Høie har en pisk bak ryggen.

Helseminister Bent Høie vil ikke snakke om pisken han holder bak ryggen: Portforbud. I stedet er han bevisst vag om hva som kan skje om den nye virusvarianten ikke blir slått ned.

KAMP MOT SMITTEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMP MOT SMITTEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.John Olav EgelandPublisert tirsdag 26. januar 2021 – 20:30

I en pandemi balanserer politikere med styringsansvar på en skjelvende streng. De må være realistiske i møtet med folket, men ikke skape for mye frykt. De må være ærlige, men ikke unødig utlevere sine innerste tanker. Alt som blir sagt eller gjort er underlagt nøye gransking og fortolkning. Ikke bare av mediene, men av millioner som følger pressekonferanser og nyhetssendinger. Det er dette helseminister Bent Høie står i hver dag. Det muterte viruset setter rollen på spissen. Glipper kontrollen må Høie og regjeringen ta fram tvangsmidler Norge ikke har sett siden krigen.Risiko for like coronatilstanderVolume 90%Camilla Stoltenberg om risiko for en liknende situasjon helt andre steder i landet. Reporter: Frode Andresen.

Regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag viste krisepolitikkens dilemma. Det er stor usikkerhet om hvor utbredt det britiske mutantviruset er på Østlandet og i resten av Norge. Helsemyndighetene famler ikke i blinde, men de ligger bakpå når det gjelder kunnskap om virusets utbredelse og muligheten for å holde det under kontroll. Nye tilfeller rapporteres løpende, men som regel fra flere uker gamle tester. Godt over en million mennesker i 25 kommuner lever med strenge restriksjoner.- Det var uheldigVolume 90%Bjørn Guldvog om vaksiner. Reporter: Frode Andresen.

I en slik usikker situasjon kan verken Bent Høie, Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet (FHI) våge seg på noen optimistisk tone. Riktignok understrekes det at tiltakene fra før jul virker, og at smittetallene er på retur. Men det blir en mus når det er en elefant i rommet: Mutantviruset. Det har formidabel spredningsevne om det slippes løs. I dag er 12 prosent av smittetilfellene i Danmark av denne varianten. Det er forventet at halvparten av de smittede i Danmark vil ha dette viruset i midten av februar.

Det er dette norske myndigheter vil forhindre. I følge Høie er oppgaven nå å slå ned mutantviruset så utbruddene holdes under kontroll. Lykkes det kan det også bli lettelser i restriksjonene. Om situasjonen kommer ut av kontroll, og det muterte viruset blir dominerende, er situasjonen dramatisk annerledes. Det vil få følger for tiltakene: «Da vil de samlede tiltakene nasjonalt og lokalt være strengere enn det vi har vært vant til», sa han.

Selv om Høie fikk flere spørsmål om hva dette kunne innebære, valgte han å være generell og vag. Det er nemlig ikke så mange verktøy igjen som ikke allerede har vært brukt i kampen mot corona. I praksis bare ett: Portforbud. Et lovforslag som gir mulighet for å iverksette portforbud har vært ute på høring i flere uker, og vil ventelig bli lagt fram for Stortinget om kort tid. Det er kjent at FHI har advart mot å ta et slikt tvangsmiddel i bruk.

Politisk er det fullt forståelig at en statsråd ikke vifter med tiltak som i praksis setter de fleste menneskerettigheter til side. Det kan argumenteres for at folk ikke skal skremmes i utide. Samtidig kan det det innvendes at en diskusjon om statens ytterste tvangsmidler bør skje nettopp nå. Selv om ingen egentlig ønsker å bruke et mulig portforbud.

Det er et virkemiddel som både rammer befolkningen hardt, men som også kan sette i gang sterke reaksjoner. I Nederland har det vært omfattende opptøyer og ødeleggelser flere dager på rad på grunn av portforbudet. Det samme har skjedd i en rekke ande land. Noe slikt er ikke sannsynlig i Norge, men selv i et tillitsfullt samfunn kan strikken ryke og motsetningene vokse. Det er et hensyn myndighetene hele tida må vurdere.MENINGERKampen kan bli langt hardere

Den usikre smittesituasjonen skjer parallelt med at regjeringen er på vei inn i et skikkelig kladdeføre. Den alminnelige utryggheten vokser og den politiske tålmodigheten og enheten svekkes. At vaksinasjonsprogrammet forsinkes med to måneder er knapt regjeringens ansvar, men det strekker folks tålmodighet. De sterke nedbemanningene og budsjettkuttene i FHI og Helsedirektoratet som regjeringen har gjennomført de siste årene, slår nå tilbake. Og brukes selvsagt av opposisjonen.MENINGERUforståelig dårlig kapasitet

Regjeringen har heller ikke hatt noen heldig hånd med importsmitten. Her har den blitt drevet fra skanse til skanse. Dels på grunn av smitteutviklingen, men også fordi opposisjonen har markert sterk misnøye på dette området. Tilbaketoget ble aller mest synlig da regjeringen til slutt avlyste den militære vinterøvelsen Joint Viking i Indre Troms. Om lag 3000 utenlandske soldater fra blant annet USA, Storbritannia og Tyskland var allerede på plass i Nord-Norge, sammen med 7000 norske soldater. Her ble mulighetene for smitte – norsk og importert – gitt et omfang og en organisering uten sidestykke.

Tok til fornuften og åpnet Polet

Legg igjen en kommentar