8 kjemikalier brukt i kunstig regn – skyfrø

I tiden der klimaet er uforutsigbart, blir flere sesongmønstre rotet opp. Mens i det siste regn og tørr sesong vanligvis er periodiske i konstant syklus, spesielt i ekvatorlinje, kan i dag en av de to være lenger enn den vanlige perioden. Dette forårsaker flere abnormiteter, for eksempel lengre periode tørr sesong eller el nino kan forårsake kritisk vannkilde.

Under unormal tørr sesong er fordampingsmengden større enn nedbør. Som et resultat reduseres frekvensen av regn så vel som vannforsyningen. Når det er vannmangel, vil problemer som dehydrering, sanitæranlegg og forsyning i industrien dukke opp. Etter hvert som teknologien er avansert, kan folk nå lage kunstig regn ved å legge til noen kjemikalier for å frø skyen. Hva er disse kjemikaliene? Her er listen over kjemikalier som brukes i kunstig regn.

  1. Sølvjod

Den viktigste forbindelsen av skysåing for kunstig regn er sølvjodid. Sølvjodider er  eksempler på uorganiske forbindelser med kjemisk formel Agl. Sølvjodid er svært lysfølsomt som en reaksjon av jodidoppløsning med sølvioner. Kjemikaliet har gulaktig farge og den faste formen av det kan presipitere raskt. Sølvjodid fungerer som utløser eller krok for at den seedede skyen kan falle ut. Kjemikaliet blandes med skyen og induserer fryseskyen til å frigjøre den i form av vann. Med en slik funksjon er sølvjodid et kjemikalie som brukes i kunstig regn.

  1. Kaliumjodid

Et annet kjemikalie som trengs i skysåing for å skape kunstig regn er kaliumjodid. Kaliumjodid ligner sølvjodid bortsett fra det faktum at kaliumjodid ikke bare er for kunstig regn, men også for annen bruk. Folk brukte kaliumjodid som et skjold mot kjernefysisk stråling i Tsjernobyl-hendelsen. Det er også effektivt å beskytte noe av menneskets indre organ. I skysåing fungerer kaliumjodid som fotosensibilisator i  anvendelsen av fotokjemi i moderne liv  med sølvnitrat. Det er også kjemikaliet som danner sølvjodid med nitrat som kombinasjon. På grunn av sin funksjon brukes den også til å lage kunstig regn.

  1. Karbondioksid

Karbondioksid i form av tørris er også viktig for fremstilling av kunstig regn. Dette kjemikaliet er en fargeløs gass med kjemisk forbindelse CO 2 . Mens karbonmonoksid er karbonatom som bare binder med ett oksygenatom, bindes karbondioksid med to atomer og er ikke så farlig som monoksid. Når det er i form av is, vil karbondioksid hjelpe til med å veie ned skyene og presse det fangede vannet for å falle ned til jordens overflate. Tørris ligner ikke vanlig is, så den fungerer utelukkende som tilleggsvekt til skyen og inneholder ikke vann. (Relatert til: Kjemikalier i  vannforsyning).

  1. Propan

Propan er en alkanforbindelse med tre karbonatomer. Den har den kjemiske formelen C 3 H 8 . Propan er et vanlig stoff som brukes som drivstoff, er en naturgass som ofte er fargeløs, men som under visse omstendigheter kan bli flytende. Propangass som skysåmateriale fungerer som en skyver for å oppmuntre skyene til å falle ut. Den flytende formen av den vil også utløse skyene til å frigjøre en flytende form av seg selv, og føre til regn. Propan trenger annet kjemikalie for å kunne kjøre sin funksjon riktig i skysåing. Uansett er propan viktig i prosessen med kunstig regn. 

  1. Kalsiumkarbid

Under agitasjonstilstand brukes kalsiumkarbid til fremstilling av kunstig regn. Kalsiumkarbid sammen med kalsiumoksid fungerer som absorbere av vanndamp. Den består av salt og urea eller ammoniumnitrat. Dette kjemikaliet er en kalsiumforbindelse med formel CAC 2 . Det er vanligvis fargeløst, men kan også se ut som hvitt. Å produsere kalsiumkarbid, kalk og koksblanding i en lysbueovnsreaksjon vil resultere i kalsiumkarbid. Videre er rollen i kunstig regn å utløse nedbør i himmelskyene.

  1. Ammonium Nitrat

Et annet kjemikalie som er involvert i skysåing er ammoniumnitrat. Ammoniumnitrat er nitratsaltet av ammoniumkation med kjemisk formel NH 4 NO 3 . Vises i krystallhvit fast form, ammoniumnitrat som ofte brukes som gjødsel i landbruket. Imidlertid spiller dette kjemikaliet også en rolle i skysåingsprosessen for å skape kunstig regn. Sammen med andre kjemikalier fungerer ammoniumnitrat som den som øker kjernene og øker også tettheten til skyene. Nuclei er vannperler som finnes i skyene som skal falle som regn. Med en slik funksjon er ammoniumnitrat blant kjemikaliene som brukes i kunstig regn. 

  1. Natriumklorid

Alternativt kjemikalie ved siden av sølvjodid for å skape kunstig regn er natriumklorid. Natriumklorid er en kjemisk forbindelse med formel NaCl. Dannelsen av natriumklorid er en porsjon natrium og en porsjon klorid. Vanligvis kjent som salt, er det en ionisk forbindelse som også kan fungere som tettere i kunstig regnfremstilling. Kjemikaliet vil gjøre skyen tett med store vannperler, og presse dem ytterligere for å skape nedbør og slippe regn på jordoverflaten. Bruken av det anses å være dyrere sammenlignet med sølvjodid og brukes bare noen ganger i ekstrem tørr sesong. Hvis du vil vite mer om bruken, kan du lese bruk av natriumklorid .

  1. Urea-forbindelse

Et annet kjemikalie som vanligvis brukes i landbruket, men som også kan hjelpe med skysåing, er urea. Urea-forbindelse er også kjent som karbamid med kjemisk formel CH 4 N 2 O. Kjemikaliet kommer med hvitt fast utseende som ofte brukes som gjødsel av planter. Ved skysåing fungerer urea som den som absorberer vanndampen. Som et resultat vil det skape en tettere sky for å bryte ned de superkule skyene. Videre stimulerer det også dannelsen av vannmasse fra krystallisert vann i skyene. Dermed er urea også kjemisk som brukes i kunstig regn.

Kunstig regn er nå vanlig som følge av skysådd for å utløse regn på steder som ikke har regnet på lenge. Selv om det er en diskusjon om skadene av kjemikalier som brukes i kunstig regn, er denne metoden effektiv nok og er klarert av mange land for å redde klimaet. Faktisk er det åtte lister over kjemikalier som brukes i kunstig regn du bør vite.

Les også:  Natriumnitrat Vanlige bruksområder  du bør vite.

Relaterte innlegg

Bruk av natriumpermanganat og dets potensielle helserisiko
AZ Liste over kjemikalier evaluert for kreftfremkallende potensial
16 Bruk av svovel og dets forbindelser i dagliglivet
Hvilke kjemikalier skal ikke blandes under rengjøring? Her er de komplette listene!
AZ Chemicals Banned in Germany – Forsiktighetsregler – Risiko – Stoffer

←44 helsemessige fordeler av hydrogenperoksid i matkvalitet→7 Kjemikalier brukt i ispakninger – sammensetning og funksjon

Legg igjen en kommentar