Radar/frekvenser/helsepåvirkninger.

Hva er radar-

Radarsystemer oppdager tilstedeværelse, retning eller rekkevidde for fly, skip eller andre, vanligvis bevegelige gjenstander. Dette oppnås ved å sende pulser av høyfrekvente elektromagnetiske felt (EMF). Oppfunnet for 60 år siden har radarsystemer blitt mye brukt til navigasjon, luftfart, nasjonalt forsvar og værvarsling. Deres primære mål er individuell og kollektiv sikkerhet og beskyttelse.

Mennesker som lever eller rutinemessig arbeider rundt radarer, har uttrykt bekymring for langsiktige bivirkninger av disse systemene på helsen, inkludert kreft, reproduksjonsfeil, grå stær og endringer i atferd eller utvikling av barn. Et nylig eksempel har vært den påståtte økningen i testikkelkreft hos politiet ved hjelp av hastighetskontroll håndholdte radarvåpen.

Det er viktig å skille mellom opplevde og reelle farer som radarer utgjør, samt å forstå begrunnelsen bak eksisterende internasjonale standarder og beskyttelsestiltak som brukes i dag.

Er EMF utslipp farlig?

Radarer opererer vanligvis med radiofrekvenser (RF) mellom 300 MHz og 15 GHz. De genererer EMF som kalles RF-felt. RF-felt innenfor denne delen av det elektromagnetiske spekteret er kjent for å samhandle annerledes med menneskekroppen.

RF-felt under 10 GHz (til 1 MHz) trenger inn i utsatt vev og produserer oppvarming på grunn av energiabsorpsjon. Inntrengningsdybden avhenger av feltfrekvensen og er større for lavere frekvenser. Absorpsjon av RF-felt i vev måles som en spesifikk absorpsjonshastighet (SAR) innenfor en gitt vevsmasse. Enheten til SAR er watt per kilo (W / kg). SAR er mengden som brukes til å måle dosen av RF-felt mellom omtrent 1 MHz og 10 GHz.

Det kreves en SAR på minst 4 W / kg for å gi kjente skadelige helseeffekter hos personer som er utsatt for RF-felt i dette frekvensområdet.

RF-felt over 10 GHz absorberes på hudoverflaten, med veldig lite av energien som trenger inn i det underliggende vevet. Den grunnleggende dosimetriske mengden for RF-felt over 10 GHz er feltets intensitet målt som effekttetthet i watt per kvadratmeter (W / m2) eller for svake felt i milliwatt per kvadratmeter (mW / m2) eller mikrowatt per kvadratmeter ( µW / m2).

Eksponering for RF-felt over 10 GHz ved effekttetthet over 1000 W / m2 er kjent for å gi skadelige helseeffekter, som øyekarakt og hudforbrenning.

Når utsettes mennesker for farlige mengder frekvenser

Effekten som radarsystemer avgir varierer fra noen få milliwatt (politiets trafikkontrollradar) til mange kilowatt (store radarsporingsradarer). Imidlertid reduserer en rekke faktorer betydelig menneskelig eksponering for RF generert av radarsystemer, ofte med en faktor på minst 100:

 • Radarsystemer sender elektromagnetiske bølger i pulser og ikke kontinuerlig. Dette gjør at den gjennomsnittlige effekten som sendes ut, er mye lavere enn topppulseffekten.
 • Radarer er retningsbestemte, og RF-energien de genererer er inneholdt i bjelker som er veldig smale og ligner strålen til et søkelys. RF-nivåer vekk fra fjernlyset faller raskt av. I de fleste tilfeller er disse nivåene tusenvis av ganger lavere enn i fjernlys.
 • Mange radarer har antenner som kontinuerlig roterer eller varierer høyden ved en nikkende bevegelse, og endrer dermed konstant strålens retning.
 • Områder der det kan oppstå farlig eksponering for mennesker, er normalt utilgjengelige for uvedkommende.

