Jens Stoltenberg

NATOs generalsekretær
2014

  • Sist oppdatert: 15. april 2020 12:55

Jens Stoltenberg ble NATOs generalsekretær i oktober 2014, etter en fremtredende internasjonal og innenlandsk karriere. Som tidligere statsminister i Norge og FNs spesialutsending har Stoltenberg vært en sterk tilhenger av større globalt og transatlantisk samarbeid. Herr Stoltenbergs mandat som NATOs generalsekretær er utvidet til slutten av september 2022.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

Under Mr. Stoltenbergs ledelse har NATO svart på et mer utfordrende sikkerhetsmiljø ved å implementere den største forsterkningen av sitt kollektive forsvar siden den kalde krigen, øke styrkenes beredskap og utplassere kamptropper i den østlige delen av Alliansen. Han tror på troverdig avskrekking og forsvar mens han opprettholder en dialog med Russland. Han har også gått inn for økte forsvarsutgifter og bedre byrdefordeling i Alliansen, og et større fokus på innovasjon. NATO har også økt sin innsats i kampen mot terrorisme. Han støtter sterkt en partnerskapstilnærming, med samarbeid mellom NATO og EU når enestående nivåer.

Før han kom til NATO var han FNs spesielle utsending om klimaendringer fra 2013 til 2014. Han har også ledet FNs høynivåpaneler om klimafinansiering og sammenhengen mellom utvikling, humanitær bistand og miljøpolitikk.

Som statsminister i Norge økte Stoltenberg forsvarsutgiftene og transformerte de norske væpnede styrkene med nye avanserte evner og investeringer. Han signerte også en avtale med Russland om etablering av maritime grenser i Barents og Polarhavet, og avsluttet en 30-årig tvist.

Stoltenberg var også statsminister under de dødelige terrorangrepene, som drepte 77 mennesker i Oslo og Utøya 22. juli 2011, og oppfordret som svar “mer demokrati, mer åpenhet og mer medmenneskelighet, men aldri naiv  .

Stoltenberg er utdannet siviløkonom fra Universitetet i Oslo. Etter endt utdanning i 1987 hadde han et forskerstilling ved National Statistical Institute of Norway, før han startet en karriere i norsk politikk.

  • 2005-2013: Norges statsminister
  • 2002-2014: Leder for Arbeiderpartiet
  • 2000-2001: Norges statsminister
  • 1996-1997: Finansminister
  • 1993-1996: Industri- og energiminister
  • 1991-2014: Parlamentsmedlem
  • 1990-1991: Statssekretær ved Miljøverndepartementet
  • 1985-1989: Leder for Norsk Arbeidsungdom

Jens Stoltenberg ble født i Oslo 16. mars 1959. Han er gift med Ingrid Schulerud. De har to voksne barn.

Legg igjen en kommentar