Er dette “individet” som promoterer Shwab et alternativ til “Tåkefysten”?

Klima på topp når toppmøtet i Davos runder 50

Årets utgave av Verdens økonomiske forum er det 50. i rekken. Klima står på dagsordenen når ledere fra Donald Trump til Greta Thunberg samles i Davos til uken.

  • NTB-DPA

Publisert: Publisert: 19. januar 2020

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Mens Trump og deltakere som statsminister Erna Solberg (H) og hennes tyske kollega Angela Merkel er gamle travere i politikk og samfunnsliv – og i Davos – representerer Thunberg en ny og mer klimabevisst generasjon. Mindre enn halvannet år er gått siden den svenske tenåringen startet sin skolestreik for klimaet; nå deltar hun i Davos for andre gang.

– Krisesituasjon

Thunberg er også med og setter tonen allerede i forkant av møtet, som skal ta for seg utfordringen vi står overfor det neste året og tiåret. I et åpent brev krever hun og andre unge klimaaktivister full stans i subsidiering og investering i virksomhet knyttet til fossilt brensel.

– I en krise må du ta steget ut av komfortsonen og ta beslutninger som kanskje ikke er særlig behagelige, skriver de i avisen The Guardian.

Språkbruken har smittet over på 81 år gamle Klaus Schwab, grunnleggeren av Verdens økonomiske forum (WEF) og mannen som har invitert Thunberg til Sveits. Tirsdag minnet også han om at verden står overfor en krisesituasjon.

– Vi har ikke lyst til å nå vippepunktet for klimaendringene. Vi vil ikke at kommende generasjoner skal arve en verden som blir stadig farligere og mindre beboelig – bare tenk på brannene i Australia, sa han på en pressekonferanse.

Den tyske ingeniøren og økonomen Klaus Schwab grunnla Verdens økonomiske forum, som i år arrangeres for 50. gang.Vis mer Foto: Valentin Flauraud / Keystone / AP)

– Må snakke sammen

Statsminister Erna Solberg beskriver WEF som «en effektiv møteplass» der hun kan diskutere mange av de store utfordringene verden står overfor.

– For å løse disse utfordringene er vi avhengige av å snakke sammen. For meg vil de viktigste temaene i Davos være hav og klima, internasjonal helse og hvordan vi skal nå bærekraftmålene, skriver Solberg i en epost til NTB før møtet.

Det er også flere andre temaer som står på dagsordenen når ledere fra samfunnsliv, næringsliv, politikk og akademia kommer sammen fra tirsdag til fredag. Noe av det som skal tas opp, er avtakende vekst i verdensøkonomien, handelskriger og den økte spenningen i Midtøsten og Øst-Asia.

Årets gjesteliste inkluderer ledere fra blant annet Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan og den palestinske selvstyremyndigheten. Men én person glimrer med sitt fravær: Irans utenriksminister Mohamad Javad Zarif. Dermed står landet, som er sentralt i flere regionale konflikter og i striden om kjernevåpen, uten offisielle representanter i Davos.

Ord og handling

Davos har vært åsted for viktige taler og møter i de tiårene konferansen har eksistert. I tillegg til geopolitiske begivenheter har flere viktige initiativer blitt født eller unnfanget i den sveitsiske byen. G20-gruppen er et barn av WEF, Den globale vaksinealliansen så dagens lys her, og det samme gjorde Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.

Likevel har toppmøtet fått kritikk for å være stedet der eliten samles omkring store ideer, men med få konkrete resultater.

Schwab jobber på sin side for å motbevise kritikerne. Årets program er bygget rundt et konsept om «interessentenes kapitalisme». Han vil bruke den ideen til å få bedrifter til å ta hensyn til samfunnet og miljøet, ikke bare til aksjonærene.

I tillegg varslet han lanseringen av et globalt initiativ som i løpet det kommende tiåret skal lære en milliard mennesker hvordan de skal takle digitaliseringen av arbeidslivet. Han snakket også om en plan for å plante 1.000 milliarder trær innen 2030. Til sammenligning anslo forskere for fem år siden at det på hele kloden er rundt 3.000 milliarder trær, grovt regnet 400 trær for hvert menneske.

Legg igjen en kommentar