Norske militærhuler.

Oppbevaringsanlegg for våpen

Norske militærhuler
De norske militærhulene rundt Trondheim brukes til å lagre US Marine Corps kjøretøy og utstyr
LandNorgePersonale~100 mannOmråde?Koordinater (omtrentlig plassering)63°27′27″N 010°55′27″E    Under den kalde krigen ble det bygget en rekke militærhuler i Norge under en plan om å posisjonere et US Marine Corps-utstyr i Europa i tilfelle krigen med Sovjetunionen. Den første hulen åpnet i 1982. Det er kjent at det er minst 8 slike militærhuler på forskjellige steder rundt i Trondheimsregionen. Hele komplekset ble ferdigstilt i 1988. Disse militærhulene administreres av US Marines. Tre av dem brukes til å lagre militærkjøretøyer, tre lagrer ammunisjon mens to holder luftfartsstøtteutstyr. I tilfelle krig kan de amerikanske marinesoldatene kort deployere fra Norge til nærliggende regioner. Hele programmet heter offisielt Marine Corps Prepositioning Program-Norway, eller MCPP-N.   Med sammenbruddet av Sovjetunionen og slutten av den kalde krigen ble våpen og utstyr lagret i disse hulene brukt under en rekke militære konflikter. For øyeblikket har dette anlegget en veldig bred rekkevidde. Utstyr fra hulene kan gå til konfliktområder over hele verden. Et kart i komplekset som viser verdensomspennende utplasseringer viste kjøretøy brukt så langt som til Kambodsja.   Alle disse militærhulene var spesialbygde, i stedet for modifisert fra eksisterende geologiske formasjoner. Alt av kjøretøy, utstyr og utstyr som er lagret der er i godt vedlikeholdt stand. Selv om mange kjøretøy har vært hardt brukt før, er alle i god stand og venter på neste oppdrag.   Grottene er store og brede ganger med stor takhøyde og betonggulv. Grottene er godt opplyst og har konstant temperatur og fuktighet. Så det er ingen problemer med korrosjon.   Kjøretøyene, utstyret og utstyret tas stadig ut for ulike operasjoner og øvelser. I 2003 ble mer enn 6 000 gjenstander trukket tilbake for invasjonen av Irak. I 2005 var grottene bare 30 % fulle, men ble gradvis fylt opp igjen. Foreløpig er anlegget omtrent 70 % fullt, og det er planlagt at grottene i nær fremtid vil være nesten 100 % fulle.   I 2012 ble disse fasilitetene modernisert for å støtte en moderne marine arbeidsstyrke for luft og bakke. Moderniseringsprosessen var planlagt fullført i 2016. Det har blitt rapportert at pansrede kjøretøy og utstyr som er lagret i disse hulene kan støtte en ekspedisjonsstyrke på omtrent 15 000 amerikanske marinesoldater. Det er også nok forsyninger lagret i hulene til at en slik styrke kan operere i 30 dager. For øyeblikket er det imidlertid ingen planer om å utvide grottene.   For tiden er en rekke kjøretøyer lagret her, inkludert M1A1 Abrams stridsvogner, AAV7 amfibiske pansrede personellskip, LAV-25 pansrede rekognoseringskjøretøyer, LVSR tunge lastebiler med høy mobilitet, MTVR lastebiler og HMMWV lette taktiske kjøretøy, bergingsbiler, artillerisystemer, konstruksjon og jordflytting utstyr, tilhengere, trukket vogner, generatorer, bulkdrivstoff, telt, tilfluktsrom, diverse verktøy. Flystøtteutstyr inkluderer slepetraktorer, kraner, avisingsutstyr og så videre.   Kjøretøyer som er lagret her viser en rekke lakk- og kamuflasjeskjemaer. Når nye kjøretøy dukker opp fra USA, eller forskjellige kampteatre, blir disse reparert, pusset opp og klargjort for fremtidige oppdrag. Motorene og girkassene deres kan bygges om eller skiftes ut på stedet. Det meste av vedlikeholdsarbeidet utføres av over 70 norske soldater, som jobber her under ledelse av rundt 30 amerikanske marinesoldater.   Alt dette fremover-utplasserte utstyret er klart til å svare når som helst i tilfelle militær krise. Alt utstyr fra hulene kan omplasseres med fly, skip, jernbane eller ved hjelp av vei- og motorveinett.

Legg igjen en kommentar