Kopper: en sykdom og et våpen

Åpne ArkivDOI: https://doi.org/10.1016/j.ijid.2004.09.004PlumX Metrics

Introduksjon

I hovedsak er det umulig å fastslå når kopper først infiserte mennesker, men bevis tyder på at det først kan ha dukket opp i løpet av yngre steinalder. De mumifiserte restene av egyptere, nærmere bestemt farao Ramses V (d. 1157 f.Kr.), gir det første troverdige beviset på koppeinfeksjon. På 600-tallet e.Kr. var kopper godt forankret i Asia. Korstogene og økende handel med Asia spredte sykdommen til Europa. Derfra bar europeerne sykdommen til den nye verden, og på midten av 1700-tallet var sykdommen endemisk nesten overalt i verden med unntak av Australia.Den første koppevaksinen ble utviklet av Jenner på slutten av 1700-tallet. Da han la merke til at melkepiker som fikk kukopper (en nær slektning til kopper) utviklet en immunitet mot sykdommen, brukte han puss fra kukopper for å lage vaksinen. Omtrent et og et halvt århundre senere startet Verdens helseorganisasjon (WHO) et verdensomspennende vaksinasjonsprogram. Programmet var vellykket, og det siste rapporterte naturlig forekommende tilfellet av kopper var i 1977. WHO erklærte offisielt sykdommen utryddet i 1980. Foreløpig er det bare to offisielle depoter for viruset – ett ved Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, Georgia og den andre ved Russian State Research Center of Virology and Biotechnology i Koltsovo.Variola-virus tilhører familien Poxviridae , underfamilien Chordopoxvirinae og slekten Orthopoxvirus , som inkluderer vaccinia, apekoppevirus og flere andre dyrekoppevirus som kryssreagerer serologisk.1Kopper rammer mennesker i alle aldre, men har høyest dødelighet blant unge og eldre. Smitte skjer først og fremst via luftveiene (fra sekret fra nese og munn) og infeksjon kan skje med så lite som ti viruspartikler.23Dødeligheten av naturlig forekommende tilfeller hos ubehandlede individer er mellom 20 % og 50 %. Død skyldes vanligvis viremi, toksemi, disseminert intravaskulær koagulasjon, hypotensjon eller kardiovaskulær kollaps.Det er tre faser av klinisk manifestasjon av tradisjonell koppeinfeksjon: inkubasjon, som vanligvis varer mellom 7 og 14 dager (med en rekkevidde på 4 til 19 dager), prodrom og kopper. Den prodromale perioden er preget av høy feber (38,5 °C til 40,5 °C) og andre symptomer inkludert ubehag, hodepine og ryggsmerter. Manifestasjonsperioden begynner når små røde lesjoner vises på pasientens tunge og gane. Det avslørende utslettet vises i sluttfasen, manifestasjonsperioden. I løpet av denne fasen vises utslettet først i form av makuler som utvikler seg til papler, deretter til vesikler, som blir til skorper som gradvis faller av og etterlater upigmenterte merker. Individer er smittsomme til alle skorpene har falt av. Differensialdiagnosen inkluderer apekopper og vannkopper. Kjennetegn ved koppeutslett er en sentrifugal fordeling av lesjoner som har en tendens til å virke monomorfe (alle ett stadium) og er dyptliggende, faste å ta på, runde med vanlig utseende på fotsålene og håndflatene. . Det er to andre mindre vanlige, men mer alvorlige former for koppeinfeksjon, den flate og hemorragiske formen. Det finnes ingen spesifikk behandling for koppesykdom, og eneste forebygging er vaksinasjon.

Kopper som et biovåpen

 Historien om kopper som et våpen

Kopper har blitt brukt som våpen lenger enn man kanskje er klar over. Allerede på 1300-tallet katapulterte tartariske styrker likene av koppeofre til beleirede byer for å svekke og ødelegge innesperrede forsvarere. Dette kan ha vært det første, men var på ingen måte det siste, eksemplet på biologisk krigføring der et biologisk materiale ble brukt til å skade og/eller drepe en stor del av befolkningen.4Kopper ble også brukt som et biologisk våpen under de franske og indiske krigene (1754–1767) av sjefen for Fort Pitt. Soldater delte ut tepper som hadde blitt brukt av koppepasienter med den hensikt å sette i gang utbrudd blant amerikanske indianere. En epidemi oppsto som drepte mer enn 50 % av infiserte stammer.56

