Vurderer corona­pass i Norge…OG GALSKAPEN BARE FORTSETTER! DE KRIMINELLE HAR NÅ OVERTAKET…FULLSTENDIG! SNART SOM I AUSTRALIA?

Helseminister Ingvild Kjerkol forteller til Dagbladet at helsemyndighetene nå vurderer tiltak som bruk av corona-pass innenlands, økt testing og tiltak i innreisekjeden.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol forteller om hvilke tiltak som helsemyndighetene nå vurderer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol forteller om hvilke tiltak som helsemyndighetene nå vurderer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frode AndresenSigne Elise Morthen StenersenPublisert onsdag 10. november 2021 – 11:05https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=116676921744431Fullvaksinerte:70.09%Første dose:78.52%VaksinekalenderHit kan du reise

Tirsdag ble det registrert et rekordhøyt antall nye smittetilfeller i Norge. Nå forteller regjeringen til Dagbladet at helsemyndighetene vurderer flere tiltak, deriblant innenlandsbruk av coronapass, økt testaktivitet og tiltak i innreisekjeden.

– Smitten øker i Norge nå. Vi følger situasjonen nøye sammen med Helsedirektoratet og FHI, og vurderer flere tiltak fortløpende. Vi vurderer også bruken av coronasertifikat, uttaler helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

– Det er gitt oppdrag til etatene våre om løpende vurdering av behov for regionale og nasjonale tiltak, hvor dette med bruk av coronasertifikat inngår sammen med økt testaktivitet. Dette kommer i tillegg til oppdrag om tiltak i innreisekjeden.Dette sier han om julebordsesongen0 seconds of 33 secondsVolume 10%SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet

Skeptisk til coronapass

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier derimot til Dagbladet at han ikke tror at det vil bli aktuelt med innenlands coronapass i Norge, slik som det brukes i Danmark.

– Jeg tror ikke det egentlig, ettersom vi ikke har brukt det så mye i Norge. Coronasertifikatet har hovedsakelig blitt brukt ved utenlandsreiser. Nå som 90 prosent av den voksne befolkningen er beskyttet gjennom vaksine eller er immune av andre årsaker, er effekten av bruk av coronasertifikat begrenset, sier Nakstad og fortsetter:

– Men jeg skal ikke utelukke det. Det er regjeringen som tar beslutningen om man skal forsterke smittevernet med bruk av coronasertifikat. Men det er nok mange andre ting som er viktigere å gjøre først, for eksempel å bli flinkere til å holde seg hjemme når man er syke, holde mer avstand når det er trengsel og bruke munnbind om det anbefales der man bor.Gjeninnfører tiltak0 seconds of 2 minutes, 41 secondsVolume 10%STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet.

Smitteverntiltak

Nakstad forteller at årsaken til de høye smittetallene kanskje kan være at flere tester seg nå enn tidligere i høst. I tillegg tror han at det kan skyldes at folk ikke er flinke nok til å holde seg hjemme når man er syke. Deretter forteller han hvilke tiltak han tror at kan bli aktuelle framover.

– Nå jobber vi med dette som omhandler testsystemet, altså hvem som vi skal anbefale å teste seg og hvor ofte man bør teste seg. I tillegg vurderer Folkehelseinstituttet de generelle smittevernrådene løpende, sier Nakstad til Dagbladet, som også forteller at kommunene på ny vurderer bruk av test-for-karantene-systemet i skolene.

– Det er et system som ble brukt veldig mye i høst, ettersom det var veldig mye smitte i skolene, men så har dette blitt avviklet mange steder etter høstferien. Men det er en av de tingene som kommunene nå sitter og vurderer, nemlig om man kan forsterke smittevernet for å bremse noe av den smittespredningen som er nå.Så farlig er RS-viruset0 seconds of 1 minute, 43 secondsVolume 10%ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev.

Justering

Mandag kveld sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK Dagsrevyen at det kan bli nødvendig å justere på tiltak.

– Nå er det nødvendig å gå gjennom hele tiltakskjeden og se om vi kan justere litt på det. Det er ikke snakk om å gå tilbake til en nedstenging, altså, men det vil være noen tiltaks om vil hindre at vi får så mye smitte, sa helsedirektøren og fortalte at et naturlig førsteskritt er å se på mulighetene for flere stikkprøver på grensa og tiltak mot uvaksinerte helsepersonell med pasientkontakt.

Seinere på kvelden fortalte direktør Camilla Stoltenberg til NRK Debatten at FHI og Helsedirektoratet vurderer bruk av coronapass innenlands i Norge.

– Jeg kan si at en av de tingene som vi ser på nå, sammen med Helsedirektoratet, er om vi skal ta i bruk coronasertifikat. Da vil det være nødvendig å registrere vaksinasjonsstatusen sin, sa Stoltenberg og understreket at dette omhandlet innenlandsbruk, men ville ikke si noe om i hvilke sammenhenger at dette er aktuelt.- På tide å brette opp ermene0 seconds of 43 secondsVolume 10%CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB

Skeptisk til coronapass

Nakstad ble også spurt om hvordan man kan finne en løsning på smittespredningen som pågår i skolene.

– Det er utfordrende fordi barn under 12 år ikke har blitt tilbudt vaksine ennå. Vi ser at det er høye smittetall i de aldersgruppene, og de bringer jo smitte hjem. Samtidig ser vi at fullvaksinerte voksne også kan bli smittet om de bor tett på en smitteførende person, sier Nakstad til Dagbladet, og fortsetter:

– Så det er en utfordring som vi kanskje må leve litt med, men det betyr jo at det er desto viktigere for alle andre å følge de rådene som gjelder, og at vi får vaksinert de aller eldste som er mest utsatt for smitten.FHI snur etter én månedSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT4 214 782 (78.5%)i Norge har fått dose nr 13 762 326 (70.1%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Mer om

Legg igjen en kommentar