Ragna Heffermehl: Innlegg ang AMS!

“En nordlending ringte meg igår om AMS, og han spurte, hvorfor gjør vi det så vanskelig. Det tok meg ikke lang tid å forstå at han ikke lot seg pille på nesen av noe ynkelig nettselskap nei. Og han hadde en juridisk synsvinkel som jeg ikke har fått høre noe særlig om før.Han sier at man må droppe å snakke om stråling, for da henviser de bare til DSA, vel vitende om at vi bare blir kasteball i systemet. Det samme med å klage til NVE – det er bare tull og har ingen hensikt, fordi vår avtale om strømlevering er en PRIVATRETTSLIG AVTALE mellom oss og nettselskapet. Når man behandler det som sådan, og ser hva som ligger i avtalen, og i andre relevante forskrifter og lover, finner man ut at nettselskapet ikke har noen rett til å bestemme at vi skal ha AMS. Det står ingenting om det i avtalen.De har heller ikke rett til å stenge strømmen, så lenge man betaler nettleie og strøm. Det står ingenting om det i avtalen, og de har leveringsplikt. Han har ringt en jurist i forbrukerrådet, som var enig med ham, men ikke var i samme departement. Og departementet hvor de er ansvarlig for misvisende informasjon om AMS – at man må ha legeattest osv.- har ingen jurister.Og de har ikke lov til å kreve gebyr. Måleravlesning skal dekkes av nettleia, og han har vist fakturaen til en politijurist, som har sagt at dette er jo fakturasvindel: de belaster kunden dobbelt, siden vi betaler for måleravlesning over nettleia.De har heller ikke lov å gjennomfakturere slik at du får gebyret lagt på hver bidige strømregning og blir avkrevd av et kraftselskap som ikke egentlig har noe med gebyret å gjøre. De må kreve det inn selv, det står tydelig i regelverket.Går de til inkasso på et krav som du bestrider, så har de ikke lov til det, og du kan klage til finanstilsynet. Nettselskapet risikerer da høye bøter. Derfor tør ikke nettselskapet hans å gå til inkasso.Dersom man definerer måleravlesning ved ikke-ams som en særskilt tjeneste, står det i lovverket at den som har behov for tjenesten, skal betale for den. Det vil si at det er nettselskapet som skal betale for det, for vi har ikke behov for det. Så lenge man leser av strømmen en gang i året, har man oppfylt sin plikt som strømkunde – igjen, står i lovverket.Dette var bare en liten oppsummering av samtalen, men han skal sende meg all sin kommunikasjon med diverse folk i nettselskap, NVE og OED – han sier ingen kan svare når han stiller de rette spørsmålene. Damen i OED la visst bare på røret da han spurte.Han har ikke AMS med kommunikasjonsdel, han har ikke legeattest, han betaler ikke gebyr, og han har spurt nettselskapet om hvorfor ikke de bare går til sak, hvis de mener de har så forbanna rett. Men det vil de ikke. Det får han gjøre, sier de. Men hvorfor skal han gjøre det? De kan ikke gjøre noe som helst mer med ham.Det hørtes svært troverdig ut, jeg får ikke tid til å se mer på det før neste uke, men da skal jeg skrive en oppsummering og legge ut på Miljøvernforbundets sider. I mellomtiden kan du lese hva han skriver her på bloggen sin. Nettselskapene gjemmer seg og later som dette handler om NVE, elklagenemnda og OED. La oss røyke dem ut av hulen sin. Dette kan bli gøy.”

Legg igjen en kommentar