Totalitarisme

Myndighetene Redaksjonen av Encyclopaedia BritannicaEncyclopaedia Britannicas redaktører overvåker fagområder der de har omfattende kunnskap, enten fra mange års erfaring fra å jobbe med det innholdet eller via studier for en avansert grad ….Se artikkelhistorikk

Totalitarisme , regjeringsform som teoretisk ikke tillater individuell frihet og som søker å underordne alle aspekter av individuelt liv tilmyndighet av staten . Italiensk diktatorBenito Mussolini laget begrepet totalitario tidlig på 1920-tallet for å karakterisere den nye fascistiske staten Italia, som han videre beskrev som “alle i staten, ingen utenfor staten, ingen mot staten.” Ved begynnelsen av andre verdenskrig , totalitære hadde blitt synonymt med absolutt og undertrykkende ettpartiregjering. Andre moderne eksempler på totalitære stater inkluderer Sovjetunionen underJoseph Stalin , Nazi-Tyskland underAdolf Hitler , Folkerepublikken Kina under Mao Zedong , og Nord-Korea under Kim- dynastiet .

Benito Mussolini
Benito MussoliniBenito Mussolini.H. Roger-Viollet

TOPP SPØRSMÅL

Hva er totalitarisme?

Hvordan fikk totalitarisme navnet sitt?

Hva er eksempler på totalitær styre?

Hva er forskjellen mellom totalitarisme og autoritarisme?

I bred forstand er totalitarisme preget av sterk sentral regel som forsøker å kontrollere og lede alle aspekter av individuelt liv gjennom tvang og undertrykkelse. Historiske eksempler på en slik sentralisert totalitær styre inkludererMauryan- dynastiet i India ( ca. 321– ca. 185 F.KR. ),Qin-dynastiet i Kina (221–207 FVT ), og regjeringen til Zulu- sjefenShaka ( ca. 1816–28). Nazityskland (1933–45) og Sovjetunionen under Stalin-tiden (1924–53) var de første eksemplene på desentralisert eller populær totalitarisme, der staten oppnådde overveldende populær støtte for sitt lederskap. Denne støtten var ikke spontan: dens tilblivelse var avhengig av en karismatisk leder, og den ble kun mulig gjennom moderne utvikling innen kommunikasjon og transport.

Adolf Hitler
Adolf HitlerAdolf Hitler taler til et møte i Tyskland, c. 1933.dpa dena / picture-alliance / dpa / AP Images

Totalitarisme skilles ofte fra diktatur , despotisme eller tyranni ved å erstatte alle politiske institusjoner med nye og feie bort alle juridiske, sosiale og politiske tradisjoner. Den totalitære staten forfølger et spesielt mål, som industrialisering eller erobring, for å utelukke alle andre. Alle ressurser er rettet mot oppnåelse, uavhengig av kostnad. Uansett hva som kan fremme målet støttes; uansett hva som kan føre til at målet blir avvist. Denne besettelsen gyter en ideologidet forklarer alt med tanke på målet, rasjonaliserer alle hindringer som kan oppstå og alle krefter som kan kjempe mot staten. Den resulterende populære støtten tillater staten den største handlingsraden til enhver regjeringsform. Enhver uenighet er stemplet som ond, og interne politiske forskjeller er ikke tillatt. Fordi forfølgelse av målet er det eneste ideologiske fundamentet for den totalitære staten, kan oppnåelse av målet aldri anerkjennes.

Joseph Stalin
Joseph StalinJoseph Stalin.Photos.com/Thinkstock

Under totalitær styre blir tradisjonelle sosiale institusjoner og organisasjoner motet og undertrykt. Dermed svekkes det sosiale stoffet og folk blir mer mottakelige for absorpsjon i en enkelt enhetlig bevegelse. Deltakelse i godkjente offentlige organisasjoner oppfordres først og kreves deretter. Gamle religiøse og sosiale bånd erstattes av kunstige bånd til staten og dens ideologi . Etter hvert som pluralisme og individualisme avtar, omfavner de fleste folket den totalitære statens ideologi. Det uendelige mangfoldet blant individer blir uskarpt, erstattet av en massekonformitet (eller i det minste samtykkelse) til troen og oppførselen sanksjonert av staten.Få et Britannica Premium-abonnement og få tilgang til eksklusivt innhold.Abonner nå

https://www.britannica.com/topic/totalitarianism

Vet hvordan Adolf Hitler sikret og etablerte sitt diktatur i Tyskland
Vet hvordan Adolf Hitler sikret og etablerte sitt diktatur i TysklandLær mer Adolf Hitler som sikrer diktatorisk makt i Tyskland.Contunico © ZDF Enterprises GmbH, MainzSe alle videoene for denne artikkelen

Storskala organisert vold blir tillatt og noen ganger nødvendig under totalitær styre, rettferdiggjort av den overordnede forpliktelsen til statsideologien og forfølgelsen av statens mål. I Nazi-Tyskland og Stalins Sovjetunion ble hele klasser av mennesker, som henholdsvis jødene og kulakene (velstående bondebønder), utpekt for forfølgelse og utryddelse. I begge tilfeller ble de forfulgte knyttet til en eller annen ekstern fiende og beskyldt for statens problemer, og dermed ble den offentlige opinionen vekket mot dem og deres skjebne fra militæret og politiet ble kondonert .

Politiaksjoner i en totalitær stat ser ofte ut som de i en politistat, men en viktig forskjell skiller dem ut. I en politistat opererer politiet etter kjente og konsistente prosedyrer. I en totalitær stat opererer politiet utenfor begrensningene for lover og forskrifter, og deres handlinger er med vilje uforutsigbare. Under Hitler og Stalin var usikkerhet flettet inn i statens saker. Den tyske grunnloven til Weimar-republikken ble aldri opphevet under Hitler, men en muliggjøringshandling vedtatt av Reichstag i 1933 tillot ham å endrekonstitusjonen etter eget ønske og faktisk opphever den. Rollen som lovgiver har fått en person. På samme måte ga Stalin en grunnlov for Sovjetunionen i 1936, men tillot aldri at det ble rammen av sovjetisk lov . I stedet var han den endelige dommeren i tolkningen av marxismen – leninismen – stalinismen og endret sine tolkninger etter eget ønske. Verken Hitler eller Stalin tillot at forandring ble forutsigbar, og økte følelsen av terror blant folket og undertrykte noe uenighet.Redaksjonen av Encyclopaedia BritannicaDenne artikkelen ble sist oppdatert og oppdatert av Brian Duignan, Senior Editor.

LÆR MER i disse relaterte Britannica-artiklene:

Legg igjen en kommentar