Frykter barnesmitte-bølge. Er det virkelig INGEN som får stoppet dette individet. Som tidligere antydet så vil han vaksinere barn.

Skolestart nærmer seg med stormskritt, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror vi kan vente oss en smitteøkning blant uvaksinerte unge. – Viktig å skille mellom smitte og sykdom, sier vaksineekspert.

SKOLESTART: Snart åpner landets skoler igjen etter sommeren. Avbildet er elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKOLESTART: Snart åpner landets skoler igjen etter sommeren. Avbildet er elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Marlene Lundberg HolmJulie TranPublisert torsdag 12. august 2021 – 06:29
Sist oppdatert torsdag 12. august 2021 – 10:59

Fullvaksinerte:38.97%Første dose:69.71%VaksinekalenderHit kan du reise

Om kort tid skal landets elever innta klasserommene for et nytt skoleår. Samtidig kommer nyhetene om nye utbrudd og økende smittetrend på løpende bånd.

Likevel er anbefalingen fra nasjonale myndigheter å åpne skolene på grønt nivå. Fra 16. august vil barn og unge under 18 år bli unntatt plikt til smittekarantene.Nakstad advarer om vanskelig faseVolume 90% ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer om en farlig fase, og oppsummerer coronasituasjonen i Norge . Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran.

– Dette øker risikoen for smitte i samfunnet, men det er en risiko vi er villig å ta for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig til høsten, sa helseminister Bent Høie (H) da han annonserte utsettelsen av trinn fire i gjenåpningen.

Bekymringsfullt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er de unge, som ikke er vaksinert, som i stor grad driver pandemien i Norge. Han mener det er bekymringsfullt at smitten vil øke blant denne aldersgruppen når skoler åpner etter sommerferien.

– Kan vi vente oss en barnesmitte-bølge etter skolestart?

– Ja, det er sannsynlig at vi blant yngre voksne og ungdommer – og kanskje også blant mindre barn – vil se at smittetallene er høyere enn i andre aldersgrupper, sier Nakstad.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør. Foto: Berit Roald / NTB
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør. Foto: Berit Roald / NTB

Han sier videre at dette skyldes at de fleste i eldre aldersgrupper er vaksinert.

– Men likevel er det bekymringsfullt, fordi det kan bli et stort skolefravær av det. Det kan bli vanskelig for kommunene å både skulle teste og smittespore utbrudd i skoler, samtidig som man skal vaksinere mange. Ungdommer som kanskje vil bli tilbudt vaksine har mye å tjene på å få vaksine framfor å bli syk. Det blir i hvert fall mindre skolefravær av det, og noen av dem vil også unngå mer uheldige effekter av sykdommen, sier han.

Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer coronavaksine, etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. En endelig beslutning om dette tas i september, opplyser regjeringen.

Oslo er utsatt

Vaksine-ekspert Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at alle som ikke blir vaksinert, etter hvert vil bli smittet.

– De vil bli smittet på et eller annet tidspunkt, men sykdommen vil i svært få tilfeller slå ut. I utgangspunktet er det en mild forkjølelse hos barn, og mange vil ikke merke noe til infeksjonen i det hele tatt, sier hun.

– Kan vi vente oss en barnesmitte-bølge?

– Det kommer an på hvor stor grad av interaksjon det er mellom ulike skoler. Viruset smitter ikke i et vakuum, så med mindre voksne har tatt inn smitte på skolen, så vil den eneste måten det oppstår på være om barn smitter hverandre i interaksjon med barn på andre skoler, sier hun og legger til:

– For eksempel i Oslo og andre større byer og tettsteder vil det absolutt kunne være tilfelle, men Oslo har jo også kommet svært langt med vaksinedekning og tilbud om andre dose.

VAKSINE-EKSPERT: Gunnveig Grødeland forsker på immunologi og vaksineutvikling på Immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo / UiO
VAKSINE-EKSPERT: Gunnveig Grødeland forsker på immunologi og vaksineutvikling på Immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo / UiO

Vaksine-eksperten mener at konsekvensene av en eventuell barnesmitte-bølge vil være liten, da tilgjengelig data tilsier at barn i svært liten grad blir alvorlig syke.

