Forebygging og håndtering av bivirkninger.

Generelle retningslinjer for god praksis for immunisering: Veiledning for beste praksis fra den rådgivende komiteen for immuniseringspraksis (ACIP)

Utskriftsvennlig versjon pdf-ikon[18 sider]

Oppdateringer

Store endringer i veiledningen for beste praksis inkluderer 1) mer beskrivende karakterisering av anafylaktisk allergi og 2) inkorporering av protokoller for å håndtere bivirkninger.

Fordel og risikokommunikasjon

Foreldre, foresatte, advokatfullmektig og ungdom og voksen pasient bør informeres om fordelene og risikoen ved vaksiner på et språk som er kulturfølsomt og på et passende utdanningsnivå. Mulighet for spørsmål bør gis før hver vaksinasjon. Diskusjon av fordelene og risikoen ved vaksinering er god medisinsk praksis og er lovpålagt.

The National Childhood Vaccine Injury Act of 1986 ( 1 ) krever at vaksineinformasjonsmateriell utvikles for hver vaksine som dekkes av loven (uscode.house.gov). Disse materialene, kjent som vaksinasjonsinformasjon (VIS), må leveres av alle offentlige og private vaksinasjonsleverandører hver gang en vaksine administreres. Kopier av VIS er tilgjengelig fra statlige helsemyndigheter som er ansvarlige for vaksinering og fra CDC. Oversettelser av VIS til andre språk enn engelsk er tilgjengelig fra visse statlige vaksinasjonsprogrammer og fra nettstedet Immunization Action Coalitioneksternt ikon. Handlingen krever ikke at man får en signatur; Imidlertid kan dokumentasjon på samtykke anbefales eller kreves av visse statlige eller lokale helsemyndigheter eller skolemyndigheter.

Noen foreldre eller pasienter stiller spørsmål ved behovet for eller sikkerheten til vaksinasjoner og ønsker å diskutere risikoen og fordelene ved visse vaksiner. Noen nekter visse vaksiner eller avviser alle vaksinasjoner av personlige eller religiøse årsaker. Det er viktig for vaksinasjonsleverandører å ha en grunnleggende forståelse av hvordan pasienter og foreldre til pasienter ser vaksinerisiko, og å utvikle effektive tilnærminger for å løse vaksinesikkerhetsproblemer.

Hver person forstår og reagerer på vaksineinformasjon på grunnlag av forskjellige faktorer, inkludert tidligere erfaring, utdannelse, personlige verdier, metode for presentasjon av data, oppfatning av risikoen for sykdom og opplevd evne til å kontrollere disse risikoene, og risikotoleranse. I noen tilfeller er beslutninger om vaksinering basert på unøyaktig informasjon om risiko gitt av media og visse nettsteder. Nettsteder og andre kilder til vaksineinformasjon kan være unøyaktige eller ufullstendige. Helsepersonell kan være en viktig kilde til vitenskapelig basert troverdig informasjon ved å diskutere risikoen og fordelene med vaksiner med foreldre og pasienter, noe som hjelper pasienter med å ta informerte beslutninger.

Når en forelder eller pasient innleder en diskusjon om en opplevd bivirkning som vaksine, bør helsepersonell diskutere de spesifikke bekymringene og gi faktainformasjon ved å bruke passende språk. Effektiv, empatisk kommunikasjon med vaksinerisiko er viktig for å svare på feilinformasjon og bekymringer, med helsepersonell som erkjenner at risikovurdering og beslutningstaking kan være vanskelig og forvirrende. Enkelte vaksiner kan være akseptable for en forelder som er resistent mot andre vaksiner. Denne delvise aksept kan brukes til å legge til rette for ytterligere kommunikasjon. Deres bekymringer kan løses ved å bruke VIS og tilby andre ressursmaterialer (f.eks. Vaksinasjonsinformasjon fra CDC ).

