Bill Gates til VG: – Vi må være klare for den neste pandemien

AKKURAT SOM DAGBLAD-BLEKKA VISER OGSÅ DENNE VG-BLEKKA FREM TRYNET PÅ DENNE FOLKEMORDEREN!

I flere tiår var Bill Gates klodens rikeste mann. Nå bruker han all sin tid, og en stor del av sin enorme formue, på å redde verden fra en forespeilet katastrofe. Men først må covid-19 stanses – og 65-åringen har konkrete løsninger for virusfremtiden.

Av LARS CHR. WEGNERPublisert:I dag 10:35

I dag slippes hans nye bok «Hvordan unngå en miljøkatastrofe» over hele verden.

LENKE: Les VGs anmeldelse av boken her!

Boken er en oppsummering av alt Bill Gates har lært de siste 20 årene.

Bill Gates fikser miljøet! Bokanmeldelse: Bill Gates: «Hvordan en unngå en miljøkatastrofe»

VG:s terninger viser 3 prikker

Enda en riking som vil redde verden, spør du? Ja visst, gjør deg klar for Bill Gates’ kulepunkter!

Av SINDRE HOVDENAKKPublisert:I dag 10:30

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Microsoftgründer, og inntil nylig verdens rikeste mann, Bill Gates har fått øynene opp for hvilken trussel klimaendringene representerer.

Nå kommer han med sine bud på hvordan vi skal klare å håndtere menneskehetens hittil største utfordring. Og svaret er ren energi.

Bill Gates til VG: − Vi må være klare for den neste pandemien

«Hvordan en unngå en miljøkatastrofe. Teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger»

VIS MER

Bill Gates innrømmer selv at han tenker mer som ingeniør enn som politiker. Derfor er boken, som denne uken lanseres over hele verden, proppfull av informasjon og regnestykker. Det er atskillig lenger mellom nye erkjennelser og alternative tanker.

De viktigste konsekvensene av klimaendringene som Gates gjengir i denne boken kjenner vi alle: Tørke, storm, havstigning, matmangel, skogbranner, dyrearter som forsvinner og ikke minst enorme menneskemasser på flukt fra ulevelige kår.

Bare ved å samle gode krefter fra de relevante vitenskapene kan vi finne holdbare løsninger på de store problemene, er budskapet fra Seattles store sønn.LES OGSÅ

Bill Gates: – Flesteparten av coronatestene er bortkastet

Mer konkret ser Bill Gates for seg at de rikeste landene må ha null nettoutslipp innen 2050. Det mener han er et viktigere mål enn en liten nedgang innen 2030, som andre ser på som avgjørende.

Partnerskap mellom politikk, teknologi og marked er mantraet, samtidig som myndighetene (og næringslivet) må femdoble forskingen innen miljøteknologi og ren energi. Det innebærer også at man må ta høyere risiko når det gjelder hvilke prosjekter man støtter.

Mer interessant er det kanskje at superkapitalisten Bill Gates tar til orde for en aktiv, styrende avgiftspolitikk på energiområdet. Velkjente toner for en nordboer, men kanskje vanskeligere å selge inn i Gates’ hjemland.LES OGSÅ

Bill Gates reduserer, mens Norge øker støtte

En åpenbar svakhet ved boken er at den er full av overordnede problemstillinger og utfordringer, men mangler en konkret adressat. Typisk veksler også Gates hele tiden mellom pronomenene «jeg» og «vi», noe som kanskje avspeiler at det gjør noe med selvbildet å ha fri tilgang til verdensledere og internasjonale møtefora.

Selv om boken lanseres globalt er det ikke til å komme bort fra at den er sterkt preget av sitt amerikanske opphav. De fleste eksemplene Gates benytter er hentet fra USA, og man kan jo spørre seg hvilken nytte det har for norske lesere å vite hva en gallon bensin koster i Amerika?

Sjekk denne terningkast 6-boken: Les den!

Boken er hele ikke helt uten språklig rusk. En setning som «Cheeseburger ligger i familien for meg» er veldig langt unna det jeg vil kalle godt norsk. Det samme gjelder den underlige formuleringen «Vi elsker strøm, men de fleste av oss vet det ikke».

Men alt dette er selvsagt tilgitt hvis denne boken kan få politikere og beslutningstakere til å investere i en langt mer offensiv klimapolitikk.

Selv har Bill Gates omtrent 700 milliarder norske kroner å legge i potten. Det burde jo rekke et stykke på vei.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Legg igjen en kommentar