RAF-regnmakere forårsaket flom i 1952

Ujordede dokumenter tyder på at eksperiment utløste torrent som drepte 35 i Devon-katastrofen.

15. august 1952 feide en av de verste flomflodene som noensinne har skjedd i Storbritannia gjennom Devon-landsbyen Lynmouth. Trettifem mennesker døde som en strøm på 90m tonn vann og tusenvis av tonn stein strømmet fra mettet Exmoor og inn i landsbyen og ødela hjem, broer, butikker og hoteller.

Katastrofen ble offisielt kalt “Guds hånd”, men nye bevis fra tidligere klassifiserte regjeringsmapper antyder at et team av internasjonale forskere som jobber med RAF eksperimenterte med kunstig regntaking i Sør-Storbritannia i samme uke og muligens kunne bli implisert.

Skvadronleder Len Otley, som jobbet med det som ble kjent som Operasjon Cumulus, har fortalt BBC at de på spøk med henvisning til regnmakingsøvelsen var Operasjon Witch Doctor.

Hans navigatør, gruppekaptein John Hart, husker suksessen med disse tidlige eksperimentene: “Vi fløy rett gjennom toppen av skyen, helte tørris ned i skyen. Vi fløy ned for å se om det kom regn fra skyen. Og det gjorde omtrent 30 minutter senere, og vi heiet alle sammen. “

Det meteorologiske kontoret har tidligere benektet at det var noen regneeksperimenter som ble utført før 1955, men en BBC Radio 4 historieundersøkelse, som skal sendes i kveld, har avdekket dokumenter som nylig ble utgitt på det offentlige platekontoret som viste at de pågikk fra 1949 til 1955 RAF loggbøker og personell bekrefter bevisene.

Inntil nå har Forsvarsdepartementet kategorisk nektet kunnskap om eventuelle sky-seeding-eksperimenter som fant sted i Storbritannia i begynnelsen av august 1952. Men dokumentene antyder at Operation Cumulus pågikk mellom 4. august og 15. august 1952. Forskerne var basert på Cranfield aeronautics school og jobbet i samarbeid med RAF og MoDs meteorologiske forskningsfly basert på Farnborough. Kjemikaliene ble levert av ICI i Billingham.

Oppgitte kontorrapporter fra disse datoene beskriver flyreiser som er gjennomført for å samle inn data om cumulusskytemperatur, vanninnhold, ising, vertikale bevegelser og turbulens, og vanndråpe- og iskrystalldannelse. Det er ingen omtale av skysåing.

Men en 50 år gammel radiosending som ble oppgravd av Radio 4 beskriver en luftfartsingeniør og seilflypilot, Alan Yates, som jobbet med Operation Cumulus på den tiden og flyr over Bedfordshire og sprøyter mengder salt. Han ble begeistret da forskerne fortalte ham at dette hadde ført til et kraftig regnvær 50 miles unna Staines, i Middlesex.

“Jeg fikk beskjed om at regnet hadde vært det tyngste i flere år – og alt fra en himmel som så sommerlig ut … det var ikke til å forkle det faktum at frømannen hadde sagt at han ville få det til å regne, og det gjorde han. Toasts var beruset av meteorologi, og det var ikke før BBC-nyhetsbulletinen [om Lynmouth] ble lest senere, at en steinete stillhet falt over selskapet, “sa Yates den gang.

Operasjon Cumulus ble satt på vent på ubestemt tid etter tragedien.

Deklassifiserte referater fra et luftfartsministermøte, holdt på krigskontoret 3. november 1953, viser hvorfor militæret var interessert i å øke regn og snø på kunstig måte. Listen over mulige bruksområder inkluderte “å legge ned fiendens bevegelse”, “å øke vannstrømmen i elver og bekker for å hindre eller stoppe fiendens kryssinger”, og tømme tåke fra flyplasser.

Dokumentene snakker også om regntaking som har et potensial “til å eksplodere et atomvåpen i et sådd stormsystem eller en sky. Dette vil gi et langt bredere område med radioaktiv forurensning enn ved en normal atomeksplosjon”.

UK værmodifikasjonseksperimenter på den tiden antok gjeldende praksis i USA. Tanken var å målrette mot “superkule” skyer, og å øke volumet av frysende vanndamppartikler. De fleste metoder involverte å skyte partikler av salt, tørris eller sølvjodid i skyer, enten fra et fly eller fra brennere på bakken. Skyene ville da presipiteres, trukket ned under frysepunktet av den ekstra vekten av tette partikler, og gjorde det regn raskere og tyngre enn det kunne ha gjort. Betydelig ble det hevdet at sølvjodid kunne føre til et regnskyll opptil 300 miles unna.

Mange land bruker nå teknologien, som har blitt betydelig forbedret de siste 50 årene.

Men kontrovers omgir effekten av disse tidlige sky-seeding-eksperimentene. I 1955 ble det stilt spørsmål på Commons om mulighetene for erstatningsansvar og erstatningskrav. Dokumenter som ble sett av BBC antyder at både luftfartsdepartementet og statskassen ble veldig engstelige og var klar over at regntaking kunne forårsake skade, ikke bare på militære mål og personell, men også på sivile.

British Geological Survey har nylig undersøkt jordbunnfall i distriktet Lynmouth for å se om det er rester av sølv eller jod. Testingen har vært begrenset på grunn av restriksjoner på grunn av munn- og klovsyke, og den er ikke avgjørende. Imidlertid er det oppdaget sølvrester i nedslagsvannet i elven Lyn. BGS vil undersøke nærmere i løpet av de neste 18 månedene.

Overlevende etter Lynmouth-flommen etterlyste – men fikk aldri – en full undersøkelse av årsakene til katastrofen. Ryktene vedvarer den dag i dag om fly som sirkler før oversvømmelsen.

?? Dagen de gjorde det regn, Radio 4, 20.30.

Legg igjen en kommentar