Hvor brukes radarer

Noen av de vanligste typene radarer som du opplever i det daglige, inkluderer følgende.

Flytrafikkontrollradarer brukes til å spore flyets plassering og for å kontrollere landing på flyplasser. De er vanligvis plassert i forhøyede posisjoner der bjelken er utilgjengelig for personer på bakken. Typiske flykontrolladarer kan ha toppeffekt på 100 kW eller mer, men gjennomsnittlig effekt på noen hundre watt. Under normale driftsforhold utgjør disse systemene ingen fare for allmennheten.

Værradarer er ofte samlokalisert med flykontrollradarer i avsidesliggende områder på flyplasser. De opererer ved høyere frekvenser, men har generelt lavere gjennomsnitts- og toppkrefter. Som med lufttrafikkontrollradarer utgjør de under normale forhold ingen fare for publikum.

Militære radarer er mange og varierer fra store installasjoner, som har høy topp (1 MW eller mer) og gjennomsnittlig effekt (kW), til små militære brannkontrollradarer, vanligvis funnet på fly. Radarer i stor størrelse vekker ofte bekymring i lokalsamfunn som bor rundt dem. Imidlertid, fordi kraften utstråles over et stort overflateareal, varierer effekttetthetene knyttet til disse systemene mellom 10 og 100 W / m2 innenfor områdegrensen. Utenfor stedets grense er vanligvis RF-feltnivåer ikke målbare uten å bruke sofistikert utstyr. Imidlertid kan små militære brannkontrollradarer på fly være farlige for bakkepersonell. Disse enhetene har relativt høy gjennomsnittseffekt (kW) og antenner med lite område, noe som gjør det mulig å ha effekttettheter opptil 10 kW / m2. Offentlige medlemmer ville ikke bli utsatt for disse utslippene fordi under bakketesting av radarer er tilgang til disse områdene av alt personell forbudt. Militæret bruker også de fleste andre typer radarer beskrevet nedenfor.

Marine radarer finnes på små lystbåter til store havgående fartøyer. Toppeffektene til disse systemene kan nå opptil 30 kW, med gjennomsnittlig effekt fra 1 til 25 W. Under normale driftsforhold, med antennen roterende, er den gjennomsnittlige effekttettheten til de høyere effektsystemene innen en meter fra antennen vanligvis mindre enn 10 W / m2. I tilgjengelige områder på de fleste vannscootere vil disse nivåene falle til noen få prosent av dagens offentlige RF-eksponeringsstandarder.

Hastighetskontrollradarer er håndholdt av politiet i mange land. Den gjennomsnittlige utgangseffekten er veldig lav – noen milliwatt – og enhetene blir ikke ansett som helsefarlige, selv når de brukes i nærheten av kroppen.

De fleste studier som hittil er utført har undersøkt andre helseeffekter enn kreft. De undersøkte fysiologiske og termoregulerende responser, atferdsendringer og effekter som induksjon av linsens uklarhet (grå stær) og ugunstig reproduksjonsutfall etter akutt eksponering for relativt høye nivåer av RF-felt. Det er også en rekke studier som rapporterer ikke-termiske effekter, hvor ingen merkbar temperaturøkning kan måles.

