HVA ER SRM?

Styring av solstråling (SRM eller solenergi) er en teoretisk tilnærming for å redusere noen av virkningene av klimaendringene ved å reflektere en liten mengde innkommende sollys ut i rommet. Det er i de tidlige stadiene av forskningen, men det er allerede et kontroversielt tema. Det er klart at SRM har potensial til å være veldig nyttig eller veldig skadelig for de menneskene og artene som er mest truet av klimaendringene, men det er veldig uklart hva de fulle effektene vil være.

SRM ville ikke direkte redusere konsentrasjonen av klimagasser, og derfor har mange ekspertrapporter konkludert med at det aldri kan være en fullstendig løsning på global oppvarming og ikke representerer en erstatning for å redusere klimagassutslipp. Imidlertid har de også konkludert med at det kan være i stand til å redusere noen klimarisiko som Jorden allerede er forpliktet til, selv om det for dette mer begrensede formålet er uklart om det kan være positivt for menneskeheten og miljøet.

For eksempel, hvis det kunne fås til å fungere, ville SRM være den eneste kjente metoden for raskt å stoppe økningen i globale temperaturer. Den kan til og med brukes til å kjøle ned planeten, hvis det noen gang blir ansett som nødvendig. Som sådan kan det være i stand til å redusere noen skader mens menneskeheten avkarboniserer den globale økonomien, eller det kan tilby en metode for å håndtere noen av klimarisikoen forbundet med klimagassene som allerede har blitt sluppet ut i atmosfæren. Usikkerheten rundt effekten av SRM er stor, og det er foreløpig ikke nok bevis tilgjengelig for å evaluere om bruk av SRM vil øke eller redusere virkningen av klimaendringene, og hvor.

Hva ville SRM innebære?

Forskjellige SRM-teknikker er blitt foreslått, men forslagene som får mest oppmerksomhet fra forskere, vil innebære å lyse marine skyer ved å sprøyte sjøvann i den nedre atmosfæren, eller replikere kjøleeffekten av vulkaner ved å spraye reflekterende sulfatpartikler i den øvre atmosfæren (stratosfæren).

Stratosfærisk aerosolinjeksjon
Når veldig store vulkaner bryter ut, sprenger de millioner av tonn med reflekterende sulfatpartikler inn i stratosfæren. Disse partiklene sirkulerer planeten på de kraftige stratosfæriske vindene, reflekterer bort en liten mengde innkommende sollys og kjøler planeten i et år eller to. Stratosfærisk aerosolutkast ville forsøke å replikere denne effekten, med fly eller ballonger som ble brukt til å injisere reflekterende aerosolpartikler i den øvre atmosfæren.

Marine sky lysening
Store områder av havet er dekket av marine stratus skyer. Forskere har foreslått at sprøyting av små dråper sjøvann i disse skyene kan gjøre dem lettere og mer reflekterende. Hvitere, lysere skyer reflekterer mer sollys ut i verdensrommet, og vil bidra til å kjøle planeten.

Hva med bivirkninger?

Det er foreløpig ikke kjent hva alle bivirkningene av SRM kan være, eller om de vil være veldig skadelige. Noen mulige bivirkninger er imidlertid kjent. For eksempel kan stratosfæriske aerosoler forsinke regenereringen av ozonlaget. Det kan også være noen helseeffekter av ekstra aerosoler i atmosfæren, selv om disse for tiden ikke forventes å være store.

Hva med den samfunnsmessige og politiske dimensjonen?

De fysiske effektene av SRM er bare en del av historien. Mange føler at de politiske dimensjonene kan være vanskeligere å håndtere enn de fysiske dimensjonene. For eksempel, hva ville skje hvis et land brukte SRM ensidig, og deretter andre land opplevde ekstreme værhendelser som kan ha blitt forårsaket av geoingeniør? Hvordan ville verden oppnå bred internasjonal avtale om hvor mye SRM-avkjøling å gjøre? Noen land vil kanskje ha verden en grad eller to varmere, og noen vil kanskje ha den en grad eller to kjøligere. Det er også bekymringer for at ideen om SRM kan distrahere politikere fra oppgaven med å gjennomføre dype kutt i klimagassutslipp.

SRM-spørsmål og styringsspørsmål

Mange mennesker og organisasjoner har etterlyst mer forskning. Grunnleggende beregninger har indikert at SRM kan være veldig billig å distribuere i forhold til kostnadene ved klimademping eller tilpasning, og derfor fokuserer forskning og diskusjon vanligvis på risiko, fordeler, usikkerhet og styring.

Men selve forskningen er kontroversiell, og det reiser mange spørsmål:

  • Hvem bestemmer om forskningen fortsetter, og hva skal forskes på?
  • Hvem betaler for forskningen? Hvem har fordeler?
  • Hva sikrer at forskning utføres på en gjennomsiktig måte, og at alle resultatene deles åpent?
  • Hvordan kan de ulike forskningsprioriteringene til forskjellige grupper høres?
  • Hva kan gjøres for å sikre at SRM-forskning ikke distraherer publikum og politikere fra oppgaven med å kutte utslipp av klimagasser?

Disse spørsmålene kan forme måten SRM utvikler seg på, men det er ingen klare svar. Det kreves derfor en bred global samtale om SRM og styring av relatert forskning.

Legg igjen en kommentar