En Bill Gates Venture har som mål å sprøyte støv inn i atmosfæren for å blokkere solen. Hva kan gå galt?

Solen går ned i en skogsbrannrøyk over Alberta fra branner i BC og andre steder
Solen går ned i en skogsbrannrøyk over Alberta fra branner i BC og andre steder, på … [+] UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES

Microsofts MSFT +1,5%milliardærgründer Bill Gates støtter økonomisk utviklingen av sol-dimmeteknologi som potensielt kan reflektere sollys fra jordens atmosfære, noe som utløser en global kjøleeffekt. The Stratospheric Controlled Perturbation Experiment ( SCoPEx ), lansert av forskere ved Harvard University, tar sikte på å undersøke denne løsningen ved å sprøyte giftfritt kalsiumkarbonat (CaCO 3 ) støv inn i atmosfæren-en solreflekterende aerosol som kan oppveie effekten av global oppvarming. 

Utbredt forskning på effekten av solar geoengineering har blitt stoppet i årevis på grunn av kontrovers. Motstanderne tror at slik vitenskap kommer med uforutsigbare risikoer, inkludert ekstreme endringer i værmønstre som ikke er ulik de oppvarmingstrendene vi allerede er vitne til. Miljøvernere frykter på samme måte at et dramatisk skifte i avbøtingsstrategien vil bli behandlet som et grønt lys for å fortsette å slippe ut klimagasser med få eller ingen endringer i dagens forbruk og produksjonsmønstre.

SCoPEx vil ta et lite skritt i sin tidlige forskning i juni i nærheten av byen Kiruna, Sverige, hvor det svenske romfartsselskapet har sagt ja til å hjelpe til med å lansere en ballong som bærer vitenskapelig utstyr 20 kilometer høyt. Lanseringen vil ikke frigjøre noen stratosfæriske aerosoler. Den vil heller tjene som en test for å manøvrere ballongen og undersøke kommunikasjons- og driftssystemer. Hvis det lykkes, kan dette være et skritt mot et annet eksperimentelt stadium som vil frigjøre en liten mengde CaCO 3 -støv i atmosfæren.

David Keith , professor i anvendt fysikk og offentlig politikk ved Harvard University, anerkjenner de “veldig mange virkelige bekymringene” ved geoingeniørarbeid. Det er sant at ingen vet hva som vil skje før CaCO 3 er frigjort og deretter studert etterpå. Keith og andre SCoPEx-forskere publiserte et papir i 2017 som antydet at støvet faktisk kan fylle opp ozonlaget ved å reagere med ozon-ødeleggende molekyler. “Ytterligere forskning på dette og lignende metoder kan føre til reduksjon i risiko og forbedret effekt av solenergiingeniørmetoder,” skriver forfatterne av avisen.

Siste nytt
Santa Clara, California 27. september 2014 Global mars mot chemtrails og geoengineering MOMENT EDITORIAL/GETTY IMAGES

MER FOR DEGHer er listen over 317 avslag på vindenergi Sierra Club ikke vil at du skal seGå tilbake til skylden for høye gasspriserHvorfor ignorerer “fracking” -motstandere dens moralske fordeler?

Den eksakte mengden CaCO 3 som trengs for å avkjøle planeten er ukjent, og SCoPEx -forskere kan på samme måte ikke bekrefte om det er den beste stratosfæriske aerosolen for jobben. Tidlig forskning tyder på at stoffet har “nesten ideelle optiske egenskaper” som gjør at det kan absorbere langt mindre stråling enn sulfat-aerosoler, noe som forårsaker betydelig mindre oppvarming av stratosfæren. Dette er formålet med eksperimentet: Når en sikker, eksperimentell mengde CaCO 3 er frigjort, vil ballongen fly gjennom den, prøve atmosfæriske reaksjoner og registrere den resulterende dynamikken. Frank Keutsch, prosjektets hovedetterforsker, vet ikke hva resultatene kan bringe. Den perfekte aerosolenville ikke umiddelbart tukle med stratosfærisk kjemi: “Det eneste det ville gjøre er å spre maksimalt sollys og dermed kjøle ned planeten.”

Tilhengere av geoengineering har sitert de globale kjølende effektene av vulkanutbrudd som skyldes introduksjon av svovelsyre i atmosfæren. Utbruddet av Mount Tambora i Indonesia i 1815 resulterte i ” året uten sommer “, mens utbruddet av Mount Pinatubo i Filippinene i 1991 senket de globale gjennomsnittstemperaturene med 0,5 ° C. Bevisst introduksjon av lignende partikler kan potensielt motvirke tiår med klimagassutslipp . En rapport fra det mellomstatlige panelet om klimaendringer antydet at SCoPEx-prosedyren kan senke globale temperaturer med hele 1,5 ° C for ikke mer enn 1-10 milliarder dollar i året.

Vulkansk aktivitet øker ved Merapi -fjellet
YOGYAKARTA, INDONESIA – 07. JANUAR: Lava renner ned fra Mount Merapi som vulkansk aktivitet … [+] GETTY IMAGES

Igjen, disse temperaturfallene medfører alvorlige farer. Frysende temperaturer i 1815 førte til mislykkede avlinger under nesten hungersnød. Britiske forskere har sitert stratosfæriske aerosoler fra vulkanutbrudd i Alaska og Mexico som den potensielle årsaken til tørke i Afrikas Sahel -region . Stor forstyrrelse av det globale klimaet kan få utilsiktede konsekvenser, negativt påvirke befolkede regioner og skape en annen flyktningkrise.

David Keith har foreslått opprettelse av et “risikopulje” for å kompensere mindre nasjoner for sikkerhetsskader forårsaket av slike tester, men en slik utbetaling kan være liten trøst for de som er fordrevet på grunn av uslåelige forhold. USA, Brasil og Saudi -Arabia blokkerte en FN -vurdering i 2019 av globale geoingeniørplaner. Internasjonalt samarbeid vil være nødvendig for å vurdere risiko, vinnere og tapere av et slikt eksperiment, og hvordan vi best kan gå frem med tanke på alt.

Med tanke på de ukjente risikoene knyttet til solenergiingeniørarbeid, bør OECD -medlemmer fortsette arbeidet med å utvikle økonomisk attraktiv fornybar energiteknologi, selv om det supplerer slike anstrengelser med begrenset og nøye forskning og eksperimentering.

Med assistanse fra Hayley Arlin og James GrantFølg meg på  Twitter  eller  LinkedIn . Sjekk ut  nettstedet mitt   eller noen av mine andre arbeider  her . Ariel CohenFølg

Jeg er senior stipendiat ved Atlantic Council og Founding Principal of International Market Analysis, et Washington, DC-basert globalt risikorådgivingsbutikk. jeg anbefaler… Les mer

Legg igjen en kommentar