Forstår ingenting av regjeringens vaksinestrategi:- Det gjør meg rasende.

Kari Lise Jacobsen Eidjar hadde mye på hjertet under «Debatten» i kveld.
Daglig leder i Legevakten Vest, Kari Lise Jacobsen Eidjar, hadde mye på hjertet under «Debatten» i kveld. Foto: Skjermdump (NRK)

Langet ut mot helse- og omsorgsministeren.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

26.01.21 22:09 27.01.21 08:10Profilbilde av Mario Andrés Neira Torres

Mario Andrés Neira TorresTips meghttps://spkt.io/e/1495089

Se video med den engasjerte legen som slaktet regjeringens vaksinestrategi:

Brand logo

00:1701:07https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.436.0_nb.html#goog_1445046911


Nylig kom beskjeden om at Norge får drøye 1 million doser mindre enn antatt i februar og mars, og det får alvorlige konsekvenser for vaksinasjonsprosessen fremover. FHI og regjeringen har allerede fått kritikk for strategien om å fordele vaksinene jevnt utover alle kommuner i Norge, uavhengig av smittetrykk. En av de sterkeste kritikerne, Oslos byrådsleder Raymond Johansen, var invitert til kveldens «Debatten» på NRK.

Koronavaksinen

Befolkingstall0%50%100%Grafen viser antall og andel av innbyggerne som har fått første og andre dose av koronavaksinen. Tallene kommer fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK og oppdateres hver ukedag ca. kl. 13.30.1. dose2. dose

– Det er rettferdig å prioritere Oslo-området. Er du 75-80 år i Oslo-området er det større sjanse for død. Jeg tror ikke FHIs strategi er klok. På steder det brenner mer, så må det prioriteres, sa byrådslederen til FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm, som også var til stede.

Temaet for kveldens program var Norges vaksinestrategi.

– Rasende

Johansen var imidlertid ikke alene i sine sterke meninger om FHIs og regjeringens vaksinestrategi. Fastlege og daglig leder Kari Lise Jacobsen Eidjar i Legevakt Vest, som er en av de som bistår Oslo kommune i testingen av Oslos innbyggere, hevet stemmen med en gang hun fikk ordet.

– Vi er en privat aktør som hjelper Oslo og Ullensaker. Det som er feil med denne strategien er at vi lener oss på statistikk. Vi står overfor et mutert virus. Vi må sikre all nødvendig helsepersonell i førstelinjen vaksiner først. Dette gjør meg rasende! sa Eidjar, mens hun rettet et sterkt blikk mot Høie.

Les også: Kjendislege tordner mot Siv Jensen: – Å krysse denne grensen er farlig

– Det er derfor vi har sagt at 20 prosent av vaksinene skal brukes til helsepersonell, men begrensningen er at vi ikke har nok vaksiner. Vi har ingen vaksiner til overs nå. Øker vi vaksineringen blant helsepersonell, reduserer vi vaksinasjonstakten blant de som blir syke, så vi må hele tiden klare den balansen, var svaret til Høie.

– Du er enig i at en vaksine til en av dine medarbeidere, er en vaksine mindre til en eldre i dette landet som kan medføre død?, spurte programleder Fredrik Solvang.

– Dessverre i en situasjon som dette må vi gjøre ganske brutale og vanskelige beslutninger, svarte Eidjar.

Raymond Johansen ble også spurt om han ønsker å prioritere helsepersonell først i vaksinekøen, men der var han ikke enig med Eidjar.

– 20 prosent er det vi får, og det fører vi, var byrådslederens krystallklare svar.https://www.opinionstage.com/polls/2719397/poll?sembed=1&wid=/polls/2719397-0

Ønsket en mer logisk forklaring

Johansen sa videre at hans jobb som byrådsleder i Oslo er å argumentere for de som er mest utsatt, og det er de som opplever det høyeste smittetrykket.

– Det kan hende jeg misforstår, men da gjør store deler av Norge det også. Det er veldig viktig at man har en klar, logisk forklaring på hvordan denne vaksinestrategien er, når man ikke prioriterer områder med høyest smitte, selv om man innser at de er i en vanskelig situasjon, sa byrådslederen.

Les også: Heftig temperatur på NRKs Trump-debatt: – Skal vi ta livet av dem eller?

FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm prøvde å forklare noe av logikken.

– Hvis det er veldig høy smitte i en region over veldig lang tid, kan det rettferdiggjøre en regional skjevfordeling. Det skal imidlertid veldig mye til at vi kommer dit i smittenivå i en region, for at det utløser en gevinst med regional skjevfordeling.

– Må tenke «worst case»

Eidjar tok ordet igjen etter hvert, og kom nok en gang med en klar beskjed til Høie:

– Vaksinene må raskt ut til Oslo nå. Vi står i en situasjon, hvor majoriteten av helsepersonellet ikke er vaksinert og hvis det sier «poff», hvor er vi da?. Den situasjonen med øyelegen på OUS i fjor, det er bare barnemat i forhold til det scenarioet vi står overfor nå. Vi er faktisk nødt til å tenke «worst case» for å ta vare på Oslos innbyggere, sa fastlegen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: «Smittespøkelset» fra Oslos østkant forfølger byrådsleder Raymond Johansen

– Vi testet sist tirsdag på Stovner, og der var det 22 prosent som testet positivt. Vi vet at det er vanskelig å få folk til å teste seg, vi vet at det er mange med symptomer, og vi vet at mørketallene er store, la hun til.

Bukholm prøvde på sin side å komme med en slags beroligende uttalelse.

– Vi står overfor en fase med en rolig smittesituasjon i Norge. Det er ikke noe eksplosiv smittesituasjon vi står overfor akkurat nå, men så har vi fått en virusmutant som vi ikke vet enda hvordan den vil te seg, sa smitteverndirektøren.

Legg igjen en kommentar