 Historie om produksjon av kopper biologiske våpen

De fleste bioforsvarseksperter mener at det ville være vanskelig å produsere store mengder koppevirus, men det finnes bevis for det motsatte. Mens flere land er mistenkt for å utvikle et koppevåpen, er det avgjørende bevis for at det tidligere Sovjetunionen produserte koppevåpen i store mengder.På slutten av 1930-tallet forsøkte Sovjetunionen først å dyrke koppeviruset ved å dyrke det på chorioallantoic-membranen til utviklende kyllingembryoer. Sovjetunionen brukte kyllingembryoteknikken nesten utelukkende i over tre tiår (fra 1940- til 1960-tallet), i løpet av denne tiden ble den modifisert noe for å imøtekomme mekanisering og automatisering, og ble dermed mer effektiv og produktiv.Omfattende arbeidskraft og betydelige materialbehov begrenset imidlertid produksjonskapasiteten til kyllingembryoteknikken. I løpet av slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-tallet, for å øke produksjonskapasiteten, begynte sovjetiske forskere å eksperimentere med reaktordyrking ved å bruke 10, 25, 100, 250 og 630 liters reaktorer. Imidlertid hindret mange vanskeligheter denne teknikken i å erstatte eldre teknikker helt frem til slutten av 1980-tallet. Disse vanskelighetene inkluderte:

 • Varierende kjemiske sammensetninger av destillert og avionisert vann som brukes til å tilberede næringsmedier for dyrking av kontinuerlig cellekultur
 • Mangel på standardisering blant næringsmedier importert fra ulike leverandører (konsentrasjon og forhold mellom aminosyrer, standardisering og sterilisering av serum brukt som kilde til nødvendige vekstfaktorer)
 • Vanskeligheter med å oppnå en standard konsentrasjon av vevskultur, ofte et resultat av forurensning eller de ovennevnte variasjonene i vann og næringsmedium
 • Høy frekvens av kontaminering av vev og viral kultur
 • Høy konsentrasjon av virus er nødvendig for å produsere et effektivt biologisk våpen.

På slutten av 1980-tallet var imidlertid de fleste av disse problemene løst og et nytt reaktorbasert biologisk koppevåpen i flytende form ble utviklet.Selv om forskning har vist at det er mulig å oppnå både tørre og flytende former for koppevåpen, produserte Sovjetunionen aldri en tørr formulering av kopper på grunn av stabiliteten og levedyktigheten til det flytende koppevåpenet. I dypfryst tilstand forblir flytende kopper stabil i årevis og levedyktig i måneder ved 0–4 °C. I tillegg er flytende koppeformulering stabil i en aerosol. I motsetning til flytende kopper, utgjorde produksjonen av tørre kopper faren for at viruset rømte under produksjonsprosessen.

 Tester det biologiske koppevåpenet og dets potensielle effektivitet

Før slutten av 1970-tallet ble felttesting av biologiske koppervåpen i Sovjetunionen utført på øya Vozrozhdenie. Felttesting ble stoppet på slutten av 1970-tallet på grunn av potensialet for å skape en epidemi etter at naturlig forekommende kopper var blitt utryddet og Sovjetunionen hadde undertegnet 1972-konvensjonen om biologiske våpen.Selv om felttesting av koppevåpenet ble stoppet, fortsatte andre former for testing. På slutten av 1980-tallet ble nye varianter av koppevåpenet (de produsert ved storskala gjæring i 250 L eller 630 L reaktorer) testet ved bruk av eksploderende mikromodeller av bomber lastet med koppeformulering i små kamre. Ved å bruke matematisk modellering ble resultatene ekstrapolert for å bestemme effektene som ville bli sett hvis de ble brukt som et fullskala våpen. I desember 1990 ble testing av den nye storskala reaktorformuleringen fullført og alle nødvendige beregninger for å bestemme en mulig effektivitet av et nytt koppevåpen ble evaluert. Våpenet var klart til å bli akseptert i bevæpning.Siden biologiske koppevåpen aldri har blitt brukt i stor skala, slik som sovjeterne så for seg, var ingen data tilgjengelig om den faktiske faren og forventede tap med disse våpnene. Men ved å bruke det som var kjent om kopper, var det mulig å anslå den potensielle skaden. På bakgrunn av kunnskapen om kopper som en sykdom, konkluderte sovjetiske eksperter at effektiviteten til kopper biologiske våpen ville avhenge av følgende egenskaper:

