National Science Foundation finansierer opprettelsen av forskningsobservatoriet på Gakona

Et femårig stipend på 9,3 millioner dollar fra National Science Foundation vil tillate University of Alaska Fairbanks Geophysical Institute å etablere et nytt forskningsobservatorium dedikert til å utforske jordens øvre atmosfære og georommiljø.

Subauroral Geophysical Observatory for Space Physics and Radio Science vil bli plassert på nettstedet for høyfrekvente aktive nordlysforskningsprogram i Gakona, Alaska. 

Anleggets 33 mål store Ionospheric Research Instrument vil være midtpunktet i det nye observatoriet.

Et annet NSF-finansiert prosjekt vil legge til en lidar på stedet, som vil tillate studier av andre regioner i den øvre atmosfæren. En lidar sender pulser av laserlys for å bestemme sammensetningen, temperaturen og strukturen til regioner i den øvre atmosfæren fra 90 til 150 kilometer.

Det forventes ingen ny konstruksjon under NSF-midler for å opprette observatoriet, som vil være en stasjon der forskere kan overvåke og motta data fra instrumenter. Universitetet håper å legge til flere instrumenter over tid på Gakona-forskningsstedet på 290 millioner dollar.

Den femårige NSF-bevilgningen vil tillate forskere å undersøke hvordan solen påvirker jordens ionosfære og magnetosfære for å produsere endringer i romvær. Arbeidet deres vil bidra til å fylle hull i kunnskap om regionen, noe som er viktig fordi ionosfæriske forstyrrelser kan forstyrre kommunikasjonssystemer og forårsake skade og utfall i strømnettet.

“Vi er veldig glade for at NSF har valgt å finansiere vårt forslag om å opprette Subauroral Geophysical Observatory i Gakona,” sa Geophysical Institute-direktør Robert McCoy, som er prosjektets hovedetterforsker.

Tilskuddet gir midler til observatorieoperasjoner, økonomisk støtte til reiser og tid ved anlegget for forskere til å utføre sine eksperimenter og utdanning og samfunnsoppsøking. Forskning ved observatoriet forventes i utgangspunktet å omfatte studier av ulike typer nordlys og andre forekomster i ionosfæren, som strekker seg fra omtrent 50 miles til 400 miles over jordens overflate.

“Denne NSF-støtten vil gi det vitenskapelige samfunnet økt tilgang til instrumentene ved observatoriet og forhåpentligvis øke det vitenskapelige samfunnet,” sa McCoy.

Gakona-anlegget er et ypperlig sted for studiet av ionosfæren og magnetosfæren på grunn av dens plassering i forhold til en av jordens magnetfeltlinjer som når dypt inn i magnetosfæren, magnetfeltet som skjermer planeten fra mye av solens plasmaenergi.

I over 25 år har UAF, Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Defense Advanced Research Projects Agency samarbeidet om ionosfærisk forskning på området for høyfrekvente aktive nordlysforskningsprogram. Etter hvert som luftforsvarets midler til forskning og utvikling gikk ned, arbeidet det vitenskapelige samfunnet for å finne en løsning for å bevare denne unike nasjonale forskningsressursen.

I august 2015 overførte Luftforsvaret forskningsutstyret til UAF under en utdanningspartnerskapsavtale. UAF Geophysical Institute driver anlegget under en avtale med Luftforsvaret.

Nasjonalt forskningsråd satte i 2013 fokus på anlegget i både en tiårsstudie og en workshop. Begge ba om økt bruk av aktive ionosfæriske forskningsfasiliteter og samlokalisering av et komplett utvalg av diagnostiske instrumenter. 

National Science Foundations tilskudd bidrar til å implementere denne visjonen.

“Subauroral- og nordlyssonene er blant de mest fascinerende og utfordrende regionene for georomforskning. Jo mer vi har studert dem, jo ​​mer har de lært oss om planetens atmosfære og om verdensrommet nær jorden, sier Robb Moore, programleder ved NSFs direktorat for geovitenskap. 

“Gakona-forskningsstedet har allerede vist seg å være en uvurderlig ressurs, og denne investeringen i verdens kraftigste høyfrekvente sender setter den opp som en produsent av potensielt betydelige funn i årene som kommer.”Nettstedet for høyfrekvent aktiv nordlysforskningsprogram i Gakona, Alaska.Arrayen ved høyfrekvente Active Auroral Research Program-anlegget.

GI-logo

Subauroral Geophysical Observatory for Space Physics and Radio Science, som High-frequency Active Auroral Re

Legg igjen en kommentar