American Academy of Pediatrics (AAP) anbefaler ikke at leverandører utelukker pasienter hvis foreldre eller foresatte stiller spørsmål ved eller nekter vaksinasjon fra deres praksis. En effektiv folkehelsestrategi er imidlertid å identifisere felles grunnlag og diskutere tiltak som må følges hvis beslutningen er å utsette vaksinasjon ( 2 ). Helsepersonell bør forsterke viktige punkter om hver vaksine, inkludert sikkerhet, og legge vekt på sykdomsrisiko blant ikke-vaksinerte barn. Foreldre bør informeres om statlige lover om adgang til skoler eller barnehagefasiliteter, som kan kreve uvaksinerte barnutelukkes fra anlegget under utbrudd. Disse diskusjonene bør dokumenteres i pasientens journal, inkludert avslaget på å motta visse vaksiner (dvs. informert avslag). Når en vaksine nektes når den først ble tilbudt, bør leverandøren benytte anledningen til å tilby vaksinen igjen ved neste besøk.

Toppen av siden

Forebygge bivirkninger

Vaksiner er ment å gi aktiv immunitet mot spesifikke antigener. En bivirkning er en uønsket bivirkning som oppstår etter en vaksinasjon. Vaksinebivirkninger er klassifisert som 1) lokal, 2) systemisk eller 3) allergisk ( tilleggsinformasjoneksternt ikon). Lokale reaksjoner (f.eks. Rødhet) er vanligvis de minst alvorlige og hyppigste. Systemiske reaksjoner (f.eks. Feber) forekommer sjeldnere enn lokale reaksjoner, og alvorlige allergiske reaksjoner (f.eks. Anafylaksi) er de minst hyppige reaksjonene. Alvorlige bivirkninger er sjeldne ( 3 ).

Noen av de systemiske reaksjonene kan være kompliserte av synkope. Synkope (vasovagal eller vasodepressorreaksjon) kan forekomme etter vaksinasjon og er vanligst blant ungdommer og unge voksne. I 2005 begynte VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) å oppdage en trend med økende synkope-rapporter som falt sammen med lisensiering av 3 vaksiner for ungdom: human papillomavirus (HPV), MenACWY og Tdap ( 4). Spesielt bekymret blant ungdommer har vært risikoen for alvorlige sekundære skader, inkludert hodeskallebrudd og hjerneblødning. Av 463 VAERS-rapporter om synkope i løpet av 1. januar 2005 til 31. juli 2007, var totalt 41 listede synkope med sekundærskader med informasjon om tidspunktet for vaksinasjon, og flertallet av disse synkope-rapportene (76%) skjedde blant ungdommer. Blant alle aldersgrupper forekommer 80% av rapporterte synkopeepisoder innen 15 minutter etter vaksineadministrasjon ( tilleggsinformasjon). Leverandører bør ta passende tiltak for å forhindre skader hvis en pasient blir svak eller svimmel eller mister bevisstheten. Ungdom og voksne bør sitte eller ligge under vaksinering. Vaksineleverandører, spesielt når de vaksinerer ungdom, bør vurdere å observere pasienter (med pasienter som sitter eller ligger) i 15 minutter etter vaksinasjon for å redusere risikoen for skade hvis de besvimer ( 4 ). Hvis synkope utvikler seg, bør pasienter observeres til symptomene forsvinner.

Selv om allergiske reaksjoner er en vanlig bekymring for vaksineleverandører, er disse reaksjonene uvanlige, og anafylaksi etter vaksiner er sjelden, og forekommer med en hastighet på omtrent en per million doser for mange vaksiner ( 5 ). Adrenalin og utstyr for å håndtere en luftvei bør være tilgjengelig for øyeblikkelig bruk ( 6 ). Den beste fremgangsmåten for å forhindre allergiske reaksjoner er å identifisere personer med økt risiko ved å oppnå en historie med allergi mot tidligere vaksiner og vaksinekomponenter som kan indikere en underliggende overfølsomhet. Akutte allergiske reaksjoner etter vaksinasjoner kan være forårsaket av vaksineantigenet, rest animalsk protein, antimikrobielle midler, konserveringsmidler, stabilisatorer eller andre vaksinekomponenter ( 7). Komponentene i hver vaksine er oppført i den respektive pakningsvedlegget. En omfattende liste over vaksinekomponenter og deres bruk, så vel som vaksinene som inneholder hver komponent, er publisert ( 8 ) og er også tilgjengelig fra CDCpdf-ikon[4 sider]Ytterligere informasjoneksternt ikonog tabeller over potensielle allergener i forskjellige vaksiner er tilgjengelige. Allergene identifisert i historien kan kryssjekkes mot allergenene som er identifisert i pakningsvedlegg.