 • Den smittsomme dosen (den smittsomme dosen av kopper er veldig lav: LD 50 er bare 10–20 virale partikler)
 • Dens stabilitet i en aerosol og dens evne til å reise mange mil uten tap av virulens (den flytende formuleringen av kopper er stabil i en aerosol og forblir levedyktig i mange mil)
 • Dens evne til å overleve i miljøet i dager eller til og med i uker (kopper er i stand til dette)
 • Antall vaksinerte sivile eller tropper (vaksinasjon er ikke lenger nødvendig for disse gruppene)
 • Smitteindeksen (sammenhengighetsindeksen for kopper er fra 0,6 til 0,9 [antall syke/antall kontakter])
 • Lengden på inkubasjonsperioden (inkubasjonsperioden for kopper er relativt kort: 7–17 dager; bruk av kopper i en våpenisert aerosolform vil sannsynligvis forkorte denne perioden, og de første tilfellene kan forventes å dukke opp på dag 3 eller 4 etter infeksjon)
 • Hvor lang tid folk forblir smittsomme (mennesker som er smittet med kopper kan allerede være smittsomme i prodromalperioden, før de har spesifikke tegn på sykdom, og forblir smittsomme gjennom sykdomsforløpet)
 • Hvor lenge lik forblir smittsomme (selv om det er irrelevant under vanlige omstendigheter, i tilfelle et massivt aerosolangrep med høyt antall drepte, vil lik av kopper som er drept forbli smittsomt i lang tid – dager til måneder, avhengig først og fremst av miljøtemperaturen)
 • Alvorlighetsgraden av det kliniske bildet (med koppeinfeksjon er det kliniske bildet ekstremt alvorlig i mange tilfeller)
 • Kompleksiteten og alvorlighetsgraden av behandlingsregimet (behandlingsregimet for kopper er komplekst og sykdommens varighet er lang, noe som krever innsats fra et stort antall medisinske og støttende personell).

Alle disse egenskapene førte til at sovjetiske eksperter trodde at det ikke fantes noe biologisk våpen som kan sammenlignes med kopper, og det ble inkludert på en kort liste over strategiske biologiske våpen.Imidlertid har tidene endret seg og Sovjetunionen eksisterer ikke lenger. Russland presenterer ikke den samme trusselen om biologiske våpen som Sovjetunionen gjorde. Samtidig kan vi ikke si at kopper er borte for godt og at det ikke er fare for utsetting av kopper i fremtiden. Tidligere var trusselen om kopper brukt som våpen en militær trussel; i dag er det en bioterrortrussel.

Potensielle metoder for frigjøring og konsekvenser av koppeangrep

Et biologisk angrep ved bruk av kopper kan utføres på flere måter:

 • Ved forurensning av ulike artikler og matvarer
 • Bruke en med vilje infisert terrorist
 • Bruke mekaniske enheter for å generere en aerosol i friluft eller et lukket rom
 • Bruk av eksplosive innretninger
 • Bruk av “naturlige” luftbevegelser (t-bane, heissiloer, etc.) for å generere en aerosol fra tørt pulver eller ved fordampning fra flytende formuleringer.

Uavhengig av utsettingsmetode vil antallet personer som er smittet eller mistenkes for å være smittet være betydelig. Imidlertid vil det faktiske antallet skader være vanskelig å fastslå, da det vil avhenge av en rekke faktorer, inkludert:

 • Den faktiske virulensen til stammen som brukes
 • Konsentrasjonen av patogenet i formuleringen
 • Meteorologiske forhold
 • Terrengegenskaper
 • Antall personer utenfor vs. inne i bygninger
 • Arten og kapasiteten til bygningsventilasjonssystemer
 • Transport (f.eks. tilstedeværelse vs. fravær av T-banesystem).

