Snøstorm i Montana USA 1 jan 2020.

Neste gang du er i snøstorm, må du slå opp – og bli ansiktsfull av bakterier. Det viser seg at det er bakterier oppe i skyene, og noen av dem skaper faktisk iskrystaller.Inspirasjonen til denne forskningen startet i Montana. Brent Christner hadde en kollega der som ble forundret av noen ekle plantebakterier som fortsatte å infisere hveteavlingene hans. Uansett hva han gjorde, kunne han ikke kvitte seg med dem. Han mistenkte at de kan være i lufta. Så sier Christner, vennen kokte opp et underlig eksperiment som involverte en petriskål og et fly.Han fløy opp i flyet, “åpnet et vindu og holdt en petri-plate utenfor”, forklarer Christner. Og faktisk vokste bakterier.Bakteriene – som normalt lever på planter – falt ut av himmelen.

Det var over 20 år siden. Christner ble videre mikrobiolog selv, for tiden ved Louisiana State University, og også ekspert på is og snø. Han visste at partikler som flyter i skyene ved visse temperaturer får vanndamp til å krystallisere rundt seg. Og han husket de flygende bakteriene.”Det fascinerte meg virkelig … ideen om at hvis disse bakteriene ble sprengt i atmosfæren og faktisk kom inn i en sky at de kunne indusere nedbør,” sier Christner.Sign Up For The NPR Daily Newsletter
Catch up on the latest headlines and unique NPR stories, sent every weekday.E-mail addressBy subscribing, you agree to NPR’s terms of use and privacy policy.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.Så Christner pakket opp skiene og gikk og lette. Han samlet snø og is og smeltet den ned. Visst nok fant han partiklene – eller “kjernefysiske stoffer”, som de er kjent blant iseksperter – og ble overrasket over å innse at de mest aktive var biter av bakterier.”I hver prøve vi har sett på, har vi funnet dem,” sier han. Han fant disse isbugsene overalt – Frankrike, Montana, Yukon. Og noen ganske usannsynlige steder.”Vi analyserte nysnøfall fra steder som Antarktis der det ikke er planter,” sier Christner. “De var fremdeles til stede.”Christner sier disse bakteriene har et spesielt protein som gir dem isproduksjonskraften.”Det er et protein som etterligner gitteret til en iskrystall,” forklarer han. “Så det forbedrer iskrystallformasjonen.”Faktisk er det flere typer bakterier som flyter rundt på himmelen som kan lage snø eller til og med regn, ifølge Steven Lindow, en planteforsker ved University of California, Berkeley. Han sier at forskere har mistenkt at disse bakteriene kan bruke atmosfæren som en luftvei.”De kunne forlate planter, nå den øvre atmosfæren og (og) bli inngrodd i atmosfæriske partikler som senere skulle falle som regn eller snø,” sier Lindow. “Dette ville bringe dem tilbake til jorden, kanskje til og med som regndråper på et nytt anlegg der de kunne finne et nytt hjem og starte syklusen igjen.”Han sier at forskningen, som vises i den siste utgaven av tidsskriftet Science , er med på å bekrefte den ideen. Brent Christner legger til at funnene utgjør en interessant mulighet. For eksempel kan folk vurdere å dyrke planter som har disse bakteriene på tørkeutsatte steder – i hovedsak, sier han, og bruker en grønn tommel for å få det til å regne.

RELATERTE NPR-HISTORIER

Forskere utforsker bakterier i munnen24. november 2007Se snøfnugg som ‘hieroglyfer fra himmelen’21. januar 2008Antall celler fra bakterier i menneskekroppen1. juli 2006Snø rikelig på Colo. Skianlegg etter treg start28. desember 2007

Legg igjen en kommentar