Kan bli barnesmitte-bølge…går foreldrene med på dette…da bidrar de til drap på egne barn!

FHI jobber for tida med å utrede om 16-17-åringer skal få coronavaksine. At yngre aldersgrupper skal få, er foreløpig ikke aktuelt, og vil trolig føre til at mange av dem blir smittet.

SMITTE: Barn og unge under 18 år er foreløpig ikke en del av det nasjonale coronavaksinasjonsprogrammet. Det kan føre til en oppblussing av smitte i denne aldersgruppen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SMITTE: Barn og unge under 18 år er foreløpig ikke en del av det nasjonale coronavaksinasjonsprogrammet. Det kan føre til en oppblussing av smitte i denne aldersgruppen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Marthe Småkasin LienPublisert fredag 25. juni 2021 – 06:21
Sist oppdatert fredag 25. juni 2021 – 07:50

– Barn og unge må i stor grad gjennomgå dette her.

Det sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

Årsaken er at det foreløpig ikke er aktuelt å vaksinere denne barn og unge. Når kulda setter inn, og vi igjen trekker mer innomhus, kan coronaviruset derfor få gode spredningsforhold blant denne ubeskyttede delen av befolkningen.Ekspert: – Du får vaksine eller covid

Utreder vaksinering

FHI jobber nå med å utrede om coronavaksinen også skal tilbys til 16- og 17-åringer. Deretter skal det utredes om aldersgruppen 12 til 15 bør få vaksine.

– Det viktige er jo å se på om det er andre bivirkninger hos barn og unge, om vaksinen er til nytte for dem, eller om det er mest til nytte for andre, sier Forland.

UTREDES: Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier det jobbes med å vurdere vaksine for personer under 18 år. I første omgang 16- og 17-åringer. Om det blir aktuelt, vil det uansett ikke skje før vaksineringen av personer over 18 år er ferdigstilt, sier han. Foto: Terje Bendiksby / NTB
UTREDES: Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier det jobbes med å vurdere vaksine for personer under 18 år. I første omgang 16- og 17-åringer. Om det blir aktuelt, vil det uansett ikke skje før vaksineringen av personer over 18 år er ferdigstilt, sier han. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) godkjente i slutten av mai Pfizer og BioNTechs coronavaksine for barn helt ned i 12-årsalderen. Kort tid etter åpnet FHI opp for å tilby vaksinen til unge i alderen 12 til 15 år med risiko for alvorlig sykdom.

Vurdert nødvendig i Danmark

Alvorlig sykdom som følge av coronaviruset, har imidlertid vist seg å være sjeldent hos barn og unge, og vaksinering av unge i denne aldersgruppen, utenfor risikogruppene, er foreløpig ikke aktuelt, sier Forland.Sykepleieren blir latterliggjortVolume 90% MAGNETISK: Sykepleieren skal vide hva vaksinen har gjort med henne, og nå latterliggjøres hun. Video: Dagbladet / AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen.

Likevel har blant andre Danmark besluttet at de etter hvert vil gi vaksinen til personer helt ned i 12-årsalderen. Dette fordi de mener det ikke holder å bare vaksinere voksne for å oppnå flokkimmunitet på 80 prosent, som mange eksperter mener bør være målet.

– Vi har bruk for ekstra immunitet i befolkningen. Ved å tilby vaksiner til barn, kan vi få cirka fire prosent ekstra befolkningsimmunitet, sa direktør Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsen på en pressekonferanse forrige uke, da avgjørelsen ble offentliggjort.

– Vi har bruk for det. Det er vår vurdering med tanke på å sikre at vi stadig kan beholde epidemikontrollen inn i vintersesongen.– Det mest sårbare i samfunnet

Kan bli ny bølge

I Norge er imidlertid vurderingen av vi tåler litt økt smitte, fordi de fleste i risikogrupper og eldre aldersgrupper nå er vaksinert.

– Litt mer smitte blant barn og unge tror jeg vi klarer å leve med. Det kan fortone seg som en smittebølge om mange nok blir smittet, men sannsynligheten for at det vil føre til mange sykehusinnleggelser er ganske liten, sier Forland.

SER TIL DANMARK: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Berit Roald / NTB
SER TIL DANMARK: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Berit Roald / NTB

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til Dagbladet at Danmark har planer om å se an bivirkninger hos yngre og ta en ny vurdering før det blir aktuelt å sette i gang med vaksinering av 12- til 17-åringer.

– Norge er egentlig i samme situasjon, men vi har ikke ferdigstilt vår vurdering, og ønsker heller ikke å gjøre det ennå. Vi følger med på kunnskapsgrunnlaget fra andre land, og gjør dette ferdig noe seinere.

Hun sier vurderingen av vaksine til 16- og 17-åringer vil komme om «ikke så lang tid».

– Har du tro på grønt lys?

– Det kan jeg ikke svar på, for der har vi ikke trukket endelige slutninger. Og vi gir jo anbefalinger til regjeringen, som fatter den endelige beslutningen.Risiko for massesmitte-hendelser

– Flokkimmunitet usikkert

Vaksine-ekspert Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at hun i utgangspunktet mener at Norge ikke bør vaksinere barn og unge mot coronaviruset.

– Dette er grupper som i svært liten grad er utsatt for alvorlig sykdom knyttet til covid-19. Dette synspunktet er imidlertid avhengig av smittesituasjonen, så om den skulle dramatisk forverres tenker jeg at man heller kan vurdere å vaksinere også barn og unge.

VAKSINE-NEI: Vaksine-ekspert Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo mener at Norge ikke bør vaksinere barn, men at det eventuelt kan vurderes om smittesituasjonen forverrer seg. Foto: Øystein Horgmo / UiO
VAKSINE-NEI: Vaksine-ekspert Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo mener at Norge ikke bør vaksinere barn, men at det eventuelt kan vurderes om smittesituasjonen forverrer seg. Foto: Øystein Horgmo / UiO

– Danmarks begrunnelse for å vaksinere yngre er jo å oppnå flokkimmunitet på 80 prosent. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at dette nok vil avhenge av hvilke virusvarianter som sirkulerer i samfunnet, altså i hvilken grad man vil klare å oppnå full flokkimmunitet uansett. Vi vet at vaksineeffekt er noe redusert mot ulike virusvarianter, men vi vet også at vaksinene er svært effektive spesielt når det gjelder å gi beskyttelse mot progresjon til alvorlig sykdom, sier Grødeland og legger til:

– Med dagens smittesituasjon, vil jeg egentlig tenke at det er viktigere at vi får kontroll på smittespredning i et globalt perspektiv enn at vi vaksinerer også barn og unge i Skandinavia. Det som sirkulerer i utlandet vil med høy sannsynlighet også treffe oss på et eller annet tidspunkt, og jo større ukontrollert smittespredning jo større potensial er det jo for at det vil oppstå nye varianter som vi har enda lavere beskyttelse/vaksinedekning mot.

Med unntak av personer i risikogruppe blant barn og unge i alderen 12 til 18 år, er det i Norge bare personer over 18 år, samt personer født i 2003 og som fyller 18 i løpet av året, som har grønt lys for vaksine.Norsk bunnplassering i EuropaSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT2 296 696 (42.8%)i Norge har fått dose nr 11 503 074 (28.00%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Legg igjen en kommentar