Selv i tilfelle av en relativt liten mengde løslatt, kan det i utgangspunktet være hundrevis eller til og med tusenvis av ofre.Ofre må isoleres og behandles så snart som mulig etter eksponering. Det store antallet pasienter ville imidlertid gjøre det umulig å lykkes med å behandle dem alle; eksisterende medisinsk personell og støttepersonell, medisiner og medisinsk utstyr ville ikke være tilstrekkelig. Avhengig av størrelsen på aerosolangrepet kan antall skadde i utgangspunktet variere fra et relativt lite antall til mange tusen.Etter hvert som epidemien utviklet seg, ville nye faktorer styre dens forløp: sekundære dråpeinfeksjoner, som er forårsaket av at viruset skilles ut i kroppsvæsker og deretter aerosoliseres (for eksempel ved hoste eller nysing), og sekundære ikke-aerosolinfeksjoner, som i tilfelle av kopper vil primært være forårsaket av kontakt med levende virus på forurensede overflater og i menneskelige kadaver. Med kopper vil sekundære dråpeinfeksjoner være av stor betydning på grunn av koppers høye grad av smitte. Selv om kopper ikke er like smittsom som andre sykdommer som er nesten absolutt smittsomme som influensa og meslinger, vil et svært betydelig antall mennesker bli sekundært smittet.Med det biologiske koppevåpenet vil således antallet skader avvike betydelig fra det som sees ved bruk av et ikke-smittsomt biologisk middel som miltbrann. For et ikke-smittsomt middel vil antallet nye tilfeller bygge seg opp til en topp og deretter avta nesten helt ved slutten av inkubasjonsperioden. Bare et relativt lite antall nye tilfeller kan dukke opp etter inkubasjonsperioden som et resultat av sekundær aerosolisering av det opprinnelige middelet og mulige ikke-aerosol sekundære infeksjoner. Men med kopper vil antallet nye tilfeller bygge seg opp til en topp på den 4. eller 17. dagen etter utplassering og deretter danne et platå. En ny topp dannet av sekundære tilfeller ville dukke opp og ville deretter bli fulgt av et nytt platå osv. Varigheten av disse platåene og toppene vil avhenge av intensiteten til de sekundære infeksjonene,Til slutt, som et resultat av kraftige anti-epidemitiltak, ville antallet tilfeller sakte avta. Hvor lang tid dette vil ta avhenger av:

 • Antall personer som er berørt av de primære aerosolene
 • Transport av mennesker fra stedet for det opprinnelige angrepet i de første timene og dagene etter angrepet, da de kan danne nye epidemiske foci
 • Effektiviteten av tiltak for karantene, isolasjon, desinfeksjon og avhending av kadaver
 • Intensiteten og effektiviteten av behandling og nødprofylaktiske (vaksinasjons)tiltak.

Imidlertid vil et angrep med biologiske kopper ha andre konsekvenser enn bare menneskelige skader. Bruk av et koppevåpen vil også resultere i:

 • En fullstendig eller delvis forstyrrelse av vital (inkludert virksomhet, reise, produksjon, turisme og andre) aktivitet over en relativt lang periode
 • En ekstrem mangel på medisinsk personell og hjelpepersonell for å stoppe epidemien og redusere konsekvensene
 • Mangel på tilstrekkelige farmasøytiske og medisinske preparater for behandling og akuttprofylakse
 • En ekstrem panikk som fører til forstyrrelse av normale livsaktiviteter og hyppige voldshendelser, spesielt blant de som ønsker å bli vaksinert mot sykdommen.

Det er usannsynlig at et koppeangrep vil resultere i en superkatastrofal hendelse med tap av mange millioner liv. Å undervurdere de mulige konsekvensene av et angrep vil imidlertid være en farlig og kostbar feil. Et bioterrorangrep med bruk av koppeformuleringer i enhver form vil resultere i enorme kostnader i form av tap av liv og psykologisk og økonomisk skade for landet der angrepet skjer.Hvis et angrep inntreffer i nær fremtid, er det usannsynlig at en genmodifisert stamme av variola vil bli brukt. Men hvis stammen er genmodifisert for å øke virulensen, kan mulige konsekvenser bli enda mer dramatiske. Dessverre har vitenskapelige fremskritt de siste to tiårene gjort det mulig å utvikle genetisk endrede stammer av ortopoksvirus.

