Kan karbonfangst gjøre flyging mer bærekraftig?

jetfly
Å redusere utslippene fra flyreiser vil ikke være nok til å dempe effekten på klimaendringene, sier eksperter. Vi må også trekke karbon ut av atmosfæren.FOTOGRAFI AV NASA, EYEVINE/REDUX

Det er mer effektivt enn tradisjonelle karbonkompensasjoner, så flyselskaper og reisende begynner å komme om bord.

AVCHLOE BERGEPUBLISERT 5. FEBRUAR 2021

• 10 MIN LESING

Det er tiden på året for å sette mål, og United Airlines annonserte nylig et høyt. Transportøren planlegger å nå netto null karbonutslipp innen 2050. Hvordan? Delvis ved å støtte en teknologi kalt direkte luftfangst, som suger karbondioksid fra atmosfæren.

Mennesker spyr ut mer enn 44 milliarder tonn CO 2 i atmosfæren hvert år. Turisme bidrar med opptil 8 prosent av disse utslippene, med fly som utgjør den største andelen, ifølge en studie fra 2018 publisert i Nature Climate Change.

Under pandemien har vi vært vitne til hvordan økosystemene tjente på nedbremsingen av en frenetisk global økonomi drevet hovedsakelig av fossilt brensel. Det var en uttelling for mange reisende, som revurderer hvordan og hvorfor de flyr – og søker måter å redusere karbonfotavtrykket når de tar til himmelen.

Å kjøpe tradisjonelle karbonkompensasjoner kan være nyttig, men virkningen er vanskelig å kvantifisere. Ved å fjerne karbon fra atmosfæren og lagre det i jorden, kan direkte luftfangst (DAC) tilby en mer konkret løsning.

Inntil nå har denne negative utslippsteknologien vært begrenset til vitenskapelige kretser, men nye initiativer tar sikte på å få reiselivsnæringen – og reisende – med.

Hvordan direkte luftfangst fungerer

En spesifikk type karbonfangst, DAC, er i fokus for selskaper som Sveits-baserte Climeworks . De modulære maskinene bruker en vifte til å trekke luft inn i en samler, som fanger opp karbonet med et filter laget av organiske forbindelser. Når filteret er fullt, lukkes oppsamleren og varmes opp til 100°C (212°F), og frigjør ren karbondioksid.

Ved Climeworks’ anlegg på Hellisheidi, Island , som ligger som en romleir i et månelandskap, blir karbonet deretter kombinert med vann og rørt under jorden. Naturlige basaltformasjoner i jorden reagerer med karbonet og gjør det til stein i løpet av et par år.

Nøkkelen til å gjøre disse plantene levedyktige er å drive dem med fornybar energi. I Hellishheidi samarbeidet Climeworks med CarbFix , en ekspert på rask underjordisk mineralisering av karbondioksid sentrert rundt et geotermisk kraftverk, som driver luftfangstmaskinene.

Når det gjelder Climeworks’ prosjekt Hinwil, Sveits , er det et avfallsforbrenningsanlegg som driver prosessen. Andre DAC-prosjekter rundt om i verden – inkludert Carbon Engineering i Canada og Global Thermostat , basert i USA – bruker lignende fornybare energikilder.

Climeworks' karbonfangstanlegg i Hinwil, Sveits
I Hinwil, Sveits, har Climeworks bygget et karbonfangstanlegg drevet av en avfallsforbrenningsovn. Anlegget kan besøkes gjennom en Airbnb Online Experience.FOTOGRAFI AV GAETAN BALLY, KEYSTONE/REDUX

“En syntetisk skog”

En måte å tenke på et direkte luftfangstanlegg er som en superskog. Mens ekte skoger fjerner karbon naturlig, erkjenner de fleste eksperter at prosessen er for sakte til å gjøre den dramatiske innvirkningen vår planet trenger.

“Den terrestriske biosfæren og havet tar bare kollektivt opp halvparten av det vi dumper i atmosfæren hvert år,” sier Jennifer Wilcox, en energipolitisk ekspert ved University of Pennsylvania, som nettopp ble utnevnt til en lederstilling ved det amerikanske energidepartementet. . “Vi er ute av tid.”

For å dempe klimaendringene, må vi suge karbon fra himmelen .)

En ny studie viser at isen smelter raskere, og setter planeten på sporet for det verste scenarioet for klimaendringer som ble skissert av det mellomstatlige panelet for klimaendringer i 2018. Ikke bare trenger vi å akselerere karbonfjerning, men vi har også må vurdere havhelse (absorpsjon av karbondioksid i havet forårsaker forsuring) og arealbruk når man ser på ulike fjerningsmetoder.

“Et direkte luftfangstanlegg kan være opptil hundre ganger mer effektivt enn en skog per gitt landområde,” sier Wilcox. “Land er en begrenset ressurs … fordelen med direkte luftfangst er at du ikke trenger dyrkbar jord, så det er derfor jeg tenker på [direkte luftfangstplanter] som en syntetisk skog.”

Hos Climeworks fanger hver samler det tilsvarende 2000 trær ville, og fordi karbonkonsentrasjonen er den samme overalt i verden, er disse anleggene stedsuavhengige.

Hva flyselskapene gjør

For å få karbonfangstplanen i gang, har United investert i 1PointFive . Firmaet planlegger å bygge et storskala DAC-anlegg i Texas som permanent vil binde en million tonn av gassen hvert år. Delta integrerer også karbonfjerning i sine bærekraftstrategier.

