Arzamas-16.

Lukket by. Senter for design og produksjon av kjernefysiske våpen

Arzamas-16 (Sarov) stengt by
Den tidligere Arzamas-16 (nå Sarov) er den viktigste atomvåpenforfalskningen i Russland
LandRusslandBefolkning94 000 (folketelling 2015)Område232 km²KoordinaterN 54°49′ Ø 43°22′    Arzamas-16 er en lukket by som ligger 450 km fra Moskva. Det ble etablert i 1946 og var det første sovjetiske senteret for design og produksjon av atomvåpen. Opprinnelig ble et KB-11 designbyrå etablert der, som utviklet atomvåpen. Forsknings- og designaktiviteter startet i 1947. I løpet av samme år begynte sikkerhetsstyrkene å bygge en omkrets over det lukkede området. I 1947 ble byen fjernet fra alle offisielle sovjetiske kart og statistiske dokumenter. Isoleringen av området ble fullført i 1948. Eksistensen av denne lukkede byen ble offentliggjort og dukket opp på kartene først i 1994. Denne byen er et hjem til to atomvåpenanlegg – designinstitutt og anlegg for montering/demontering av stridshoder. I dag er denne byen kjent som Sarov.   På et tidspunkt ble denne byen kjent under forskjellige foreløpige navn, inkludert “installasjonen”, Base No.112, “stedet”, Site 550, Arzamas-75 (tidlig 1960-1967), Arzamas-60, Gorkiy-130, Moskva -300, og under andre navn. Mellom 1966 og 1991 ble byen kjent som Arzamas-16. I 1991, etter Sovjetunionens kollaps, ble det omdøpt til Kremlyov. Siden 1995 er denne byen kjent som Sarov.   KB-11 designbyrå, etablert på slutten av 1940-tallet i denne lukkede byen, utviklet og produserte den første sovjetiske atombomben. Denne bomben ble vellykket testet i 1949. Den første sovjetiske hydrogenbomben (eller termonukleær bombe) ble også utviklet og produsert her. Den ble vellykket detonert i 1953.   Arzamas-16 ligger 75 km fra selve byen Arzamas, som er den største byen i området. Det var en typisk trend i Sovjetunionen å navngi hemmelige byer med samme navn som større byer i nærheten. I et sovjetisk postnummersystem indikerte tallet 16 at byen lå 16 km fra byen Arzamas. På begynnelsen av 1960-tallet fikk byen navnet Arzamas-75. Imidlertid ble et slikt navn snart kritisert ettersom det var nøyaktig vei fra Arzamas til hemmelig by. Navnet ble endret til Arzamas-60, men “60” ble fortsatt ansett som for følsomt og etter et par år ble nummeret endret til “16” for å villede. Dessuten hadde husnummer i slike lukkede russiske byer uvanlig nummerering. Det var en fortsettelse av nummereringen av den nærmeste større byen,   Arzamas-16 kan sammenlignes med Los Alamos i USA. På 1990-tallet hadde denne lukkede byen en befolkning på omtrent 83 000. Av dem jobbet 20 000 mennesker ved atomvåpendesigninstituttet, som huser de viktigste russiske atomvåpen- og vitenskapelige forskningslaboratoriene. Dette instituttet har omfattende teoretiske og eksperimentelle evner. Den hadde et par amerikanske superdatamaskiner, anskaffet fra Silicon Graphics, som var betydelig raskere enn noen tidligere superdatamaskiner tilgjengelig i Sovjetunionen eller Russland. Ytterligere 10 000 mennesker jobbet ved monteringsanlegget for kjernefysiske stridshoder, som produserer eksplosive komponenter av atomstridshoder. Siden Sovjetunionens sammenbrudd utvidet byen seg. I 2015 hadde denne lukkede byen en befolkning på 95 000.   Hele byen og dens utviklings- og produksjonsfakta ligger innenfor et sekskantet begrenset område med en størrelse på 232 km². Dette området er omgitt av et dobbelt piggtrådgjerde. Mellomrommene mellom gjerdene er brøytet og patruljert. Omkretsen er bevoktet av militæret. Videre er ytre forsvarsring på 40 km fra byen nøye overvåket. Under den kalde krigen i denne ytre ringen var det et luftvernmissilregiment, og muligens en rekke andre militære enheter. Den indre byen patruljeres av militæret og troppene fra innenriksdepartementet. Det er en rekke begrensede områder i byen, som huser kjernefysiske materialer. Disse er omgitt av flere murer og gjerder. Sensorer brukes til å oppdage uautoriserte inntrengere.   Folk som bor i denne byen, så vel som andre lukkede russiske byer, må følge strenge interne regler. Inntil midten av 1950-tallet kunne ikke forskere, ingeniører og andre mennesker som deltok i utvikling og produksjon av atomvåpen, inkludert deres familiemedlemmer, forlate byen. Selv under ferien deres. Noen av begrensningene ble opphevet mens byen vokste opp. På et tidspunkt fikk folk fra Arzamas-16 reise til Arzamas, eller andre større byer, men bare på en spesiell buss.   I Sovjetunionen var det nesten umulig for utenforstående å komme til slike hemmelige byer. Også disse var helt stengt for utlendinger. Bare slektninger kunne besøke menneskene som bodde i Arzamas-16, etter at de fikk spesielle tillatelser. Selv i dag har ikke utenforstående adgang til byen.   Det var alltid strenge krav til nykommerne. Alle av dem hadde og må fortsatt signere en taushetserklæring om deres plassering, forsknings-/produksjonsanlegg og så videre.   Til tross for de strenge interne reglene var det noen fordeler for folk som bodde i slike byer. Lønn og velferd og lå på et betydelig høyere nivå enn landets gjennomsnitt. I Sovjetunionen var lukkede byer godt forsynt, til tross for konstant mangel over hele landet. Kriminalitet var nesten ikke-eksisterende.   Atomstridshoder er fortsatt utviklet i denne lukkede byen. For tiden er de fleste russiske atomvåpen laget i Sarov. Et annet russisk hoveddesigninstitutt for kjernefysiske stridshoder ligger i Chelyabinsk-70 (siden 1991 kjent som Snezhinsk).

Legg igjen en kommentar