Toppen av siden

Behandle akutte vaksinereaksjoner

Vaksineleverandører bør være kjent med å identifisere allergiske reaksjoner av umiddelbar type, inkludert anafylaksi, og være kompetente til å behandle disse hendelsene på tidspunktet for vaksineadministrasjon. Tilbyderne bør også ha en plan for å kontakte akuttmedisinske tjenester umiddelbart i tilfelle en alvorlig akutt vaksinereaksjon.

Allergiske reaksjoner kan omfatte: lokal eller generalisert urtikaria (elveblest) eller angioødem; respiratorisk kompromiss på grunn av tungpustethet eller hevelse i halsen; hypotensjon; og sjokk. Øyeblikkelig immunoglobulin E (IgE) -mediert (type 1) immunreaksjoner, som anafylaksi, opptrer vanligvis innen få minutter etter parenteral administrering og involverer spesifikke IgE-interaksjoner med diskrete antigener ( 9,10 ). Rask gjenkjenning og initiering av behandlingen er nødvendig for å forhindre mulig progresjon til respirasjonssvikt eller kardiovaskulær kollaps. Det er viktig å merke seg at urtikaria kanskje ikke er tilstede i alle tilfeller av anafylaksi. Ved respiratoriske eller kardiovaskulære symptomer eller andre tegn eller symptomer på anafylaksi er øyeblikkelig intramuskulær adrenalin den valgte behandlingen ( 11,12). Ytterligere doser av adrenalin så vel som andre medikamenter kan også være indikert ( tabell 5-1 og 5-2 ) ( 12 ). Hvis hypotensjon er tilstede, bør pasienten plasseres i liggende stilling med bena løftet. Vedlikehold av luftveiene, oksygenadministrasjon og intravenøs normal saltvann kan være nødvendig. Etter at pasienten er stabilisert, bør det legges til rette for umiddelbar overføring til et beredskapsanlegg for ytterligere evaluering og behandling. Fordi anafylaksi kan komme igjen etter at pasientene begynner å komme seg, anbefales overvåking i et medisinsk anlegg i flere timer, selv etter fullstendig oppløsning av symptomer og tegn. Ytterligere informasjon om behandling av pasienter med anafylaksi er publisert ( 9 ).

Personer som har hatt en allergisk reaksjon etter en tidligere immunisering

For en individuell pasient som har opplevd en øyeblikkelig reaksjon på vaksinering, er det viktig å identifisere reaksjonstypen som skjedde, få en historie med tidligere allergiske reaksjoner og prøve å identifisere det ansvarlige middelet. En algoritmetilnærming til disse pasientene er publisert ( 13 ), og ytterligere råd er tilgjengelig for allergologer om evaluering av disse bivirkningene ( 10 ). Generelt sett bør en historie med en alvorlig allergisk reaksjon på en vaksine betraktes som en kontraindikasjon for ytterligere doser av samme vaksine ( 13). Henvisning av individet til en allergiker for evaluering er vanligvis indikert for å muligens bestemme komponenten som er ansvarlig, før du tar beslutninger om administrering av tilleggsdosene av den samme vaksinen eller andre vaksiner som har de samme komponentene. Pasienter som ikke har hatt en alvorlig allergisk reaksjon etter en vaksine, men som har en historie med mulig allergi mot en vaksinekomponent, kan ofte vaksineres trygt etter nøye evaluering ( 6 ).

Influensavaksinering av personer med en historie med eggallergi

Alvorlige allergiske og anafylaktiske reaksjoner kan oppstå som respons på en rekke komponenter til influensavaksine, men slike reaksjoner er sjeldne ( 6 ). Alle bortsett fra den rekombinante inaktiverte influensavaksinen kan ha kommet i kontakt med eggprotein. Bruken av influensavaksiner for personer med en historie med eggallergi er nylig gjennomgått av ACIP ( 14 ). VAERS data mining identifiserte ikke en høyere andel enn forventet andel alvorlige allergiske hendelser etter influensavaksinasjon i løpet av sesongen 2011-2012, i forhold til alle andre rapporterte vaksiner og bivirkninger i databasen. Personer med en historie med eggallergi bør få rekombinant inaktivert vaksine (hvis 18 år eller eldre), eller IIV.

