Utenriksministrene forbereder NATO-toppmøtet, utveksler synspunkter om NATO 2030

  • 1. juni 2021 –
  • |
  • Sist oppdatert: 1. juni 2021 17:03

NATOs utenriksministre møttes tirsdag (1. juni 2021) for å forberede seg på NATO-toppmøtet 14. juni. “Ministrene tok for seg en rekke spørsmål, inkludert Afghanistan, Hviterussland, Russland og Kina; og generelt behovet for at NATO tilpasser seg en ny tid med økende global konkurranse, ”sa generalsekretær Jens Stoltenberg. “Vi blir presentert for en rekke utfordringer for vår sikkerhet som vi trenger å takle sammen, fordi intet land og intet kontinent kan håndtere dem alene. På denne bakgrunn adresserte ministrene NATO 2030-agendaen om hvordan vi kan fortsette å tilpasse NATO for fremtiden. ”

Utsikt over rommet

Stoltenberg skisserte at ministrenes diskusjoner dekket måter å styrke NATO som det unike og uunnværlige forumet for transatlantisk sikkerhetssamarbeid, og innsatsen for å øke kollektivt forsvar, bekrefte 2014-forsvarsinvesteringsløftet og gjennomføre alle beslutninger for å styrke NATOs stilling. Ministrene tok også opp viktigheten av motstandsdyktighet og å ta en mer integrert tilnærming til å beskytte kritisk infrastruktur.

” Vi diskuterte også konkrete måter å skjerpe vår teknologiske fordel på, og forhindre teknologiske hull i de allierte, ” sa generalsekretæren. Han la til at de allierte ” vurderer å etablere en innovasjonsakselerator for forsvaret – et nytt senter for å fremme større samarbeid mellom allierte om teknologi, støttet med ekstra finansiering fra nasjoner som bestemmer seg for å delta. “

NATO 2030 handler også om å styrke Alliansens rolle i å bevare den regelbaserte internasjonale ordenen, som Stoltenberg sa « utfordres av autoritære regimer, som Russland og Kina. ”Dette inkluderer å styrke eksisterende partnerskap og bygge nye, inkludert i Asia-Stillehavet, Afrika og Latin-Amerika.

Ministrene diskuterte også å styrke opplæring og kapasitetsbygging for partnere, samt arbeide for å takle sikkerhetseffekten av klimaendringene. ” Endelig er det bred enighet om behovet for å starte arbeidet med NATOs neste strategiske konsept, fordi vårt strategiske miljø har endret seg betydelig siden 2010, ” sa generalsekretæren. Han understreket at NATOs tilpasning vil kreve at allierte fortsetter å investere i forsvar, og å ” investere mer sammen “, som en kraftmultiplikator og et “sterkt budskap om enhet og besluttsomhet”.

Utenriksministrene diskuterte også veien videre for NATOs engasjement i Afghanistan, og utviklingen i Hviterussland. ” Vi har sterkt fordømt det alvorlige bruddet på Hviterussland av normene for internasjonal sivil luftfart og den grunnleggende retten til frihet til å tale, og jeg gleder meg over sanksjoner fra NATOs allierte og EU, ” sa Stoltenberg. ” Dette viser viktigheten av at likesinnede land står sammen, ” la han til.

Legg igjen en kommentar