Etylenoksid

En modell av etylenoksydmolekylet.

Hva er etylenoksid?

Ved romtemperatur er etylenoksid en brennbar fargeløs gass med en søt lukt. Den brukes primært til å produsere andre kjemikalier, inkludert frostvæske. I mindre mengder brukes etylenoksyd som et plantevernmiddel og et steriliseringsmiddel. Etylenoksyds evne til å skade DNA gjør det til et effektivt steriliseringsmiddel, men forklarer også dets kreftfremkallende aktivitet.

Hvordan utsettes folk for etylenoksid?

De primære rutene for menneskelig eksponering for etylenoksid er innånding og svelging, som kan forekomme gjennom yrkesmessig, forbruker eller miljøeksponering. Fordi etylenoksyd er svært eksplosivt og reaktivt, består utstyret som brukes til behandlingen generelt av tett lukkede og svært automatiserte systemer, noe som reduserer risikoen for yrkeseksponering.

Til tross for disse forholdsreglene kan arbeidstakere og mennesker som bor i nærheten av industrianlegg som produserer eller bruker etylenoksid bli utsatt for etylenoksid gjennom ukontrollerte industrielle utslipp. Den generelle befolkningen kan også bli eksponert gjennom tobakkrøyk og bruk av produkter som er sterilisert med etylenoksid, som medisinske produkter, kosmetikk og birøktutstyr.

Hvilke kreftformer er forbundet med eksponering for etylenoksid?

Lymfom og leukemi er kreftene som oftest rapporteres å være assosiert med yrkesmessig eksponering for etylenoksid. Mage- og brystkreft  kan også være forbundet med etylenoksideksponering.

Hvordan kan eksponering reduseres?

US Occupational Safety and Health Administration har informasjon om å begrense yrkeseksponering for etylenoksid.

Valgte referanser:

  • Helseeffekter Notisbok for farlige luftforurensende stoffer: Etylenoksid. Washington, DC: US ​​Environmental Protection Agency, 2018. Også tilgjengelig online . Sist åpnet 28. desember 2018.
  • International Agency for Research on Cancer. Etylenoksid, IARC-monografier om evaluering av kreftfremkallende risiko for mennesker, bind 100F. Lyon, Frankrike: Verdens helseorganisasjon, 2012. Også tilgjengelig onlineAvslutt ansvarsfraskrivelse. Sist åpnet 28. desember 2018.
  • Nasjonalt toksikologiprogram. Etylenoksid, rapport om kreftfremkallende stoffer, fjortende utgave. Triangle Park, NC: National Institute of Environmental Health and Safety, 2016. Også tilgjengelig online . Sist åpnet 28. desember 2018.
Relaterte ressurser
  • Oppdatert: 28. desember 2018

Legg igjen en kommentar