Storbritannia sender stor hangarskipsgruppe til Sørkinahavet

Av Pål Steigan -4. mai 20210

Hangarskipet HMS Queen Elizabeth / Shutterstock

Den britiske regjeringa har publisert detaljer om den massive Royal Navy / Royal Air Force hangarskipsgruppa som sendes til Stillehavsområdet. Oppdraget, som er beskrevet som «en virkelig global utplassering, fra Nord-Atlanteren til Indiahavet og Stillehavet», inkluderer provoserende seiling gjennom Sørkinahavet. Mulig avreise er allerede 18. mai.

Det NATO-støttede oppdraget ledes av Storbritannias nye hangarskip HMS Queen Elizabeth, og dette er skipets første operasjonelle utplassering. Hangarskipet, som er den britiske marinens største og mektigste krigsskip noensinne, ble sjøsatt i oktober 2017. Det beskrives av marinen som å være «i stand til å slå til fra havet på et tidspunkt og et sted vi velger …»

Ingen Royal Navy-styrker har blitt mobilisert i en slik skala siden Falklands / Malvinas-krigen i 1982. Forsvarsdepartementet (MoD) sa at det ville være den største konsentrasjonen av maritim og luftmakt som forlater Storbritannia på en generasjon. Spectator understreket betydningen av at Royal Navy sendte en «kampflåte til Asia for første gang siden starten på Koreakrigen i 1950.» Og kommentatoren Francis Pike reiser spørsmålet om Storbritannia beveger seg i retning krig med Kina om Taiwan.

I mars 2021 presenterte statsminister Boris Johnson det som kalles Integrated Review, som er et militært og politisk strategidokument for Storbritannia. Det er et dokument som innebærer kraftig atomopprustning og forberedelser til krig mot både Russland og Kina.

Å sende ei offensiv hangarskipsgruppe mot Kinas farvann er et svært konkret resultat av denne strategien.

Og reaksjonene i Kina vil være fullstendig forutsigbare.

En kan jo bare forestille seg hvordan det ville ha blitt oppfattet om Kina sendte ei hangarskipsgruppe til å passere Irskesjøen. Og folk som kan litt historie vil kjenne til Kinas erfaringer med den britiske marinen og deres kanonbåtdiplomati.

Den britiske marinen bombarderer en kinesisk havn under Opiumskrigen. Shutterstock.

Om det skulle bli alvor, har Kina missilvåpen som vil gjøre HMS Queen Elizabeth til «sitting duck». Dette må den britiske militærledelsen være klar over, og likevel gjør de dette.

Legg igjen en kommentar