikke kan ta all æren, bidro de absolutt til den flyktige politikken på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Den amerikanske offentligheten hadde blitt lei av Vietnamkrigen, og Hærens farlige tester og hensynsløse deponering av dødelige kjemikalier var for mye for mange å akseptere. Dyr hadde dødd i flere tiår for å hjelpe til med å forbedre teknologien for krigføring, men ofrene til Dugway og CHASE klarte faktisk å hindre militær fremgang: Som svar på offentlige protester over disse hendelsene, oppløste president Nixon Army Chemical Corp, og tok grep for å ratifisere Genève-protokollen for å forby kjemiske våpen i krig.

I 1998 ble regjeringens rapport om føderale og statlige studier fra hendelsen tjue tretti år tidligere offentliggjort. Funnene viste at nivåene av VX var “tilstrekkelig til å forklare sauens død.” Selv i møte med disse bevisene, har hæren unnlatt å ta offisielt ansvar for debakelen.

Legg igjen en kommentar