 • Kreftrelaterte studier: Mange epidemiologiske studier har adressert mulige sammenhenger mellom eksponering for RF og overdreven risiko for kreft. På grunn av forskjeller i utforming og utførelse av disse studiene er resultatene deres imidlertid vanskelig å tolke. En rekke nasjonale og internasjonale fagfellevurderingsgrupper har konkludert med at det ikke er noen klare bevis for sammenhenger mellom RF-eksponering og overdreven risiko for kreft. WHO har også konkludert med at det ikke er noe overbevisende vitenskapelig bevis for at eksponering for RF forkorter levetiden for mennesker, eller at RF er en induserer eller fremmer kreft. Imidlertid er ytterligere studier nødvendige.
 • Termiske effekter: RF-felt er studert hos dyr, inkludert primater. De tidligste tegnene på en negativ helsekonsekvens, funnet hos dyr når nivået av RF-felt økte, inkluderer redusert utholdenhet, aversjon fra feltet og nedsatt evne til å utføre mentale oppgaver. Disse studiene antyder også at bivirkninger kan forekomme hos mennesker som er utsatt for hele kroppen eller lokal eksponering for RF-felt som er tilstrekkelig til å øke vevstemperaturen med mer enn 1 ° C. Mulige effekter inkluderer induksjon av øyekatarakt, og ulike fysiologiske og termoregulerende responser når kroppstemperaturen øker. Disse effektene er veletablerte og danner det vitenskapelige grunnlaget for å begrense yrkesmessig og offentlig eksponering for RF-felt.
 • Ikke-termiske effekter: Eksponering for RF-nivåer som er for lave til å involvere oppvarming (dvs. svært lave SAR), har blitt rapportert av flere grupper for å endre kalsiumionmobilitet, som er ansvarlig for overføring av informasjon i vevsceller. Imidlertid er disse effektene ikke tilstrekkelig etablert til å gi grunnlag for å begrense eksponering for mennesker.
 • Pulsede RF-felt: Eksponering for veldig intense pulserte RF-felt, som ligner på de som brukes av radarsystemer, har blitt rapportert å undertrykke overraskelsesresponsen og fremkalle kroppsbevegelser hos bevisste mus. I tillegg har personer med normal hørsel oppfattet puls-RF-felt med frekvenser mellom 200 MHz og 6,5 GHz. Dette kalles mikrobølgehørseffekten. Lyden har blitt beskrevet på en annen måte som en summende, klikkende, hvesende eller poppende lyd, avhengig av RF-pulserende egenskaper. Langvarig eller gjentatt eksponering kan være belastende og bør unngås der det er mulig.
 • RF-støt og forbrenning: ladninger indusert på metallgjenstander i nærheten av radarer. Personer som står i RF-felt kan også ha høy lokal absorpsjon av feltene i områder av kroppene sine med små tverrsnittsområder, for eksempel anklene. Generelt, på grunn av de høyere frekvensene som de fleste moderne radarsystemer bruker, kombinert med deres små strålebredder, er potensialet for slike effekter veldig lite.
 • Elektromagnetisk interferens: Radarer kan forårsake elektromagnetisk interferens i annet elektronisk utstyr. Terskelverdiene for disse effektene er ofte langt under veiledningsnivåene for menneskelig eksponering for RF-felt. I tillegg kan radarer også forårsake forstyrrelser i visse medisinske apparater, for eksempel hjertestartere og høreapparater. Hvis personer som bruker slike enheter, arbeider nær radarsystemer, bør de kontakte produsenter for å avgjøre om produktene er mottakelige for RF-interferens.
 • Tennning av brennbare væsker og eksplosiver: RF-felt kan antenne brennbare væsker og eksplosiver gjennom induksjon av strømmer. Dette er en sjelden forekomst, og vanligvis mest bekymringsfullt når det er en stor konsentrasjon av radarer, for eksempel om bord på et marinefartøy der det iverksettes tiltak for å forhindre slike effekter.

Eksponeringsgrenser for RF-felt er utviklet av internasjonale organer som International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). ICNIRP er en ikke-statlig organisasjon som formelt er anerkjent av WHO. Kommisjonen bruker helserisikovurderinger utviklet i forbindelse med WHO for å utarbeide sine retningslinjer for eksponeringsgrenser. ICNIRP-retningslinjene beskytter mot alle etablerte RF-helseeffekter og er utviklet etter gjennomgang av all fagfellevurdert vitenskapelig litteratur, inkludert rapporter om kreft og ikke-termiske effekter. Miljømessige RF-nivåer fra radarer, i områder som normalt er tilgjengelige for allmennheten, er minst 1000 ganger under grensene for kontinuerlig offentlig eksponering tillatt av ICNIRP-retningslinjene, og 25,

Målet med beskyttelsestiltak er å eliminere eller redusere menneskelig eksponering for RF-felt under akseptable grenser. Det kreves et omfattende program for måleundersøkelser, farekommunikasjon, kombinert med effektive beskyttelsestiltak rundt alle radarinstallasjoner. I de fleste land utarbeides omfattende dokumentasjon, inkludert en miljøpåvirkning, før et radarsystem kan bygges.

