Boeing E-8 Joint Stars observerer bakkestyrker. 21.04 2021 Estland.

Boeing E-8 Joint Stars

Design 

Northrop Grumman E-8A Joint Surveillance Target Attack Radar System. Radomen til den sidelignende radaren er synlig under fremre skrog.

E-8C er et fly modifisert fra Boeing 707-300-serien kommersiell passasjerfly. E-8 har spesialiserte undersystemer for radar, kommunikasjon, drift og kontroll. Den mest fremtredende ytre funksjonen er den 40 fot (12 m) kanoformede radomen under fremre skroget som huser den 24 fot (7,3 m) APY-7 aktive elektronisk skannede array side-ser luftbårne radarantenne . [1]

E-8C kan reagere raskt og effektivt for å støtte verdensomspennende militære beredskapsoperasjoner. Det er et motstandsdyktig motstandsdyktig system som kan fungere mens du opplever tunge elektroniske mottiltak . E-8C kan fly en oppdragsprofil i 9 timer uten å fylle drivstoff. Dets rekkevidde og tid på stasjonen kan økes betydelig gjennom tanking under flyet .

Radar og systemer 

Pave Mover Radar, prototypen for JSTARS-radarenBesetningsmedlemmer som laster opp programvare til en E-8 under forberedelsene til en flytur

Den AN / apy-7 radar kan operere i stort område overvåking, første bevegelig mål indikator (GMTI), faste mål indikator (FTI) target klassifisering, og syntetisk apertur radar (SAR) modus.

For å plukke opp mål som beveger seg, ser Doppler-radaren på Doppler- frekvensskiftet til det returnerte signalet. Det kan se fra en lang rekkevidde, som militæret refererer til som en høy avstandsevne. Antennen kan vippes til hver side av flyet for et 120 graders synsfelt som dekker nesten 50.000 km 2 og kan samtidig spore 600 mål på mer enn 250 km (152 miles). [1] GMTI-modusene kan ikke plukke opp objekter som er for små, utilstrekkelig tette eller stasjonære. Databehandling gjør det mulig for APY-7 å skille mellom pansrede kjøretøyer (lastetanker) og lastebiler, slik at målrettet personell bedre kan velge riktig orden for forskjellige mål.

Systemets SAR-modus kan produsere bilder av stasjonære gjenstander. Objekter med mange vinkler (for eksempel det indre av en pick-up seng) vil gi en mye bedre radarsignatur, eller spekulær retur. I tillegg til å være i stand til å oppdage, lokalisere og spore et stort antall bakkekjøretøyer, har radaren en begrenset evne til å oppdage helikoptre, roterende antenner og lave, langsomt bevegelige fastvingede fly. [1]Felles STJERNER GMTI overlagt på luftbilde

Radar- og datasystemene på E-8C kan samle og vise bred og detaljert slagmarkinformasjon. Data samles inn når hendelser inntreffer. Dette inkluderer posisjons- og sporingsinformasjon om fiendens og vennlige bakkestyrker. Informasjonen blir videreformidlet i nær sanntid til den amerikanske hærens vanlige bakkestasjoner via den sikre syltetøybestandige overvåking og kontrolldatakoblingen (SCDL) og til andre bakken C4I- noder utenfor synsfeltet via ultrahøyfrekvent satellittkommunikasjon . [1]

Andre viktige E-8C primære oppdragsutstyr er kommunikasjon / datalink (COMM / DLX) og drift og kontroll (O&C) delsystemer. Atten operatørarbeidsstasjoner viser datamaskinbehandlede data i grafisk og tabellformat på videoskjermer. Operatører og teknikere utfører funksjoner for kampstyring, overvåking, våpen, etterretning, kommunikasjon og vedlikehold.

