SNIKK SNAKK OG MARKERINGSBEHOV 11.05 2021

Tirsdag la regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021. Oljepengebruken fortsetter oppover til nye høyder i budsjettforslaget. Mange av de økonomiske krisetiltakene på grunn av koronapandemien forlenges. Men flere av dem skal forholdsvis raskt trappes ned.– Vi legger vekt på at midlertidige krisetiltak nettopp skal være midlertidige. Når smitteverntiltakene etter hvert fjernes, må også kompensasjonsordningene trappes ned, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).Så spørs det da, om det er mulig å skru igjen kranene til det oljesmurte statsapparatet i virkelighetens verden og om noen av stortingspolitikerne i det hele tatt tenker på hva som skjer etter “grønt skifte” og utfasing av gass og olje? SNAKKER OM KAPP, Det er fire måneder igjen til stortingsvalget nå, og alle politikere har et enormt markeringsbehov. Revidert statsbudsjett er en passende anledning å markere seg ved, og Jonas Gahr Støres vurdering av det oljesmurte, reviderte 2021-budsjettet er…. “En liten plasterlapp på et stort sår… “Fra rødgrønn side er kritikken av budsjettet skarp også på en rekke andre punkter. De etterlyser de lange linjene og visjonene for det som kommer etter koronakrisen, for de er gode på slikt på rødgrønn side, må vite. SVs kvinnelige Onkel Skrue, Kari Elisabeth Kaski, mener hensynet til petroleumsbransjen trumfer de arbeidsledige i forslaget.- Regjeringens største krisesatsing er fortsatt oljeskattepakken, fastslår hun fra partiet som nok faktisk budsjetterer med omfattende bruk av oljepenger, når sant skal sies. Kaski mener en ny regjering vil få «en enorm ryddejobb til høsten», med klar til henvisning til at rødgrønn side leder på de fleste meningsmålinger om dagen. Huff! SNUS, VIN OG ØL Det er hakk i plata for Frp og det er samme leksa nå som før, og helt oppe i lakrispipe- og segway-nivå. Fremskrittspartiet er nemlig kritiske til at regjeringen i forslaget til revidert nasjonalbudsjett ikke reduserer grensehandelsavgiftene.– Det er ingen tvil om at kuttene Frp fikk gjennomslag for i budsjettavtalen før jul, har vært med å skape flere nye arbeidsplasser. Dette blir enda viktigere når grensene åpnes, sier finanspolitiker Hans Andreas Limi i Frp.– Frp er opptatt av at folk skal handle og jobbe i Norge, fremfor å sponse den svenske staten, sier han. I budsjettforhandlingene i fjor høst fikk Frp kuttet avgiftene på grensehandelsutsatte varer som øl og vin, snus, sukker og sjokolade med 3,7 milliarder kroner.Limi sier klokelig ikke noe om at snus og vin ble byttet mot 3500 kvoteflyktninger. Det foreligger tall på at en flyktning, som ikke kommer seg i arbeid, har en livsløpskostnad på rundt 20 millioner kroner betalt av felleskassen. Worst case og gode batterier på kalkulator gir da dette tallet: 3500 x 20 000 000 = 70 000 000 000.Klarer du i det hele tatt å forstå dette tallet og hvor stort det er? Med det i bakhodet, at de færreste av de som kommer til Norge som flyktninger, kvoteflyktninger m.v. noensinne vender tilbake dit de kom fra, at alt for få av disse aldri kommer seg i jobb og dessuten får norsk statsborgerskap rimelig kjapt, kan man si at Fremskrittspartiets 2021-bidrag til det reviderte budsjettet blir “en kostbar fornøyelse”. At Limi antakelig ikke har vært på Svinesund eller i andre grensehandelsområder er åpenbart. For min del, som bor i Halden fem minutter unna Svinesund – og har fulgt med på grensehandelen helt fra den gang svenskene valfartet hit for å handle på 60-tallet, er det nokså åpenbart hvorfor nordmenn handler for milliarder hos de blå-gule. Det er et enormt mye større varetilbud i Sverige ved grensen enn det Rema, Coop, Kiwi m.v. kan oppvise. Ikke bare er sprit, øl og tobakk mye billigere i Sverige, men det samme gjelder også enormt mye annet man trenger i en vanlig husholdning enten det er en stor barnefamilie eller man bor singel. Det er nok mye, mye mer enn “litt avgiftsreduksjon” som skal til, for å snu trenden med grensehandel, når dørene inn i Sverige åpnes enn det Frp har fått til.

Rainer Prang

Legg igjen en kommentar