Nakstad om tiltak fra 15. januar: Dette blir avgjørende.

NÅ MÅ FOLK SNART TA TIL VETTET!!!!

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det ikke er sikkert om de tiltakene vi har nå, er de som virker best.

Av STIG ØYSTEIN SCHMIDT

 og ODA LERAAN SKJETNEPublisert:Oppdatert for mindre enn 30 minutter sidenhttps://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.44.0/html/safeframe-v2.html

De nasjonale innstramningene som ble innført før jul, varer til 14. januar. Nå ser regjeringen, Helsedirektoratet og FHI på hvor strengt det skal være etter det.

– Hvis det blir en veldig stor smittebølge, blir det også mange innleggelser og mange med alvorlig sykdom, selv om omikron viser seg å være en snillere variant enn delta. Det er størrelsen på bølgen blir litt avgjørende, sier Nakstad til VG.

Så langt har ikke det kommet noen eksplosiv omikron-økning til Norge.

Innleggelsestallene har flatet ut og gått ned igjen etter en topp i midten av desember:https://www.vg.no/spesial/corona/embeds/norway/hospitalized-timeseries/?interventions=false&notes=false&title=true&initialWidth=690&childId=spesial-2020-corona-norway-hospitalized-timeseries&parentTitle=Nakstad%20om%20tiltak%20fra%2015.%20januar%3A%20Dette%20blir%20avgj%C3%B8rende%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2Fg6y5LA%2Fnakstad-om-tiltak-fra-15-januar-dette-blir-avgjoerende%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row2_pos1

Det er blitt færre nye corona-innlagte på sykehus de siste ukene:https://www.vg.no/spesial/corona/embeds/norway/hospital-admissions-timeseries/?title=true&initialTimeUnit=weekly&initialWidth=690&childId=spesial-2020-corona-norway-hospital-admissions-timeseries-weekly&parentTitle=Nakstad%20om%20tiltak%20fra%2015.%20januar%3A%20Dette%20blir%20avgj%C3%B8rende%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2Fg6y5LA%2Fnakstad-om-tiltak-fra-15-januar-dette-blir-avgjoerende%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row2_pos1

Samtidig har det kommet et fall i smittetallene de siste ukene:https://www.vg.no/spesial/corona/embeds/world/country-time-series/?iso=NO&category=confirmed&until=&timeUnit=weekly&initialWidth=690&childId=spesial-corona-embed-1614154894301&parentTitle=Nakstad%20om%20tiltak%20fra%2015.%20januar%3A%20Dette%20blir%20avgj%C3%B8rende%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2Fg6y5LA%2Fnakstad-om-tiltak-fra-15-januar-dette-blir-avgjoerende%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row2_pos1

Det hører dog med til historien at betydelig færre har testet seg i julen, og at omikron-bølgen kanskje kan ligge foran oss. Derfor er Nakstad så spent på hva som skjer denne uken.

– Spørsmålet er når hverdagen kommer og folk begynner å teste seg som normalt igjen og få mer kontakt med hverandre, om vi ser noe forskjell da. Det er det vi alle sammen følger veldig spent med akkurat nå, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VGTV.

– Vil du si at det fortsatt er grunnlag for så inngripende tiltak som vi har nå, med nedadgående smittetall og relativt stabile innleggelsestall?

Nakstad svarer først at de tiltakene vi har nå, sammen med økt vaksinering, har klart å få dette til å flate ut nå. I alle fall for delta-varianten

– Men omikron vokser fortsatt selv om vi har de tiltakene. Det som vi blir viktig nå fremover, som vi jobber veldig mye med FHI og andre, er å skreddersy dette slik at vi treffer målrettet. Så vi klarer å hindre en stor smittebølge som får veldig store samfunnskonsekvenser, sier Nakstad.

– Og da er det ikke sikkert det er de tiltakene vi har nå som virker best. Dette må treffe både i de aldersgruppene, de bevegelsesmønstrene og de regionene i Norge som har mest smitte, sier Nakstad.

Han indikerer at det kan komme endringer i tiltakene:

– Vi vil helt sikkert foreslå endringer nå den 14. januar i veldig mange ting, men vi må også se effekten av omikron for å kunne foreslå de beste endringene, sier Nakstad

Tror omikron denne uken vil bli dominerende i flere fylker

Det har allerede blitt funnet en overvekt av omikron i prøver fra Oslo og Viken. Trondheim gikk også ut med at omikron var dominerende i julen, fordi de fant en overvekt av det i prøvende.https://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.44.0/html/safeframe-v2.html

– Sannsynligvis i uken som kommer vil flere fylker i Norge få en overgang til mer omikron enn delta, tror jeg, sier Nakstad.

– Hva skal til for at dere skal gi faglige råd om enda strengere tiltak enn det vi har i dag? 

– Det som blir veldig avgjørende, er ikke bare hvor mange som tester positivt med omikron, men hvor syk man blir og hvilke aldersgrupper som smittes, svarer Nakstad.

Og lister opp følgende som avgjørende:

  • Smittetall
  • Innleggelsestall
  • Press på den kommunale helsetjenesten
  • Sykefravær og andre konsekvenser for samfunnet.

– En veldig stor bølge, vil gi veldig stort sykefravær, og det kan bli vanskelig å drifte kritiske samfunnsfunksjoner hvis veldig mange er syke samtidig, sier Nakstad.Publisert:Publisert: 03.01.22 kl. 12:51Oppdatert: 03.01.22 kl. 13:29

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

MER OMCoronavirusethttps://comments.vg.no/?p=vg&doc=article:vg:g6y5LA&lang=nb-no&count=1

Legg igjen en kommentar