Farlige ‘varmebomber’ har kommet inn i Ishavet, avslører ekspedisjonen

PETER DOCKRILL30. APRIL 202

I flere tiår har varmere farvann som siver inn i Polhavet i økende grad truet arktisk havis, med forskere som spår at ispakken kan forsvinne helt om sommeren fra midten av det neste tiåret .

Forskere har nå avdekket en av mekanismene som driver denne katastrofen , og identifiserte hvordan ‘varmebomber’ av varmt, salt vann fra Stillehavet strømmer inn i det frosne Ishavet, og varmer isen opp nedenfra i flere måneder eller til og med år.

“Det har vært vanskelig å forutsi frekvensen av akselererende havissmelting i Arktis, delvis på grunn av alle de komplekse lokale tilbakemeldingene mellom is, hav og atmosfære,” sier den fysiske oseanografen Jennifer MacKinnon fra Scripps Institution of Oceanography ved UC San Diego.

“Dette arbeidet viser den store rollen for oppvarming av havvann som en del av tilbakemeldingene.”

Disse virvlende varmebomber kan vare i måneder til år, og bevege seg langt nord under hovedisen i nærheten av nordpolen, og destabiliserer den isen når varmen i dem gradvis diffunderer oppover. pic.twitter.com/yPABP7uPg9– Scripps Institution of Oceanography (@Scripps_Ocean) 

23. april 2021

I 2018 besøkte MacKinnon Ishavet som sjefforsker for en forskningsekspedisjon ombord RV Sikuliaq  som en del av Stratified Ocean Dynamics of the Arctic (SODA), et multiinstitusjonelt prosjekt finansiert av US Office of Naval Research.

Et av målene var å lære mer om hvordan varmere strømmer av vann fra Stillehavet kommer inn i Polhavet ved Beringstredet, og fører med seg “enestående mengder varme” som strekker seg hundrevis av kilometer inn i Beaufort Gyre , en gigant havstrøm nord for Alaskas og den kanadiske kysten. 

010 varmebomber 1Et dast CTD-system (konduktivitet-temperatur-dybde) distribuert under SODA-cruise 2018 i Arktis. (San Nguyen)

“Dette Stillehavsvannet gir både varme og unike biogeokjemiske egenskaper, og bidrar til et skiftende arktisk økosystem ,” forklarer forskerne i sin nye studie .

“Vår evne til å forstå eller forutsi rollen til denne innkommende vannmassen har imidlertid blitt hemmet av manglende forståelse av de fysiske prosessene som styrer subduksjon og evolusjon av dette varme vannet.”

Takket være SODA-ekspedisjonen og dens omfang av vitenskapelige målinger – inkludert analyse av satellittbilder og en rekke målinger i vann fra nedsenkbare sensorer og kjøretøy – er fysikken nå mye mindre av et mysterium.

I følge teamets nye observasjoner glir det salte, tettere Pacific Summer Water (PSW), som teamet sammenligner med en “varm stråle i et kaldt hav” , under det kjøligere, friskere farvannet på Arktis ved overflaten, via en prosess med subduksjon.https://www.youtube.com/embed/F-IpzUyfBRI

Når den slyngende strålen strømmer inn i gyret, klyver lommer med varmere vann – med kallenavnet ‘varmebomber’ under det friskere vannet over, blir vertikalt komprimert og bryter opp i mindre, spinnende virvler.

“Selv om noe varme går tapt til atmosfæren, underkastes det store flertallet for å bli bundet fra direkte kontakt med atmosfæren, og deretter omrørt og spred undergrunnen mot det sentrale bassenget,” skriver forfatterne .

I tillegg til de langvarige smelteeffektene som disse oppvarmede virvarene gir til isisen dekker overhead, introduserer inntrengningen av Stillehavsvannet også en blanding av organisk og kjemisk materiale i det arktiske miljøet, hvis innvirkning fortsatt er ukjent .

Selv om disse nye innsiktene vil hjelpe oss med å utvikle bedre modeller for mer nøyaktig å forutsi fysikken som ligger til grunn for fremtidige endringer i arktisk havis, er det på kort sikt allerede bestemt prognosen.

“Som varmeinnholdet i PSW vokser, bør kombinasjonen av PSW kollisjon, sideveis under omrøring, og oppadgående vertikale blandingen fører til et mønster av akselererende isen smelte spre ut fra Stillehavet tilsig, slik det er blitt observert i de siste tiårene,” i avslutter teamet .

Funnene er rapportert i Nature Communications .

Legg igjen en kommentar