Brasil: Variant tre ganger så smittsom.

LØGN OPP I MENTE

Brasils helseminister advarer mot en mutert variant av coronaviruset som skal være tre ganger så smittsom som det opprinnelige coronaviruset.

SMITTSOM: Brasils helseminister Eduardo Pazuello sier at en brasiliansk virusvariant er særdeles smittsom. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTBNTB |Frode AndresenPublisert fredag 12. februar 2021 – 09:24
Sist oppdatert fredag 12. februar 2021 – 09:36CORONA INorgeVerdenpåvist smittet65 800+264mutantsmittet522døde592SE MER

En coronavariant som er oppdaget i dem brasilianske delen av Amazonas, er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset, ifølge Brasils helseminister.

Vaksiner vil imidlertid fortsatt være effektive mot varianten, sa helseminister Eduardo Pazuello til Senatet i nasjonalforsamlingen torsdag. Han forklarte ikke hvem som sto bak studien han viste til, ei heller hvilke vaksiner som hadde blitt testet mot den nye mutasjonen.- Høyere smitterisiko framoverVolume 90% MUTERT VIRUS: Muterte virusvarianter gjør at smitterisikoen er høyere i hele Europa, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Video: DAGBLADET.

Oppdaget i januar

Forskningsinstituttet Instituto Butantan kunngjorde mandag at den kinesiske CoronaVac-vaksinen skulle testes mot Amazonas-varianten, men de har så langt ikke lagt fram resultatene.

Varianten ble oppdaget i januar hos fire personer som reiste til Japan fra Brasil. De kom alle fra Amazonas-regionen. Det japanske smitteverninstituttet publiserte en artikkel om virusvarianten 12. januar.Mutert virus: – Kommer seg lettere inn i kroppenVolume 90% MUTERT VIRUS: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om mutert virus og vanlig coronavirus.

Risikovurdering

Folkehelseinstituttet omtalte varianten i sin risikovurdering knyttet til nye varianter av coronaviruset 27. januar. Der skrev de at varianten kalles P1, og stammer fra B. 1.1.28-klyngen. FHI skrev også at varianten deler flere mutasjoner med den engelske og sørafrikanske varianten, og at disse mutasjonene ser ut til å ha oppstått uavhengig av hverandre. I tillegg, skrev FHI, har den brasilianske varianten flere andre mutasjoner.

Den gang opplyste FHI at varianten nettopp var blitt oppdaget, og at det på tidspunktet ikke forelå sikre data om virkningen på den lokale epidemien i Brasil. Folkehelseinstituttet understreket likevel at de var bekymret for at denne varianten også har økt smittsomhet.

I forbindelse med utbrudd med den britiske varianten og den sørafrikanske varianten i Norge, har Folkehelseinstituttet etablert PCR-basert screening som også avdekker sannsynlige tilfeller av den brasilianske varianten.

De godt etablerte smitteverntiltakene, som for eksempel å holde avstand, god hånd- og hostehygiene og å holde seg hjemme ved sykdom, ser ut til å fungere godt også mot spredning av de muterte variantene, opplyser Folkehelseinstituttet.Virusmutant herjer: – En skrekkfilm

Legg igjen en kommentar