Etter bygging av radaranlegget, bør stedundersøkelser utføres for å kvantifisere RF-feltnivåer i området. Mens ekstremt høye RF-feltnivåer kan måles rett foran en radar, er nivåer i offentlige områder i de fleste tilfeller ikke lett målbare. For å forhindre at både arbeidstakere og allmennheten kommer inn i områder der RF-nivåene er over grensene, brukes både tekniske og administrative kontroller.

 • Tekniske kontroller inkluderer lås, elektroniske midler for å utelukke radaren som peker i visse områder, og skjerming.
 • Administrative kontroller inkluderer hørbare og synlige alarmer, advarselsskilt og begrensning av tilgang gjennom barrierer, låste dører eller begrensning av tilgangstid til radar.

Når ingeniør- og administrasjonskontroll ikke er tilstrekkelig, bør arbeidstakere bruke personlig verneutstyr for å sikre overholdelse av eksponeringsstandarder. Ledende drakter, hansker, vernesko og andre typer personlig verneutstyr for RF-felt er nå kommersielt tilgjengelig.

 • De bør brukes med stor forsiktighet, siden dempningsegenskapene til materialet som brukes til å lage dette verneutstyret kan variere dramatisk med frekvens. Bare når utstyrets dempningsegenskaper er kjent med den aktuelle frekvensen, kan de brukes pålitelig.
 • Spesiell forsiktighet bør utvises med RF-sikkerhetsbriller, siden metall kan forbedre lokale felt ved å fungere som en mottakerantenne.
 • Det er ingen eksponeringssituasjoner der publikum trenger å bruke verneutstyr for RF-felt fra radarer.
 • De siste årene har klær og annet materiale dukket opp på forbrukermarkedet som hevder å ha RF-skjermende egenskaper og retter sine påstander mot sosialkalte følsomme medlemmer av befolkningen generelt, som gravide kvinner. Bruk av denne typen produkter er unødvendig og bør frarådes. De tilbyr ingen effektiv RF-skjerming, og det er ikke behov for disse enhetene.

Menneskelig eksponering for EMF som sendes ut av radarsystemer, er begrenset av internasjonale standarder og beskyttelsestiltak, som ble vedtatt på grunnlag av de tilgjengelige vitenskapelige bevisene.

Oppsummert

 • RF-felt får molekyler i vev til å vibrere og generere varme. Oppvarmingseffekter kan forventes hvis tiden blir brukt rett foran noen radarantenner, men ikke er mulig på miljønivåene til RF-felt som kommer fra radarsystemer.
 • For å gi noen helseeffekter må RF-eksponering over et terskelnivå forekomme. Det kjente terskelnivået er eksponeringen som trengs for å øke vevstemperaturen med minst 1oC. De svært lave RF-miljøfeltnivåene fra radarsystemer kan ikke forårsake betydelig temperaturstigning.
 • Til dags dato har forskere ikke funnet bevis for at flere eksponeringer mot RF-felt under terskelnivåer forårsaker uønskede helseeffekter. Ingen akkumulering av skade oppstår i vev fra gjentatt RF-eksponering på lavt nivå.
 • Foreløpig er det ingen vesentlige bevis for at uønskede helseeffekter, inkludert kreft, kan forekomme hos personer som er utsatt for RF-nivåer på eller under grensene fastsatt av internasjonale standarder. Imidlertid er det behov for mer forskning for å fylle visse hull i kunnskap.

Legg igjen en kommentar