– Hvert eneste år har vi forkjølelseutvikling med andre coronavirus i befolkningen. Når vi er bekymret for Sars-CoV-2 er det ikke fordi den smitter mellom personer, men fordi den kan gi alvorlig sykdom. Med vaksinering har vi redusert sannsynligheten for alvorlig sykdom i den delen av befolkningen som er mest utsatt for dette, sier Grødeland.

– Svært skeptisk

FHI har opplyst at de etter sommeren skal vurdere om aldersgruppen 12 til 15 år skal få coronavaksine. De satser på at denne vurderingen er klar innen utgangen av september, ifølge NRK.

Grødeland tar til orde for å ikke vaksinere barn, og sier at hun «i utgangspunktet er svært skeptisk» til dette.

– Grunnen er at barn svært sjelden blir alvorlig syke med covid-19, så de ville mest blitt vaksinerte for å hindre smittespredning istedenfor at de får egennytte av vaksinen, sier hun.

– Hva skal til for at det blir forsvarlig å vaksinere barn?

– Hvis man får en ny variant som eksisterende vaksiner har liten effekt på, og man ser at barn blir mer syke av denne varianten enn vi er vant til, så vil det kunne rettferdiggjøre vaksinering av barn, sier Grødeland.

Hun mener at barn som selv er i risikogrupper, eller som har foreldre som er i risikogrupper, vil kunne ha nytte av coronavaksine.

– Det kan altså være fornuftig å vurdere for enkelttilfeller når vaksinering er nødvendig for barn, sier hun.Hver fjerde lærer er fullvaksinert

Planlegger hyppig testing

Nakstad mener at vi har mye å tjene på å ha lave smittenivåer, også i de yngre aldersgruppene, inntil vi har satt den siste vaksinen i Norge i høst. Tirsdag ble det kjent at bare én av fire lærere har fått dose to av coronavaksinen, ei uke før skolestart.

– Hva slags konsekvenser kan dette få?

– Tallene viser heldigvis at de aller fleste lærere vil ha fått sin første dose før skolestart. Det er viktig, for da er man godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Men det betyr at man ikke nødvendigvis er beskyttet mot å kunne få milde symptomer og bli smittet. Det gjelder alle som har fått én dose vaksine i samfunnet, sier Nakstad.

Han sier videre at de, etter anbefaling fra FHI, har gått over til å teste hyppig i skolene, framfor å sette nærkontakter i karantene.

– Vi sender ut hurtigtester til alle kommuner som ikke har det parat, sånn at vi raskt kan komme i gang med testing på skoler, der det eventuelt blir smitteutbrudd. Det vil være veldig viktig nå, for det er viktig å holde smittepresset nede i de yngste aldersgruppene, som i stor grad driver pandemien nå, sier han.

Kan gjøre unntak

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har tidligere opplyst til NTB at den nasjonale anbefalingen er å starte skoler og barnehager på grønt nivå, men at unntaket er hvis smittesituasjonen tilsier at man trenger et høyere nivå.

Kunnskapsministeren var tydelig på at det bare er den direkte smittesituasjonen som kan ligge til grunn for endringer i nivået.

KUNNSKAPSMINISTER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KUNNSKAPSMINISTER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

– Smittevernloven er veldig streng for hva man skal ha som begrunnelse for ulike tiltak. Vi er opptatt av at barn og unge skal ha så lav beredskap som mulig, sa Melby til nyhetsbyrået.

Grønt nivå betyr at det aller meste er som normalt. Ingen syke skal møte på skolen, man skal opprettholde god hygiene og helst unngå håndhilsing og klemming, men skolehverdagen og klassene er organisert som normalt.Doblet smitten: – Vil få trøbbelSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT3 741 607 (69.7%)i Norge har fått dose nr 12 091 723 (38.97%)i Norge er fullvaksinert

Legg igjen en kommentar