Den amerikanske marinen går under jorden mens NATO øker fokuset på sin nordlige grense mot Russland

Christopher Woody 29. oktober 2021, 22:10

Sjøforsvarets sykehushule i Norge
US Navy-personell leverer et ekspedisjonsmedisinsk anlegg til et hulesystem i Bogen Bay, Norge, 25. september 2021. 
  • Den amerikanske marinen utplasserte et mobilt sykehus til et hulesystem i Norge i oktober.
  • US Navy and Marine Corps har brukt Norges huler til å lagre våpen og utstyr i flere tiår.
  • Denne utplasseringen kommer midt i spenningen med Russland som har ført til at NATO har økt sin aktivitet i Norge.

Få et daglig utvalg av våre beste historier basert på lesepreferansene dine.EpostadresseVed å klikke “Registrer deg”, godtar du å motta markedsførings-e-poster fra Insider samt andre partnertilbud og godtar våre vilkår for bruk og personvernerklæring .

Den amerikanske marinen satte opp et nytt anlegg i et hulesystem i Nord-Norge i oktober, noe som gjenspeiler det økte fokuset som USA og deres NATO-allierte har satt på alliansens nordlige grenser mot Russland.

Denne måneden kunngjorde US Navy at Naval Forces Europe og US Navy Expeditionary Medical Support Command hadde levert et ekspedisjonsmedisinsk anlegg til et hulesystem nær Bogen Bay i Nord-Norge, rundt 100 mil nord for polarsirkelen.

EMF-er har mange av de samme egenskapene som et moderne sykehus og kan settes inn på kort varsel, ifølge Lt. Cmdr. Michael Lucas, operasjonsdirektør for US Navy Expeditionary Medical Support Command.

Norske grotter er «en utmerket lagringsløsning» som gir mulighet for rask oppbevaring og utplassering av EMF, og sivilingeniørstøtteutstyr som allerede er i dem vil støtte EMF, sa Lucas i en pressemelding.

Sjøforsvarets sykehushule i Norge
Personell og US Navy Expeditionary Medical Support Command og US Naval Forces Europe and Africa/US Sixth Fleet stuveutstyr som en del av leveringen av et ekspedisjonsmedisinsk anlegg til Bogen Bay, Norge, 25. september 2021. 

Det mobile sykehuset med 150 senger kan operere innenfor Norges huler eller flyttes for å reagere på en nødsituasjon andre steder i Europa.

Den inneholder 20 intensivsenger, 130 akuttsenger, fire operasjonsstuer, en legevakt og et laboratorium. Den kan også utføre røntgen- og CT-skanninger, i tillegg til å lagre 300 enheter blod.

Anlegget bringer en forbedret medisinsk kapasitet til Nord-Europa som gir «økte muligheter til å utvikle delte prosesser og prosedyrer med NATO-allierte og partnere i regionen», sa marinen i meldingen.

Lt. Cmdr. Anthony Skrypek, NAVEURs medisinske styrkeplanlegger, sa at prosjektet tok tre år og at flyttingen tillot trening på medisinske og logistiske prosesser i Arktis, “som forbedrer interoperabiliteten med NATOs allierte og partnere.”

Generalløytnant Yngve Odlo, sjef for Norges felles hovedkvarter, kalte utplasseringen “en tydelig demonstrasjon” av USAs forpliktelse til Norge og Europa.

Sjøforsvarets sykehushule i Norge
Personell og US Navy Expeditionary Medical Support Command og US Naval Forces Europe and Africa/US Sixth Fleet stuveutstyr som en del av leveringen av et ekspedisjonsmedisinsk anlegg til Bogen Bay, Norge, 25. september 2021. 

Å flytte anleggets komponenter fra Blount Island Command i Florida til hulene i Norge krevde 195 containere og 165 deler av sivilingeniørstøtteutstyr.

Selve flyttingen tok omtrent en måned, men tiden det tar å distribuere den andre steder i Europa vil avhenge av hvor den må gå og hva den må gjøres, sa US Naval Forces Europe til Insider i en e-post.

Den amerikanske marinen baserte tidligere to 500-sengers flåtesykehus i Bogen Bay. Disse anleggene ble utplassert under Gulf-krigen og igjen under invasjonen av Irak, hvoretter de ble sendt tilbake til USA for reparasjon. (EMF erstattet flåtesykehus i 2007).

US Marine Corps har lagret utstyr i huler i Norge siden tidlig på 1980-tallet. Mye av det ble trukket tilbake for Irak-krigen, men disse bestandene ble senere gjenoppbygd og har de siste årene støttet øvelser rundt om i Europa.

Korpsets styrkeredesign betyr sannsynligvis at noe tungt utstyr som er lagret i disse hulene vil bli tatt ut av drift . Korpset sa også nylig at det vil redusere rotasjonsutplasseringene det har gjennomført i Norge siden 2017.

Marine Corps Norway hule
Inngangene til Bjugn huleanlegg i Norge med noe utstyr trukket tilbake for å bli tatt med til Estland for en øvelse, 30. juni 1997. 

Andre grep indikerer imidlertid at USA vil tilbringe mer tid i Norge.

Den amerikanske marinens og luftvåpenets tilstedeværelse der har økt de siste månedene, inkludert havneanløp og en historisk utplassering av B-1B bombefly tidligere i år. US Navy-sjefer har også trent på å seile i fjorder under utveksling med Norges marine.

En avtale signert denne våren vil tillate USA å bygge anlegg på norske baser , inkludert på Evenes flystasjon og Ramsund marinestasjon, som begge er nær Bogenbukta.

Aktiviteten kommer midt i økt spenning med Russland. Russlands militære aktivitet i Arktis har bekymret Norge og dets NATO-allierte, som har trappet opp sin egen aktivitet i den stadig mer tilgjengelige regionen .

En russisk invasjon av Nord-Norge blir sett på som usannsynlig , men EMF-utplasseringen er en del av svaret på det amerikanske tjenestemenn kaller strategisk konkurranse i regionen og rundt om i verden.

“I denne epoken med stormaktskonkurranse reduserer vi risikoen ved å distribuere våre kapasiteter over hele kloden,” sa kontreadm. Michael Curran, direktør for beredskap og logistikk for US Naval Forces Europe, i utgivelsen.

SE NÅ: Se inn i det arktiske ‘dommedagsfrøhvelvet’ bygget for å beskytte millioner av avlinger fra enhver katastrofe

0 seconds of 1 minute, 46 secondsVolum 0 %Mer: Norge Norske grotter U.S. Navy US Marine Corps

Legg igjen en kommentar