Northrop Grumman har testet installasjonen av et MS-177-kamera på en E-8C for å gi sanntids visuell målbekreftelse. [7]

Kampledelse 

I oppdrag fra fredsbevarende operasjoner til større teaterkrig, [1], kan E-8C gi målrettet data og etterretning for angrepsfart, flåtebrann, feltartilleri og vennlige manøvreringsstyrker. Informasjonen hjelper luft- og landkommandører med å kontrollere slagområdet. [8]

E-8s bakkeradar kan fortelle omtrentlig antall kjøretøy, plassering, hastighet og kjøreretning. Den kan ikke identifisere nøyaktig hvilken type kjøretøy et mål er, fortelle hvilket utstyr den har, eller se om det er vennlig, fiendtlig eller tilskuere, så sjefer kryssjekker ofte JSTARS-dataene mot andre kilder. I hæren blir JSTARS-data analysert i og spredt fra en Ground Station Module (GSM).

Operasjonshistorikk 

Piloter fra Robins Air Force Base som rengjør frontruter på E-8 før et oppdrag i Irak

De to E-8A-utviklingsflyene ble utplassert i 1991 for å delta i Operation Desert Storm under ledelse av USAF oberst Harry H. Heimple, programdirektør, selv om de fremdeles var i utvikling. Det felles programmet spores nøyaktig mobile irakiske styrker, inkludert stridsvogner og Scud- missiler. Mannskap fløy utviklingsfly på 49 kampsorteringer, akkumulerte mer enn 500 kamptimer og 100% effektivitetsgrad.

Disse felles STARS-utviklingsflyene deltok også i Operation Joint Endeavour , et NATO- fredsbevarende oppdrag, i desember 1995. Mens de flyr i et vennlig luftrom, overvåket test-seng E-8A og pre-produksjon E-8C fly bakkebevegelser for å bekrefte samsvar med de Dayton-avtalen avtaler. sitering nødvendig ] Mannskaper fløy 95 påfølgende operasjonelle ruter og mer enn 1000 flytimer med 98% effektivitetsgrad.

Den 93d Air Control Wing , som aktiveres 29 januar 1996, akseptert sitt første fly 11. juni 1996, og distribueres til støtte for Operation Joint Endeavour i oktober. Den foreløpige 93d Air Expeditionary Group overvåket overholdelse av traktaten mens NATO roterte tropper gjennom Bosnia og Hercegovina. Den første produksjonen E-8C og en pre-produksjon E-8C fløy 36 operasjonelle sorties og mer enn 470 flytimer med en 100% effektivitetsrate. Vingen erklærte den første operasjonelle evnen 18. desember 1997 etter å ha mottatt det andre produksjonsflyet. Operasjon Allied Force så Joint STARS i aksjon igjen fra februar til juni 1999 og samlet mer enn 1000 flytimer og en 94,5% oppdragseffektivitet til støtte for USAs ledende Kosovo-krig .

1. oktober 2002 ble 93d Air Control Wing (93 ACW) “blandet” med den 116. bombevingen i en seremoni på Robins Air Force Base , Georgia . 116 BW var en Air National Guard- fløy utstyrt med B-1B Lancer-bombeflyen ved Robins AFB . Som et resultat av en USAF-omorganisering av B-1B- styrken ble alle B-1Bs tildelt aktive vinger, noe som resulterte i at 116 BW manglet et nåværende oppdrag. Den nyopprettede fløyen ble utpekt som den 116. luftkontrollfløyen (116 ACW). 93 ACW ble inaktivert samme dag. 116 ACW utgjorde den første fullblandede fløyen med aktive plikter og Air National Guard flymenn.

Vingen overtok den 17. og siste E-8C 23. mars 2005. E-8C Joint STARS støtter rutinemessig ulike oppgaver fra den kombinerte styringskommandoen Korea under den nordkoreanske vinterøvelsen og for FNs håndhevelse av resolusjoner om Irak. Det tolvte produksjonsflyet, utstyrt med et oppgradert drifts- og kontrollundersystem, ble levert til USAF 5. november 2001.

