Frykter dødeligere virus: Nå MÅ vel snart NOEN stoppe denne fyren?

– Øker sannsynligheten for nye mutasjoner

Forskere frykter en ny og mer dødelig virusvariant. Helsetoppene mener vi må være forberedt på mer smittsomme og sykdomsframkallende varianter.

UFORUTSIGBART: Espen Nakstad mener det er vanskelig å spå hva slags virusvarianter vi vil stå igjen med neste år. Foto: Berit Roald / NTB
UFORUTSIGBART: Espen Nakstad mener det er vanskelig å spå hva slags virusvarianter vi vil stå igjen med neste år. Foto: Berit Roald / NTB

En ny covid-variant som kan ta livet av opptil én av tre smittede er en «realistisk mulighet», skriver The Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) i en rapport publisert fredag.– Misfornøyd

I rapporten ser forskerne nærmere på den «langsiktige utviklingen av SARS-CoV-2», viruset som forårsaker covid-19.

Forskerne hevder at utryddelsen av SARS-CoV-2 er usannsynlig og mener det alltid vil være varianter av viruset.

– Vanskelig å spå

I rapporten blir det vurdert et scenario der en virusvariant forårsaker alvorlig sykdom i en større andel av befolkningen enn det som tidligere har skjedd, med liknende dødeligheter som MERS, som har 35 prosent dødelighet. Forskerne hos SAGE mener det er stor sannsynlighet for at dette kan skje.

Det blir imidlertid også skrevet at nye virusvarianter kan resultere i «mye mindre alvorlig sykdom» hos eldre mennesker og dem som er klinisk sårbare på lang sikt. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller til Dagbladet at det er vanskelig å forutse framtida til covid-19.

– I månedene framover vil nok både store smittebølger og vaksinering øke sannsynligheten for nye mutasjoner som dagens vaksiner virker dårligere på, sier Nakstad.

– Samtidig ser det ut som vaksinene så langt bremser smitten effektivt og beskytter folk godt mot alvorlig sykdom. Derfor er det vanskelig å spå hva slag virusvarianter vi vil stå igjen med neste år.- Viruset blir ikke borteVolume 90% MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Viktig å være forberedt

Forskerne bak rapporten skriver at det er viktig å minimere «introduksjonen av nye varianter fra andre territorier» for å redusere risikoen for rekombinasjon mellom varianter.

– Vi må i alle fall være forberedt på mer smittsomme og sykdomsframkallende varianter i det korte perspektivet, selv om viruset på lengre sikt også kan komme til å arte seg mer som et forkjølelsesvirus dersom immuniteten i verdens befolkningen til slutt blir god. Vi må være forberedt på at det kan gå begge veier med dette viruset neste år, sier Nakstad.

Mandag bekreftet FHI at den potensielt svært smittsomme lambda-varianten av coronaviruset hadde blitt påvist i Norge.

– Den har noen mutasjoner som gir høyere smittsomhet og kanskje unngår tidligere vaksinasjon i noen grad, men neppe mye, og neppe så mye om Delta, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til TV 2.Femåring døde av corona

– Ikke urealistisk

Lege og fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier til Dagbladet at det ikke er urealistisk at det kan oppstå nye varianter som er mer smittsomme og som gir mer alvorlig sykdom, og peker på både Alfa- og Deltavarianten som er mer smittsomme enn de opprinnelige variantene.

– Det er ikke urealistisk at vi vil få nye varianter som er mer dødelige. Det er et scenario vi må være forberedt på, sier han.

Han forteller at en utryddelse av viruset er usannsynlig.

IKKE UREALISTISK: Lege og fagdirektør i FHI, Frode Forland, tror ikke det er urealistisk at det kan komme nye virus som er mer dødelige. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE UREALISTISK: Lege og fagdirektør i FHI, Frode Forland, tror ikke det er urealistisk at det kan komme nye virus som er mer dødelige. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er kanskje mer sannsynlig at de nåværende variantene vil bli mindre smittsomme etter som tiden går og immuniteten i befolkningen går opp. både på grunn av gjennomgått infeksjon og vaksinasjon, forteller Forland.

Han forklarer at faren for mutasjoner er størst der det sirkulerer mye virus.

– Det er derfor viktig å bekjempe denne pandemien med et globalt perspektiv. Mange fattige land har ennå ikke fått tilgang på nok vaksiner, og de har helsesystemer som ikke kan takle store utbrudd med mange syke, forklarer han og legger til:

– Det viktigste vi kan gjøre for å hindre nye, mer smittsomme, eller alvorlige varianter er å bekjempe smitten i alle land.Vil godkjenne mutantvaksiner i supertempo

Utsetter trinn 4

Tidligere denne uka ble det kjent at regjeringen hadde valgt å utsette trinn 4 av gjenåpningsplanen.

– Basert på utviklingen de siste ukene anbefaler FHI at vi ikke går videre til trinn fire. Regjeringen venter med videre evaluering i midten av august, sa Bent Høie på pressekonferansen.

Usikkerheten rundt delta-varianten og økt smittespredning både i Norge og internasjonalt gjør at regjeringen har besluttet å ikke iverksette trinn 4 i gjenåpningsplanen nå. En ny vurdering av om vi kan gå til trinn 4 vil skje i midten av august, skriver regjeringen på sin nettside.

Ifølge en sammenstilling av smittetall som NTB har gjort, har coronasmitten i Norge økt med 53 prosent på bare ei uke.– Full fart inn i fjerde bølgeSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT3 593 287 (66.9%)i Norge har fått dose nr 11 814 171 (33.80%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall)

Legg igjen en kommentar