Jet biodrivstoff innrullert for kontringskontroll

kvitring Dele

Av Pete Danko

Contrails kan være en punch line i kulturen i disse dager, takket være de fantasifulle folkene som har omdøpt dem til “chemtrails” og brodert dem med forseggjorte teorier  som involverer regjeringen og bedriftens ugjerninger.

Men contrails er ganske seriøse saker av en mindre konspiratorisk grunn: Forskere tror at disse isskyene generert av vanneksos fra flymotorer kan ha en reell innvirkning på klimaet, kanskje ved å avkjøle temperaturene på dagtid og varme dem opp om natten.

kontrailer biodrivstoff
Contrails over Lisboa, Portugal (bilde via NASA/JPL/UCSD/JSC )

Det er her en ny fase i en pågående NASA-studie kommer inn i bildet: Romfartsorganisasjonen begynte nylig å fly over ørkenen i Sør-California der et DC-8 “flygende laboratorium” tester konsekvensene av å bruke standard JP-8 jetdrivstoff versus en 50-50 blanding av JP-8 og et biodrivstoff laget av camelina-planter.

“Vi tror at denne studien vil forbedre forståelsen av dannelsen av kontrails og kvantifisere potensielle fordeler med fornybare alternative drivstoff når det gjelder luftfartens påvirkning på miljøet,” sa Ruben Del Rosario, leder for NASAs Fixed Wing Project.

I sine flyvninger svever DC-8 til høyder så høye som 40 000 fot, hele tiden etterfulgt av en Falcon HU-25 utstyrt med “mer enn et dusin instrumenter” som kan hjelpe forskerne å forstå sammensetningen av sot og gasser sendes ut av DC-8 “og overvåke måten eksosfjær endrer seg i sammensetning når de blandes med luft.” NASA sa at Falcon vil kose seg inntil 300 fot fra DC-8. Den vil også se etter muligheter, hvis vær og flygeledere tillater det, for å følge kommersielle fly, men i de tilfellene vil Falcon være 10 mil bak.

I følge European Centre for Research and Advanced Training in Scientific Computing (CERFACS), “Kontrails er isskyer som dannes ved kondensering av vanndampeksos fra flymotorer og utvikler seg videre i flyets kjølvann når de blir medført av flyets etterfølgende virvler. ”

Så hva er problemet med det? Som CERFACS forklarer :

Når kontrailer sprer seg for å danne cirrusskyer, kan de vedvare i timevis og strekke seg over områder på flere kvadratkilometer. Disse «kontrail-cirrusene», som kunstig øker jordens uklarhet og nesten ikke kan skilles fra naturlig cirrus, er blant de mest usikre bidragsyterne til jordens strålingspådriv. (Radiativ forsering er definert som endringen av netto strålingsflux som følge av endringer i atmosfærens sammensetning. Et mål på forstyrrelsen av jord-atmosfærens energibudsjetter, det er mye brukt som klimamål).

NASA sa at testprogrammet, som startet 28. februar, ville vare i opptil tre uker. En andre fase av flyvningene, kalt ACCESS – Alternative Fuel Effects on Contrails and Cruise Emissions – er planlagt for 2014 med “et mer omfattende sett med målinger.”

Det kan være interessant å se om NASA innen da vil teste en 100 prosent biodrivstoffblanding – kanadiske forskere gjennomførte en slik flytur i fjor høst og fant «en viktig reduksjon i aerosolutslipp (50 prosent)» og «en betydelig reduksjon i partikler (opp) til 25 prosent) og i svarte karbonutslipp (opptil 49 prosent) sammenlignet med konvensjonelt drivstoff.»

Legg igjen en kommentar