Tammende lyn-Laserkanon på Säntis skal bli en moderne lynstang

Et team av forskere ønsker å bruke en gigantisk laser for å veilede blitser på en målrettet måte. Det er et testanlegg på Säntis.

Tirsdag 20. juli 2021 kl. 11:52

https://www.srf.ch/play/radio/redirect/detail/87dc16f5-0915-4895-9fe1-12fbaca1382c

Et ekstraordinært forsøk vil finne sted på toppen av Säntis på 2502 meter over havet i løpet av de neste ukene. Benjamin Franklin (1706-1790), oppfinneren av lynstangen, ville ha vært fornøyd med eksperimentet.

Opptil 400 ganger i året slår lynet ned på toppen av det 124 meter høye overføringstårnet på Säntis -toppen. Med en laserkanon ønsker forskere å sikre at disse lynene slår presist og kontrollert.

“Som en veldig lang spaghetti”

En sterk laserstråle ledes forbi toppen av tårnet inn i tordenværet. Den ellers isolerende luften ioniseres langs denne strålen, elektroner frigjøres og en ledende plasmakanal opprettes.

“Du kan forestille deg det som en veldig lang, varm spaghetti”, forklarer Clemens Herkommer, utvikleren av laseren.

Lynet skyter nå langs denne kanalen og blir til slutt plukket opp av tårnets lynstang og ledet ned i bakken.

Bruk på flyplasser eller rakettramper

Det som er designet her som et eksperiment, er ment å beskytte kritisk infrastruktur i fremtiden. Lyn bør avledes fra utstyr som er verdt å beskytte, til en konvensjonell lynstang, for eksempel på kanten av en flyplass. Forskerne håper at dette også kan beskytte atomkraftverk, lagringsanlegg for farlig gods og raketter fra å bli skutt ut i verdensrommet.Quelle: UnigeNicht geschützte VarianteGeschütze VarianteLaserBlitz- ableiter

Mannen bak ideen om å temme naturkraften er Jean-Pierre Wolf. Fysikeren fra Universitetet i Genève har forsket på dette feltet i 20 år. “For store systemer som flyplasser trenger du et lyn som er en kilometer høyt. Det var da vi kom på ideen om å gjøre luften ledende med lasere, forklarer Wolf.

Laseren skal imidlertid kunne mer enn bare å være et lyn. Det skal kile lynet ut av tordenværene slik at skyen gradvis tømmes.

få erfaring

Den nye typen laserkanon ble utviklet sammen med den tyske laserteknologiprodusenten Trumpf og universitetene i Genève og Paris. Prosjektet “Laser Lightning Rod” på fire millioner euro er finansiert av EU.

Systemet vil være i drift når det er tordenvær over det lokale fjellet i Øst -Sveits. Selv om laseren ikke utgjør noen fare for fly, er det en flyforbudssone rundt Säntis under drift. Tross alt skal ingen piloter bli blendet.  Hvis vi ser her at det er veldig enkelt å påvirke og fange lyn, så vil det ikke vare lenge før kommersialisering.Forfatter:Clemens HerkommerLaseringeniør

Ifølge Wolf vil det sikkert ta ytterligere fire til fem år før laserlynnestangen er klar for serieproduksjon. Med Airbus og rakettprodusenten Arianegroup er potensielle kunder allerede involvert i prosjektet.

Samle inn data innen utgangen av september

“Hvis vi ser her at det er veldig enkelt å påvirke og fange lyn, så tar det ikke lang tid før kommersialisering,” håper laserutvikler Clemens Herkommer.

“Laser Lightning Rod” -prosjektet er ment å vise om laseren er egnet for lynbeskyttelse eller ikke. I slutten av september, når tordenværssesongen er over, bør data og erfaring samles inn.

mer om emnet

  • Spill av lyd ‘263 år siden: lynet er oppfunnet’Fra ‘Tageschronik’ 15. juni 2015, 10:55 (lenke til sendingen)For 263 år siden: Lynstangen er oppfunnet

Legg igjen en kommentar