Opprettelse av genetisk konstruerte ortopoksvirus kan resultere i nye koppevåpen

Genteknologi av virus har blitt en vanlig praksis. Et hovedmål med genetisk manipulasjon er å bruke konstruerte virale vektorer for levering av genetisk informasjon med terapeutisk hensikt eller å modifisere virus for å endre vertens immunrespons. Endringer i virulens og vertsområde for modifiserte virus er generelt vanskelig å forutsi. Men når man studerer muligheten for å gjøre variola-virus mer patogen, vil forsknings- og utviklingsarbeidet mest sannsynlig være fokusert på følgende “mål”:

 • Forkorte inkubasjonstiden til sykdommen ved å forbedre bindingen av viruset til en vertscelle og akselerere virusutbredelsen i vertscellene
 • Redusere den smittsomme dosen og øke dødeligheten ved å undertrykke/subversjon av medfødte og spesifikke immunresponser mot viruset
 • Styrke alvorlighetsgraden, “legge til” nye infeksjonssyndromer og øke dødeligheten ved å utvide antall potensielle infeksjonssteder (f.eks. hjerne og parenkymale organer, etc.).

Dette er bare noen av de mulige målene for genteknologiske prosedyrer. Men selv om slikt arbeid pågår i noen land, er det åpenbart at vi aldri ville få noen “offisiell” informasjon om arbeidet med variolavirus for å øke virulensen ved å sette inn fremmede gener. Samtidig må vi vite hva og hvordan dette genteknologiske arbeidet kan utføres for å forstå hvilken beskyttelse vi må utvikle mot genmanipulert variolavirus. Flere publikasjoner har allerede vist hvilke retninger som kan brukes for å utvikle rekombinant variolavirus.Ortopoksvirus er kjent for å ha stor kapasitet til å romme fremmed DNA. Den genetiske informasjonen til variola major er inneholdt i dobbelttrådet DNA med en størrelse på omtrent 180 kbp som koder for omtrent 150–200 polypeptider. I 1993 publiserte en gruppe russiske forfattere en artikkel om opprettelsen av et rekombinant vacciniavirus med en innsatt DNA-kopi av 26S RNA av venezuelansk hesteencefalomyelitt (VEE) virus.7For å lage rekombinante varianter av variola major-virus, satte forskere inn fremmed DNA i et “ubetydelig” område av tymidinkinasegenet (lokalisert i den sentrale Hind III-regionen av virusgenomet – L2R av variola major-virus og J2R av vacciniavirus) . Imidlertid inkluderer mulige svakheter ved denne metoden behovet for å inaktivere L2R-genet (tymidinkinase) og å bruke spesielle TK-cellelinjer og et mutagent selekteringsmiddel (som BUdR, for eksempel). Prosessen med å lage det kombinerte vaccinia-VEE-viruset ble utført som følger:

 • En full DNA-kopi av det subgenomiske RNA 26S av VEE-viruset “Trinidad” ble satt sammen fra overlappende fragmenter
 • Den resulterende sekvensen ble satt inn i vacciniavirus-tymidinkinasegenet i et pXJP-plasmid under kontroll av genpromotoren P7.5
 • Det resulterende rekombinante plasmidet ble integrert ved homolog rekombinasjon i genomet (genet av tymidinkinase) til vacciniavirus.