I mars 2009 ble et Joint STARS-fly skadet utover økonomisk reparasjon da en testplugg ble igjen på en bensintankventil, og deretter fikk drivstofftanken til å sprekke under påfylling under flyturen. Det var ingen tap, men flyet fikk 25 millioner dollar i skade. [9] [10]

I september 2009 reiste Loren B. Thompson fra Lexington Institute spørsmålet om hvorfor det meste av Joint STARS-flåten satt i tomgang i stedet for å bli brukt til å spore opprørere i Afghanistan. Thompson uttaler at radaren til Joint STARS har en iboende kapasitet til å finne det hæren kaller ‘demonterte’ mål – opprørere som går rundt eller plasserer veibomber. [11] Thompsons nøytralitet har blitt stilt spørsmålstegn ved noen siden Lexington Institute har blitt sterkt finansiert av forsvarsentreprenører, inkludert Northrop Grumman. [12] [13] [14]

Nylige rettssaker med Joint STARS i Afghanistan er bestemt til å utvikle taktikker, teknikker og prosedyrer for sporing av demonterte, bevegelige grupper av Taliban. [15]

I januar 2011 fullførte Northrop Grummans E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS) testbedfly den andre av to distribusjoner til Naval Air Station Point Mugu , California, til støtte for US Navy Joint Surface Warfare Joint Capability Technology Demonstration for å teste sin Network-Enabled Weapon (NEW) arkitektur. Joint STARS-flyet gjennomførte tre Operational Utility Assessment-fly og demonstrerte sin evne til å styre antiskipsvåpen mot overflatekampanter på en rekke avstandsavstander i den NYE arkitekturen.

Fra 2001 til januar 2011 fløy Joint STARS-flåten mer enn 63.000 timer i 5200 kampoppdrag til støtte for Operations Iraqi Freedom , Enduring Freedom og New Dawn . [16]

1. oktober 2011 ble den “blandede” vingekonstruksjonen til den 116. luftkontrollfløyen (116 ACW), som kombinerte Air National Guard og vanlig luftvåpenpersonell i en enkelt enhet, avviklet. På denne datoen ble den 461. luftkontrollfløyen (461 ACW) etablert på Robins AFB som luftforsvarets eneste aktive plikt E-8 Joint STARS-fløy mens 116 ACW vendte tilbake til en tradisjonell Air National Guard-fløy i Georgia Air National Guard . Begge enhetene har samme E-8-fly og vil ofte fly med blandede mannskaper, men fungerer nå som separate enheter.

Fremtid 

Luftforsvaret startet en analyse av alternativer (AOA) i mars 2010 for neste generasjons bakke GMTI radarflyflåte. Studien ble fullført i mars 2012 og anbefalte å kjøpe et nytt forretningsstrålebasert ISR- fly, for eksempel en versjon av P-8 Poseidon , og RQ-4B Global Hawk Block 40 . sitering nødvendig ] Luftforsvaret sier at Joint STARS er i en fase med kapasitetsforbedringer og forventes å forbli i drift frem til 2030. [17] [18]

23. januar 2014 avslørte USAF en plan for anskaffelse av en ny erstatning for forretningsflyklasse for E-8C Joint STARS. Programmet kalles Joint STARS Recap og planer for at flyet skal nå den opprinnelige operasjonsevnen (IOC) innen 2022. Flyrammen må være mer effektiv, og det vil bli tildelt separate kontrakter for utvikling av flyet, luftbåren sensor, kampledelse og kontroll ( BMC2) system og kommunikasjon delsystem.

8. april 2014 holdt luftforsvaret en industridag for selskaper som er interessert i å konkurrere om JSTARS Recap; deltakere inkluderte Boeing , Bombardier Aerospace og Gulfstream Aerospace . Luftforsvarets anskaffelsesdokumenter krevde en erstatning for Boeing 707-baserte E-8C som en “business jet class” flyramme som er “betydelig mindre og mer effektiv.” [19] Veiledende spesifikasjoner var for et fly med et mannskap på 10-13 personer med et radararray på 3,96–6,1 m (13,0–20,0 fot) og i stand til å fly ved 38 000 fot i åtte timer.

I august 2015 utstedte luftforsvaret kontrakter til Boeing, Lockheed Martin og Northrop Grumman for et års pre-engineering og produksjonsutviklingsarbeid for å modne og teste konkurrerende design foran et nedvalg i slutten av 2017.

I løpet av den finanspolitiske lanseringen av budsjettet for 2019 ble det kunngjort at Air Force ikke vil gå videre med et E-8C-erstatningsfly. Finansiering til JSTARS rekapitaliseringsprogram ble i stedet viderekoblet for å betale for utvikling av et avansert kampstyringssystem . [20] [21]

Legg igjen en kommentar