Stor militær aktivitet i Europa. Hva skjer?

Av Pål Steigan -18. mars 2021

M1 Abrams tanks klare til å bli lastet ombord USAs Roll-on Roll-Off Carrier’s Endurance in Savannah under fjorårets Defender Europe. Foto: (Pfc. Carlos Cuebas Fantauzzi/Army)

En leser som følger med på Flightradar24 har registrert at det har vært uvanlig stor militær flyaktivitet over Europa de siste ukene. Hun spør hva som skjer. Vi har ikke noe umiddelbart svar på det, men vil formidle noen av de bildene hun har lastet ned og kommentere den militære situasjonen i vårt hjørne av verden.

Mye militær flyaktivitet rundt Italia
Britisk overvåkingsfly har vært over Svartehavet.
En Stratotanker holdt på i lang tid over Nordsjøen.
To svenske Herculesfly over Nederland.

Svært spent på flere fronter

Dette er øyeblikksbilder og forteller først og fremst om uvanlig mye militær aktivitet. Men de sier ingenting om hva det innebærer. Derimot vet vi at det er stor og økende spenning på ulike fronter i og rundt Europa.

Ukraina. I Ukraina foregår det en miltiær opptrapping fra Kievs side mot utbryterrepublikkene i Donbass. Tyngre våpen er kjørt fram mot kontaktlinja og de daglige skuddvekslingene er blitt flere og alvorligere. Det spekuleres i om Ukraina vil lage en provokasjon som vil gi dem et påskudd til å angripe Lugansk og Donetsk, og hva Russland i så fall vil gjøre. Samtidig gjennomfører NATO en provoserende militærøvelse rett utenfor kysten av Krimhalvøya.

Les: Stoltenberg vil trappe opp NATO-virksomhet i Svartehavet.

Joe Biden har uttalt at Krim-halvøya skal tilbake til Ukraina og NATO har sendt en flåte med minst 13 fartøyer til farvannene utenfor halvøya for å vise muskler. Sjøl om ikke vestlige medier rapporterer om det foregår det samtidig en markant opptrapping av Ukrainas krigshandlinger mot utbryterrepublikkene i Donbass. Les: Tausheten om krigen i Donbass. Ukraina retter anklager mot Russland for angivelig å forberede «aggresjon mot Ukraina».

Hvordan skal dette tolkes? Tror de på alvor at de kan gjenerobre Krim og Donbass?

Syria. Joe Biden ga ordre til et angrep på iranskstøttede styrker i Syria og har gjort det klart at USA ikke vil trekke seg tilbake fra den østlige delen av landet. Tvert om bygger USA opp en ny base i Hasakha i Nordøst-Syria. Se: USA bygger ny base og flyplass i okkupert del av Syria

Det går stadig rykter om at jihadistene i Syria vil lage en ny episode med angivelig «gassangrep» for å gi Washington et påskudd til et nytt angrep på landet. Et slikt angrep ville involvere blant annet basene i Italia og på Balkan.

Hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower og dets Carrier Strike Group har gått inn i Middelhavet. Dette skjer samtidig med at den syriske hæren forbereder en offensiv mot terroristenes befestninger i Idlib.

Balkan. NATO-protektoratet Kosovo og USA-kolonien Albania har begynt å flagge ideen om Stor-Albania igjen. Det er et trekk som åpner for en Pandoras krukke av konflikter på Balkan. Vil man ha krig på Balkan igjen, skal man lansere Stor-Albania. USAs store base i Kosovo, Camp Bondsteel, ligger midt i smørøyet. Les: EU og USA later som om de ikke hører kravet om et Stor-Albania.

Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjans og Tyrkias krig mot Armenia og Nagorno-Karabakh ble et knusende nederlag for de sistnevnte. Og faren for ny krig er ikke over. Fra 15. til 18. mars 2021 har aserbajdsjanske styrker gjennomført en stor militærøvelse som har omfattet 10.000 soldater. Pro-armenske kilder frykter at Aserbajdsjan planlegger et nytt angrep for å utnytte det politiske kaoset i Armenia. Det inngår i NATOs planer for destabilisering av Russland å skape kaos i Kaukasus.

Iran. Israel truer stadig med krig mot Iran, og Iran svarer at i så fall vil de jevne Tel Aviv og Haifa med jorda. Les: USA og Israel truer med krig mot Iran.

Libya, Hellas, Tyrkia. Krigen i Libya og konflikten mellom NATO-medlemmene Hellas og Tyrkia inneholder også sprengstoff som kan utløse større militærhandlinger, sjøl om dette er saker og områder der NATO er splittet.

Provokasjoner mot Russland. Joe Biden har gått til det helt uvanlige skrittet å kalle Vladimir Putin for en «morder». Dette har ført til at Russland har kalt tilbake sin Washington-ambassadør «for konsultasjoner». I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Russland heter det at de vil forhindre det de kaller en «irreversibel forverring» av forholdet til USA.

Det er ikke mye diplomatisk slingringsmonn igjen når du kaller lederen for motparten «en morder».

Les også: Nye dokumenter avslører Storbritannias aktive innsats for å underminere Russland.

Storbritannia med atomopprustning i strid med ikke-spredningsavtalen.

Økt spenning i nord. USA har gjort Nord-Norge til en framskutt militærbase i en mulig krig mot Russland. Les: Ørlandet blir base for USA strategiske atombombefly.

Defender Europe. USA og NATO forbereder en massiv militærøveøvelse i Europa i 2021. Defender Europe ble innledet i februar og vil pågå fram til juni. Den vil omfatte 28.000 soldater fra 27 nasjonar og inkludere «nesten samtidige operasjoner på nesten 30 øvelsesområder». Det er ingen tvil om at dette er øvelser i virkelig krig.

Er det noen gang Europa hadde trengt en fredsbevegelse, så er det nå. Men store deler av venstresida har skiftet ut anti-imperialisme og klassekamp med dydsmarkering og diffus «identitetspolitikk», så politisk er vi omtrent like avvæpnet og paralysert som arbeiderbevegelsen i Europa var etter Den andre internasjonalens knefall under opptakten til første verdenskrig.

Legg igjen en kommentar