I DAC-prosjekter der det fangede karbonet ikke lagres i bakken, kan det resirkuleres og brukes som råstoff. På Climeworks’ Hinwil-anlegg, for eksempel, brukes karbonet til å gjødsle drivhus og tilføre brus til Valser, et sveitsisk mineralvann.

Grønnere flyreiser vil også avhenge av disse nye teknologiene .)

“Å ha en forretningsmodell der de kan selge CO 2 som et produkt hjelper, fordi det utvikler teknologier,” sier David Goldberg, en forskningsprofessor ved Columbia Universitys Earth Institute. “Et av disse produktene kan være drivstoff.”

Når det blandes med hydrogen laget av en fornybar energikilde, kan fanget karbon brukes til å lage et bærekraftig flydrivstoff, som det Norsk e-Fuel lager. “Du brenner drivstoffet og karbonet går tilbake til atmosfæren, men du har aldri rørt petroleum ved å gjøre det,” sier Wilcox.

Selv om denne applikasjonen ikke fjerner karbon permanent fra luften, skaper den en sirkulær økonomi , samt et marked for karbonfjerning som kan tillate teknologien å skalere opp til et nivå som har reell innvirkning.

Islands CO2-lagringsanlegg Hellisheiði
Ved et karbonfangstanlegg på Hellisheiði, Island, blandes gassen med vann og føres i rør under jorden, hvor den mineraliseres til stein.FOTOGRAFI AV ARCTIC IMAGES, ALAMY ARKIVFOTO

Hvordan reisende kan hjelpe

Tomorrow’s Air , et kollektiv av globe-trottere som har inngått samarbeid med Climeworks, har som mål å få reisende involvert i denne innsatsen. Flypassasjerer kan kompensere for utslippene sine ved å donere til karbonfangst på månedlig basis mens de mottar fordeler fra tilknyttede turselskaper, som Tierra Del Volcan og Natural Habitat Adventures .

Gjennom initiativer, inkludert Artists for Air -serien og Airbnb Climeworks-turer , utdanner kollektivet også folk om hvordan teknologien bidrar til å bekjempe klimaendringer.

“Det er et stort potensiale for at individuelle reisende kan ta klimatiltak i egne hender,” sier Christina Beckmann, grunnlegger av Tomorrow’s Air. “Vi må gjøre alt vi kan for å redusere utslippene våre, men ingen snakker om permanent lagring,” sier hun.

Her er hva vaksiner betyr for retur av reise .)

Reisende har lagt merke til de synlige effektene av klimaendringer og leter etter konkrete måter å kompensere for utslipp. “Du kan se isbreene smelte på Grønland ,” sier Lykke Geisler-Yakaboylu, en reiseentusiast og grunnlegger av destinasjonsmarkedsføringsselskapet Sila Greenland . “Vi har hatt våre varmeste somre noensinne de siste to årene.”

Geisler-Yakaboylu ble nylig med i Tomorrow’s Air og planlegger å integrere en DAC-kompensasjon i kostnadene for turene hennes. “Det får det til å føles som om du faktisk kan gjøre noe.”

Mens tradisjonelle forskyvninger – for eksempel treplanting – har verdi, har DAC en mer umiddelbar effekt. “Hvis vi sier, jeg vil oppveie noe for deg om 50 år når treet vokser, men jeg slipper ut i dag, det føles egentlig ikke som en forskyvning,” sier Goldberg.

Forskyvninger av skogplanting er også komplisert av skogbrannene som øker rundt i verden, og som kan frigjøre sekvestrert karbon tilbake til atmosfæren. “Å trekke ned CO 2 og legge den bort – det er en virkelig offset, ekte lagring,” legger Goldberg til.

Å realisere potensialet

Å oppmuntre reisende til å se verdien av karbonfjerning kan bidra til å skape mer meningsfylte reiser. “For alle turene våre utlignet vi CO 2 -utslipp med 1,25 ganger gjennom ulike prosjekter, ett av dem er Climeworks,” sier Jeff Bonaldi, grunnlegger av The Explorer’s Passage .

“Reisende vet hvor pengene deres går, og det endrer ting for dem når de kobler seg til noe som er mer enn bare et eventyr,” sier Bonaldi. “De kobler seg til for å prøve å hjelpe planeten.”

Etterspørselen etter fanget karbonkompensasjon fra forbrukere og selskaper kan også bidra til å redusere kostnadene for teknologien – som fortsatt er utrolig høye. Microsoft, for eksempel, har nylig gitt et løfte om å være karbonnegativ innen 2030 gjennom bruk av ulike fangst- og lagringsteknologier.

«Regjering og politikk må også spille en rolle; teknologien alene vil ikke redde oss, sier Wilcox. I desember reserverte den amerikanske kongressen 447 millioner dollar til forskning og utvikling av karbonfjerning i stor skala. President Joe Bidens mål om å ha en netto-null-utslippsøkonomi innen 2050 inkluderer økte føderale investeringer og skatteinsentiver for karbonfangstteknologi.

Potensialet til DAC for å bekjempe klimaendringer, og gjøre reise mer bærekraftig, er lovende. Men det er på ingen måte et universalmiddel. Eksperter håper det vil fungere sammen med andre former for karbonreduksjon.

“Vi er nødt til å gjøre alt det,” sier Goldberg. «Oppskalere denne [direkte luftfangst]-teknologien så raskt som mulig og redusere utslipp; vi får ikke velge.”

Legg igjen en kommentar