De første vellykkede forsøkene på å konstruere genetisk konstruerte poxvirus fant sted på begynnelsen av 1980-tallet8når rekombinante vacciniavirus inneholdende det klonede hemagglutiningenet fra influensavirus ble konstruert. I 1988 ble et rekombinant vacciniavirus som uttrykker VEE-virusets kapsidprotein og glykoprotein E1 og E2 opprettet.9 Selv om disse eksperimentene (og mange andre på den tiden) ble utført under legitime forsknings- og utviklingsprosjekter, gir de en generell forståelse av at genetiske manipulasjoner med ortopoksvirus er mulig og har en høy suksessgrad.Sovjetiske forskere gjorde en betydelig innsats for å studere molekylærbiologien til ortopoksvirus og publiserte artikler, inkludert de som beskriver gener som er nødvendige for å overvinne vertens beskyttende mekanismer.10Da et slikt arbeid startet i Sovjetunionen, var det to store mål. Det første målet var å utvikle nye metoder for å lage genetisk konstruerte ortopoksvirus uten å miste noen biologiske funksjoner. Den andre var å utvikle en ny vektor for å lage nye vaksiner (som gir en legitim grunn for denne typen forskning). Det ville være feil å si at alt dette arbeidet var en del av det offensive våpenprogrammet siden noen prosjekter var ment å utvikle legitime forberedelser. Klare eksempler var prosjektene som ble utført for å lage rekombinant vacciniavirus med en innsatt DNA-kopi av RNA fra VP24-genet til ebolaviruset11 og dannelsen av rekombinant vacciniavirus som uttrykker japansk encefalittvirusprotein.12I følge disse publikasjonene var det rekombinante vacciniaviruset med disse innsatte fremmede gener stabilt i dyrking og hadde en viss spesifikk immunologisk aktivitet. Men samtidig ble det vist at ikke hver genetisk manipulasjon med ortopoksvirusgenomet ville resultere i utvikling av “effektive” genmodifiserte stammer.1. 3To integrerende plasmider med det ekspressive markørgenet for beta-galaktosidase ble konstruert for insersjonsinaktivering av ikke-essensielle gener E7R og D8L av vacciniavirus lokalisert i den sentrale regionen av det virale genomet. Inaktivering av D8L-genet i stammene WR og LIVP resulterte i mindre virale plakk i kulturen av kyllingembryoceller og reduserte virusets evne til å forplante seg i musehjernen, selv om det ikke hadde noen effekt på størrelsen og karakteren av skaden i intrakutan. infeksjon av kaniner). Inaktivering av E7R-genet påvirket ikke de kjente biologiske egenskapene til viruset. Dette og annet arbeid skapte bekymring blant sovjetiske forskere for at inaktivering av noen (til og med ikke-essensielle) gener kunne føre til viral svekkelse. Siden det var bekymring for at hvis fremmede gener bygges inn i viktige områder av variola-genomet (f.eks. tymidinkinasegenet), kan virulensen til viruset bli påvirket. Dette gjør det vanskelig å vurdere den biologiske påvirkningen av en innsetting på patogenesen av virusinfeksjonen. Derfor utførte de russiske forskerne forsknings- og utviklingsarbeid for å lokalisere områder av det virale DNA der innsetting av fremmede gener ikke ville forstyrre funksjonelt viktige sekvenser av genomet.14Det ble vist at innsetting av fremmede gener i rommet mellom gener (umiddelbart etter tymidinkinasegenet) ikke påvirket virulensen til ortopoksviruset. Denne forskningen bidro til å øke forståelsen av de teoretiske mulighetene for å utvikle genetisk konstruerte ortopoksvirus uten å miste sine andre biologiske egenskaper.Oppdagelsen av en mulig måte å genetisk konstruere ortopoksvirus skjedde nylig.15Genet til musetype interleukin-4 ble satt inn i genomet til musekoppvirus og ble uttrykt under infeksjon. Det ble vist at ekspresjon av interleukin-4 av et tymidin-kinase-positivt ectromelia-virus undertrykte cytolytiske responser av NK og CTL og uttrykket av interferon-gamma av sistnevnte. Genetisk resistente mus infisert med det interleukin-4-uttrykkende viruset utviklet symptomer på akutte musekopper ledsaget av høy dødelighet. Videre resulterte infeksjon av nylig immuniserte genetisk resistente mus med viruset som uttrykker IL-4 også i betydelig dødelighet på grunn av fulminante musekopper.Alle disse studiene viser at Rubicon allerede har blitt krysset, og prosessen med å lage nye genetisk konstruerte ortopoksvirus er ugjenkallelig. Det er bare et spørsmål om tid før denne kunnskapen vil resultere i etableringen av super-killer poxvirus.

Konklusjoner og anbefalinger

Ved å oppsummere den siterte informasjonen ovenfor, er det åpenbart at gjenoppkomsten av kopper som et resultat av en menneskeskapt epidemi utgjør en alvorlig fare for menneskeheten, selv om det ikke ville utslette hele den menneskelige befolkningen fra jorden. De fleste bioforsvarseksperter anser et kopper-terrorangrep som en usannsynlig hendelse. Selv om det er vårt håp at dette er sant, er det bevis på det motsatte. Hvis det eksisterer en trussel, uansett hvor liten, om et koppeangrep, må den tas opp. Den eneste måten å virkelig redusere trusselen om et kopper-bioterrorangrep er å være forberedt på det. Anti-epidemi og terapeutiske tiltak som effektive deteksjonssystemer, karantene- og isolasjonsprosedyrer, vaksineprofylakse og hensiktsmessige terapier for tidlige og sene stadier av infeksjoner må utvikles. Først da ville vi være sikret vår evne til å møte denne trusselen fullt bevæpnet. Alternativet er å forbli like hjelpeløse som de millioner av mennesker som døde av kopper gjennom tidligere århundrer.

