Faktasjekk 05.10 2021

Den kanadiske provinsens Covid-19-ordre godkjenner ikke krigslov

AFP CanadaFacebookTwitterE -post Publisert onsdag 6. oktober 2021 klokken 17:01Copyright AFP 2017-2021. Alle rettigheter forbeholdt.

En video som deles på sosiale medier hevder at det vil bli innført krigslov i Canada i oktober 2021. Dette er usant; dokumentet som er sitert som bevis er en nødordre som tar sikte på å dempe Covid-19-pandemien i provinsen Saskatchewan, og godkjenner ikke en militær utplassering.

“NØDVARSELSDELING TIL ALLE CANADA FOR HÅNDFØRE MARTIAL LOV,” sier tekst i begynnelsen av en 1. oktober 2021 Bitchute -video som har blitt sett mer enn 159 000 ganger.

“Disse datoene er på plass – 8. – 16. oktober 2021,” står det i teksten.Skjermbilde av en BitChute -video tatt 5. oktober 2021

Den samme videoen dukket også opp online her , her og her .

Teksten vises i begynnelsen av en video av to personer – som ikke ser ut til å være kanadiske juridiske eksperter – som diskuterer en ordre 13. september signert av Saskatchewans premier og hevder at den vil tillate handling fra militæret.

Men ordren nevner ikke militæret, og en talsperson for provinsdepartementet for justis og riksadvokat sa til AFP at påstanden er falsk.

“Regjeringen i Saskatchewan vil ikke implementere krigslov, og vil ikke påberope seg noen nødmakter utover det som kreves for å håndtere spredningen av Covid-19 og sikre stabiliteten i helsevesenet vårt,” sa talsmannen.

Et opposisjonsparti i Saskatchewan ba provinsregjeringen be om hjelp fra det kanadiske militæret da sykehusinnleggelsene i Covid-19 økte . Men statsminister Scott Moe avviste ideen og sa at provinsen søkte føderal bistand på andre områder, inkludert fremskyndet godkjenning for hurtige tester.

I følge en uttalelse fra regjeringen 13. september , signerte Moe “en ny provinsiell beredskap for igjen å sørge for arbeidskraftmobilitet i helsevesenet gjennom større fleksibilitet i planlegging og omdirigering av helsearbeidere til områder som opplever kapasitetstrykk og ved bruk av tilleggsressurser.”

Provinsens beredskapslov “og myndighetene den gir i en nødssituasjon, har eksistert lenge før pandemien, og ligner beredskapslovgivningen i andre provinser. Ministerordren angir bare regjeringens evne til å bruke disse myndighetene (side en) og hvilke handlinger som iverksettes under denne myndigheten (side to), “sa talsmannen.

Den orden lov i provinsen for å fornye en avtale det hadde på plass med ulike helsesektoren organisasjoner som hadde gått ut i løpet av sommeren – noe bekreftet av en uttalelse funnet på Saskatchewan Union of Nurses’ nettsted, en av underskriverne.

Et forståelsesbrev hadde blitt signert i april 2020 mellom Saskatchewan Health Authority og helseforeninger, men det utløp etter at provinsregjeringen kortvarig fjernet unntakstilstanden i juli. Ordren gjeninnførte den.

Omtalen av forståelsesbrevet finner du på side 2 i ordren:Skjermbilde av et dokument tatt på sun-nurses.sk.ca 5. oktober 2021

AFP Fact Check har debunked mer enn 1100 falske eller villedende påstander knyttet til Covid-19 her .

Legg igjen en kommentar