Definisjon av frekvensbånd (VLF, ELF … etc.).

For mange ganger har jeg sett feil bruk av begreper som VLF, ELF og lignende. Faktisk hvis du går og ser over nettet i artikler knyttet til VLF, vil du se at nesten alle bruker forskjellige begreper for noe som er ELF, eller SLF eller omvendt. I en artikkel vil du lese at 4 kHz er ELF, mens den andre artikkelen du vil lese at 4 kHz er VLF. Så hvor er denne 4kHz uansett? Og hva er forskjellen mellom ELF, ULF og VLF?Hvert frekvensområde har en båndbetegnelse, og hvert frekvensområde oppfører seg forskjellig og utfører forskjellige funksjoner. Frekvensspekteret deles av sivile, offentlige og militære brukere av alle nasjoner i henhold til International Telecommunications Union (ITU) radioforskrifter. For kommunikasjonsformål strekker det brukbare frekvensspekteret seg nå fra omtrent 3 Hz til omtrent 300 GHz. Det er også noen eksperimenter på omtrent 100 THz hvor forskning på laserkommunikasjon pågår, men vi vil ikke diskutere dette nå. Dette området fra 3Hz til 300GHz er delt inn i regioner. Den gode tingen er at når dette området har blitt delt ble det slik og ble standard. Og det er opp til deg om du vil godta denne standarden eller ikke. Frekvensbåndstandarden er beskrevet i radioforskriftene til International Telecommunications Union. Og det ser slik ut. BetegnelseFrekvensBølgelengdeALVekstremt lav frekvens3Hz til 30Hz100’000km til 10’000 kmSLFsuper lav frekvens30Hz til 300Hz10’000km til 1’000kmULFultralav frekvens300Hz til 3000Hz1.000km til 100kmVLFveldig lav frekvens3kHz til 30kHz100 til 10 kmLFlav frekvens30kHz til 300kHz10km til 1kmMFmiddels frekvens300kHz til 3000kHz1km til 100mHFhøy frekvens3MHz til 30MHz100 til 10 meterVHFveldig høy frekvens30MHz til 300MHz10 til 1 meterUHFultrahøy frekvens300MHz til 3000MHz1 til 10 cmSHFoverhøy frekvens3 GHz til 30 GHz10 cm til 1 cmEHFekstremt høy frekvens30 GHz til 300 GHz1 cm til 1 mm Imidlertid, for å forenkle ting om VLF, er en god idé å bruke begrepet lydfrekvensområde . Tenk deg å gjøre et prosjekt som dekker 20 Hz til 20 kHz, det ville være irriterende å skrive ELF/SLF/ULF/VLF hele tiden. Men igjen, det ville ikke være riktig hvis du bare skriver VLF fordi det er mye mer i det området. Ikke sant? I stedet bruker du bare begrepet “lydfrekvensområde”. Som jeg sa i begynnelsen er det allerede dusinvis av artikler med feil frekvensbetegnelser, og det er bra å korrigere og minimere feil.På noen dokumenter som beskriver det elektromagnetiske spekteret kan du se termer som LW, MW og SW. I mange anledninger kan du se dem blandet i samme kontekst som frekvensområdet vi nevnte ovenfor. Her er for eksempel et sitat fra en webside: ” … strekker seg gjennom LW, MW, HF og VHF. ” Dette er feil! Vi snakker epler og appelsiner her. LW er ikke LF, og MW er ikke MF, derfor kan du ikke sette dem sammen i samme sammenheng med HF og VHF.LW, MW og SW er frekvensbetegnelser for radiostasjoner med AM -kringkasting, og det er omtrent det. De har ingenting å gjøre med ITUs bandbetegnelser vi nevnte i tabellen ovenfor. Noen land har ikke engang LW, så du bør ikke blande LW, MW eller SW med HF, VHF etc. med mindre du snakker om AM -kringkastingsstasjoner. For å være nøyaktig bør MW og HF aldri blandes sammen i samme kontekst. Her er frekvensbordet for AM -kringkastingsbånd: BetegnelseNavnFrekvensLWlang bølge153 – 279 kHzMWmiddels bølge531 – 1620 kHzSWkort bølge2310 – 25820 kHz

Legg igjen en kommentar