Anerkjennelser

Forfatteren ønsker å uttrykke sin takknemlighet til Dr. Catherine Lobanova og Kathryn Crockett for deres hjelp med å utarbeide denne artikkelen

Referanser

  • Kowalek A.
  • Rudikoff D.
  Et søkelys på kopper.Clin Derm. 2002; 20 : 376-387Se i artikkelen
  • Whitley R.
  Kopper: en potensiell agent for bioterrorisme.Antivir Res. 2003; 57 : 7-12Se i artikkelen
  • Dixon CW
  Kopper i Trpolitania, 194. en epidemiologisk og klinisk studie av 500 tilfeller, inkludert studier av penicillinbehandling.J Hyg. 1948; 46 : 351-377Se i artikkelen
  • Janoff EN
  • Lynfield R.
  Kopper: minne om tidligere ting, eller den kommende pesten?.J Lab Clin Med. 2003; 142 : 211-215Se i artikkelen
  • Henderson DA
  • Inglesby TV
  • Bartlett JG
  Kopper som biologisk våpen, medisinsk og folkehelseledelse.JAMA. 1999; 281 : 2127-2137Se i artikkelen
  • Tacker JB
  En gang og fremtidstrussel om kopper.Atlantic Monthly Press , New York 2001Se i artikkelen
  • Sviatchenko VA
  • Agapov EV
  • Urmanov IK
  De immunogene egenskapene til et rekombinant vacciniavirus med en inkorporert DNA-kopi av 26SRNA av venezuelansk hesteencefalomyelittvirus.Vopr Virusol. 1993; 38 : 222-226Se i artikkelen
  • Panicali D.
  • Davis SW
  • Weinberg RL
  • Paoletti E.
  Konstruksjon av levende vaksiner ved bruk av genetisk konstruerte poxvirus: biologisk aktivitet av rekombinant vacciniavirus som uttrykker influensavirus hemagglutinin.Proc Natl Acad Sci USA. 1983; 80 : 5364-5368Se i artikkelen
  • Kinney RM
  • Esposito JJ
  • Mathews JH
  • et al.
  Rekombinant vacciniavirus/Venezuelansk hesteencefalitt (VEE)-virus beskytter mus mot perifer VEE-virusutfordring.J Virol. 1988; 62 : 4697-4702Se i artikkelen
  • Shchelkkunov SN
  • Blinov VM
  • Sandakhchiev LS
  Gener av variola- og vaccinia-virus er nødvendige for å overvinne vertens beskyttende mekanismer.FEBS brev. 1993; 319 : 80-83Se i artikkelen
  • Chepurnov AA
  • Ternovoi VA
  • Dadaeva AA
  • et al.
  Immunbiologiske egenskaper til vp24-protein av Ebola-virus uttrykt av rekombinant vacciniavirus.Vopr Virusol. 1997; 42 : 115-120Se i artikkelen
  • Cheshenko NV
  • Petrov VS
  • Protopopova EV
  • et al.
  Rekombinant vacciniavirus som uttrykker japansk encefalittvirusprotein E.Mol Gen Mikrobiol Virusol. 1997;: 24-27Se i artikkelen
  • Chernos VI
  • Vovk TS
  • Ivanova PÅ
  • et al.
  Insersjonsmutanter av vacciniaviruset. Effekten av å inaktivere E7R- og D8L-gener på de biologiske egenskapene til viruset.Mol Gen Mikrobiol Virusol. 1993;: 30-34Se i artikkelen
  • Serpinskii OI
  • Kochneva GV
  • Urmanov Ikh
  • et al.
  Konstruksjon av rekombinante varianter av ortopoksvirus ved å sette inn fremmede gener i det intragene området av viralt genom.Mol Biol (Mosk). 1996; 30 : 1055-1065Se i artikkelen
  • Jackson RJ
  • Ramsay AJ
  • Christensen CD
  Ekspresjon av muse-interleukin-4 av et rekombinant ectromelia-virus undertrykker cytolytiske lymfocyttresponser og overvinner genetisk motstand mot musepokker.J Virol. 2001; 75 : 1205-1210Se i artikkelen

Artikkel info

Identifikasjon

DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijid.2004.09.004

opphavsrett

© 2004 International Society for Infectious Diseases. Utgitt av Elsevier Inc.

Brukerlisens

Elsevier brukerlisens | Hvordan du kan gjenbrukeInformasjonsikon

ScienceDirect

Få tilgang til denne artikkelen på ScienceDirect

Legg igjen en kommentar