Vi kan endelig vite hvorfor delta-varianten av coronavirus er så smittsom

Av Yasemin Saplakoglu –n

Folk kan teste positivt et par dager tidligere med delta-varianten.

Mennesker smittet med delta-varianten av det nye koronaviruset kan ha mer enn tusen ganger flere viruspartikler og kan teste positivt to dager tidligere enn de som ble smittet med den opprinnelige SARS-CoV-2, ifølge en tidlig ny studie. Studien har ikke blitt fagfellevurdert og sett på bare et lite antall tilfeller i Kina, men hvis resultatene kan bekreftes, kan de forklare, i det minste delvis, hvorfor delta-varianten er så mye mer smittsom.

Delta-varianten har nå spredt seg til mer enn 100 land og utgjør for tiden 83% av nye COVID-19-tilfeller i USA, med spesielt høyt antall tilfeller i områder med lave vaksinasjonsrater, rapporterte WordsSideKick.com tidligere . Denne varianten antas å være 60% mer overførbar enn den forrige dominerende stammen, og dobbelt så smittsom som den opprinnelige stammen av SARS-CoV-2. 

Selv om det er klart at delta er veldig flinke til å spre seg raskt, er forskere ikke sikre på hvorfor. For å forstå mer studerte en gruppe forskere i Kina hvordan delta-varianten spredte seg fra den første kjente lokale overføringen som ble identifisert 21. mai. Forfatterne publiserte sine funn som en fortrykkstudie på Virological 7. juli.

Relatert: Coronavirus-varianter: Slik kommer SARS-CoV-2-mutantene seg sammenLUKKVolume 0% PLAY SOUND

Kinas Guangdong og andre lokale sentre for sykdomskontroll og forebygging gjennomførte overvåking og screening av de som er smittet med delta-varianten og deres nære kontakter i Kina. Nære kontakter av infiserte mennesker isolerte og tok daglige COVID-19 polymerasekjedereaksjon (PCR) tester. Tjenestemenn identifiserte 167 lokale infeksjoner som spores tilbake til den opprinnelige indeksen.

De sammenlignet data fra disse menneskene med data fra de tidlige dagene av pandemien , da den opprinnelige SARS-CoV-2 spredte seg i Kina. 

De fant at den gjennomsnittlige tiden det tok fra en persons eksponering for viruset til å teste positivt på PCR-tester (eller hvor lang tid viruset trengte for å replikere til høyt nok nivåer for å kunne påvises) var 5,61 dager for det opprinnelige viruset og 3,71 dager for delta-varianten. 

Det mest “slående” aspektet av denne rapporten var at det tar mye kortere tid å bli utsatt for delta-varianten til å vise betydelige nivåer av virus, sa John Connor, forsker ved Boston Universitys National Emerging Infectious Diseases Laboratories som ikke var involvert i studien. Det endrer “vinduet” når folk er smittsomme, sa Connor til WordsSideKick.com.

“Som vi vet, gjennomgår individer en latent periode etter infeksjon, hvor viraltitere [konsentrasjoner] er for lave til å bli oppdaget. Når viral spredning fortsetter i [verten], vil virusbelastningen til slutt nå detekterbart nivå og bli smittsom,” forfatterne skrev i studien. “Å vite når en smittet person kan spre virus er viktig for å utforme intervensjonsstrategier for å bryte overføringskjeder.” Med andre ord vil kontaktsporing måtte jobbe raskere for å hindre folk i å overføre delta. RELATERT INNHOLD

– Hurtigguide: COVID-19 vaksiner i bruk og hvordan de fungerer 

– 14 koronavirus-myter sprengt av vitenskapen

– De 12 dødeligste virusene på jorden

Forskerne målte også virusbelastningen da SARS-CoV-2 først ble oppdaget i PCR-testene. De fant at virusbelastningen i delta-variantinfeksjonene var 1260 ganger høyere enn for de opprinnelige virusinfeksjonene. Dette antyder at delta-varianten kan replikere i kroppen raskere enn det opprinnelige viruset. 

“Disse dataene fremhever at delta-varianten kan være mer smittsom i den tidlige fasen av infeksjonen,” skrev forfatterne. Dette antyder igjen at personen vil kaste mer virale partikler, noe som gjør overføringsrisikoen høyere. 

Likevel kan det hende at høyere replikasjonshastighet ikke helt forklarer hvorfor delta er så vellykket, og “det er mange ubesvarte spørsmål,” la Connor til. For eksempel ville det være viktig for fremtidige studier å forstå hvor mye av det oppdagede viruset som faktisk er smittsomt, sa han.

Opprinnelig publisert på WordsSideKick.com.

Legg igjen en kommentar