JØSS. EN METEROLOG SOM SNAKKER OM SKYSÅING? DET VIL INGEN NORSK METEROLOG HA GJORT!

En nasjon utløser regnbyger for å kjøle ned varme dager med ‘sky seed’

Av Lauren Fox, AccuWeather -stabsskribentOnsdag 28. juli 2021

Regnvann fylte gater i De forente arabiske emirater (UAE) 20. og 21. juli – men dette regnet var ikke en kraft av mors natur, det ble snarere manuelt utløst av UAE -regjeringen ved å bruke en form for værmodifikasjon kalt “skysåing”. “

“Sky såing er vanligvis gjort for å utløse regn fra ellers” motvillige “skyer,” forklarte AccuWeather Senior Meteorologist Jim Andrews. “Sølvjodid har vært en vanlig forbindelse som brukes; tørris kan også fungere.” Det kan virke rart for en nasjon å bevisst oversvømme gatene, men hensikten med denne skyfrøhendelsen var faktisk å beskytte landet mot ekstrem varme.

“UAE, og Midtøsten generelt, har vært veldig varmt de siste par månedene, flere grader over gjennomsnittet på mange områder med rekordvarme registrert,” sa AccuWeather Senior Meteorologist Randy Adkins.

Cloud såing fungerer ikke under alle forhold. I følge Adkins har mønsteret skiftet den siste tiden på en måte som “effektivt har grunnet atmosfæren” for såingen. Noe regn har falt i UAE, som ikke er et resultat av skyinnsats. Naturlig nedbør denne tiden av året for UAE er ikke vanlig, men heller ikke uhørt, forklarte Adkins. De allerede eksisterende skyene i atmosfæren var avgjørende for at såingen av skyen skulle fungere.

“Å ha nok dråper i skyene gjør det slik at såing er nok til å skyve ting over kanten og for å generere regn som ellers ikke kan forekomme,” sa han.

21. juli delte National Center of Meteorology i UAE en video til Twitter om noen av de menneskeskapte nedbørsmengdene i Al Ain og Abu Dhabi. Biler i videoen ble vist kjører gjennom gjørmete vann som dekket gaten mens regnet fortsatte å falle.

Så langt i år har NCM allerede gjennomført 126 hendelser for skolesåing. Fjorten av hendelsene skjedde mellom 13. og 20. juli.

UAE er ikke den første nasjonen som brukte skysåing for å enkelt endre værmønstre. Kinas regjering brukte spesielt skyfrø før OL i Beijing i 2008 da det var regn i prognosen i et forsøk på å utløse nedbøren til å falle i stedet før spillene startet, rapporterte MIT Technology Review. Noen hendelser ble fortsatt utsatt på grunn av regnet.

Cloud seeding og annen værmodifiseringsteknologi har blitt stadig mer populær over hele verden, med minst 52 land, inkludert USA, som nå bruker et slags værmodifiseringsprogram.

USA har en lang historie med sky såing, og fikk mye oppmerksomhet i oktober 1947 da det skyfrøet en orkan.

Adkins sa at mannskapet som var involvert i såingen rapporterte noen effekt til skyene, men det er ukjent om stormens intensitet faktisk ble endret av øvelsen.

Mange mennesker ble sinte over skyfrøhendelsen, da orkanen opprinnelig var på vei lenger ut til sjøen, men senere tok en skarp venstresving og til slutt landet ved Savannah, Georgia.

Ifølge Adkins truet noen mennesker med søksmål på den tiden, ettersom mange i allmennheten trodde skysåing var skyld i stormens endring i sporet, men det er ingen bevis for at såingen var det som forårsaket svingen.

“Stormen hadde allerede begynt å snu før såingen startet, og det hadde vært et tidligere system som oppførte seg på samme måte, så det var ingen måte å bevise at såing påvirket sporet … og det er høyst sannsynlig at det ikke gjorde det,” sa han sa.

Adkins sa at i likhet med orkanen såing hendelsen fra USA i 1947, er det vanskelig å avgjøre om UAE såing hendelser er vellykket.

“Det er vanskelig å vurdere effektiviteten av et slikt program fordi dette ikke er en kontrollert test,” forklarte han. “Det er ikke sånn at vi kan sette opp alt akkurat det samme, endre en variabel og trykke på start. Så vi trenger flere data, men tidlige resultater fra Emiratene er lovende.”

Han sa at det er “kritisk” for UAE å fortsette å måle ny nedbør på grunn av mengden grunnvann det bruker. Cloud seeding kan hjelpe, men på egen hånd sa Adkins at det sannsynligvis ikke er nok til å løse landets problemer med vannmangel.

“Uten å justere hvor de skaffer vann og hvor mye de bruker, kan UAE stå overfor en stor krise det neste tiåret eller to,” sa han.

ARABERNE HAR DREVET MED CHEMSPRAYING I MANGE TI ÅR!

Legg igjen en kommentar