Redusere smeltingen av den grønlandske iskappen ved hjelp av solenergi?


 7. juli 2021


Injiser svovel i stratosfæren for å redusere solstråling og stoppe smeltingen av den grønlandske iskappen. Et interessant scenario, men ikke uten risiko. Klimatologer fra Universitetet i Liège så på spørsmålet og testet et av scenariene som ble fremført ved hjelp av MAR-klimamodellen utviklet ved ULiège. Blandede resultater som er gjenstand for en publikasjon i tidsskriftet The Cryosphere .

Vi vet alle at helsen til planetens iskapper ikke er i god form … Grønlandsisen vil miste masse med en akselerert hastighet gjennom det 21. århundre, med en direkte sammenheng mellom menneskeskapt drivhuseffekt og omfanget av Grønlands massetap. For å kjempe mot dette fenomenet, og derfor mot global oppvarming, er det viktig å redusere klimagassutslippene våre. Hver dag dukker det opp nye ideer for å dempe den globale oppvarmingen, for eksempel bruk av solenergiingeniør, en klimaintervensjon som består i å kunstig redusere solstråling over ishettene og derfor begrense smeltingen av is. Hvordan? ‘Eller’ Hva?“Ideen er å injisere svovel i stratosfæren, en stabil meteorologisk sone som ligger mellom 8 og 15 km over havet i atmosfæren ,” forklarer Xavier Fettweis , FNRS- kvalifisert forsker og direktør for Climatology Laboratory (Unit of research SPHERES / Faculty of Sciences ) i ULiège. Svovelet vil da fungere som et slags speil som reflekterer en del av solstrålingen tilbake til rommet.»En intervensjon som gjør det mulig å redusere solskinnsmengden på jorden, som det som skjer under vulkanutbrudd. I 1991 injiserte utbruddet av Pinatubo (Filippinene) millioner av tonn svoveldioksid i stratosfæren, noe som førte til at de globale temperaturene falt med omtrent 0,5 ° C. Det er fra denne observasjonen at scenariene for geoingeniør solenergi ble født. Er disse scenariene virkelig pålitelige og trygge? Dette ønsket klimatologene ved ULiège å teste.

– Vi brukte et plausibelt scenario (G6solar) for solenergiingeniør som gjorde det mulig å redusere den globale oppvarmingen med en faktor 2 på global skala sammenlignet med det mest pessimistiske scenariet der ingenting ville blitt gjort for klimaet, fortsetter Xavier Fettweis. Ved å tvinge MAR-modellen (Regional Atmospheric Model) utviklet ved ULiège ved hjelp av dette scenariet, viser vi at reduksjonen i solstråling knyttet til dette scenariet lokalt ville redusere smeltingen på overflaten av den grønlandske iskappen med 6%. I tillegg til global reduksjon i global oppvarming. “Hvis disse resultatene virker oppmuntrende, insisterer forskerne likevel på at denne typen scenario ikke vil være tilstrekkelig til å holde iskappen i en stabil tilstand innen utgangen av dette århundret. I tillegg er denne typen inngrep ikke uten risiko siden den kan ha en betydelig innvirkning på ozonlaget og på vannsykluser og nedbør, noe som fremhever forskjellene mellom våte og tørre regioner. “Bare geoingeniørsscenarier fra solenergi som er mye mer ambisiøse, men som blir urealistiske og farlige, vil redde iskappen,” konkluderte Xavier Fettweis.Vi snakker her om menneskelig og forsettlig intervensjon av klimaet. En plan B som ikke er det! Det er derfor presserende å drastisk redusere klimagassutslippene ved hjelp av at vi vet, men som vi sliter med å implementere. “

Vitenskapelig referanse 

Fettweis, X., Hofer, S., Séférian, R., Amory, C., Delhasse, A., Doutreloup, S., Kittel, C., Lang, C., Van Bever, J., Veillon, F. , og Irvine, S.: Kort kommunikasjon: Reduksjon i fremtiden Grønlands isflate smelter ved hjelp av solenergiingeniør , The Cryosphere, 15, 3013–3019, 2021.

Ta kontakt med

XAVIER FETTWEIS


fotokreditt : tjue20 bilder

Legg igjen en kommentar