Andre tiltak, slik som å dele og administrere vaksinen ved en 2-trinns tilnærming og hudtesting med vaksine, anbefales ikke ( 10 ).

Alle vaksiner skal administreres i omgivelser der personell og utstyr for rask gjenkjenning og behandling av anafylaksi er tilgjengelig. ACIP anbefaler at alle vaksinasjonsleverandører er sertifisert i hjerte-lungeredning (HLR), har en nødplan for kontoret og sørger for at alle ansatte er kjent med planen ( 6 ). Noen personer som rapporterer om allergi mot egg, er kanskje ikke eggallergiske. De som er i stand til å spise lett kokt egg (f.eks. Eggerøre) uten reaksjon, er neppe allergiske.

Eggallergiske personer tåler kanskje egg i bakte produkter (f.eks. Brød eller kake). Toleranse overfor eggholdige matvarer utelukker ikke muligheten for eggallergi ( 15 ). Eggallergi kan bekreftes av en konsekvent medisinsk historie med bivirkninger på egg og eggholdige matvarer, pluss hud- og / eller blodprøving for IgE-antistoffer mot eggproteiner.

En tidligere alvorlig allergisk reaksjon på influensavaksine, uavhengig av komponenten som mistenkes å være ansvarlig for reaksjonen, er en kontraindikasjon for fremtidig mottak av vaksinen ( 14 ).

Gul feber vaksinasjon av personer med en historie med eggallergi

Gul feber-vaksine inneholder eggprotein. Det har ikke vært tilstrekkelige studier for å avgjøre hvilke pasienter med eggallergi som kan motta vaksine mot gul feber, men det er rapporter om pasienter med ekte eggallergi som sikkert mottar gulfebervaksine etter evaluering av spesialister med ekspertise innen behandling av allergiske reaksjoner ( 16 , 17 ). Ifølge produsenten kan personer som er i stand til å spise egg eller eggprodukter få vaksinen ( 18). Imidlertid kan potensielle overfølsomhetsreaksjoner forekomme hos personer med en historie med mindre reaksjoner på egg. For eggfølsomme personer kan en skraptest eller intradermal test utføres før vaksinen administreres for å kontrollere reaktiviteten. Hvis en person har en alvorlig eggfølsomhet eller har en positiv hudtest mot vaksinen, men vaksinasjonen anbefales på grunn av deres reisemålsspesifikke risiko, kan desensibilisering utføres under direkte tilsyn av en lege med erfaring i behandling av anafylaksi. Desensibiliseringsprosedyren er detaljert i produktinnsatsen (se anbefalinger om gul febereksternt ikon).

Vaksiner med MMR eller Varicella komponenter og personer med en historie med eggallergi

Varicella-vaksine dyrkes i humane diploide cellekulturer og kan trygt administreres til personer med alvorlig allergi mot egg eller eggproteiner ( 19 ). Vaksinevirus mot meslinger og kusma dyrkes i fibroblastvevskultur av kyllingembryo. Personer med alvorlig eggallergi kan imidlertid motta meslinger- eller kusmaholdige vaksiner på vanlig måte fordi innholdet i disse proteinene er ekstremt lavt ( 20 ). De sjeldne alvorlige allergiske reaksjonene etter vaksiner som inneholder meslinger eller kusma antas å være forårsaket av andre komponenter i vaksinen (f.eks. Gelatin) ( 21-24 ). MMR, MMRV, varicella og andre vaksiner inneholder hydrolysert gelatin som en stabilisator.

Vaksiner og personer med allergi overfor andre stoffer enn egg

Personer som har hatt en anafylaktisk reaksjon på gelatin eller gelatinholdige produkter, bør vurderes av en allergolog før de mottar gelatinholdige vaksiner ( 6 ).

Enkelte vaksiner inneholder spor av antimikrobielle midler eller andre konserveringsmidler (f.eks. Neomycin eller timerosal), selv om allergi mot disse er sjeldne. Ingen lisensiert vaksine inneholder penicillin eller penicillinderivater.

Ofte manifesteres neomycin-overfølsomhet som kontaktdermatitt, en forsinket (cellemediert) immunrespons snarere enn umiddelbar overfølsomhet (IgE-mediert allergi) –typrespons ( 25,26 ). En historie med forsinkede reaksjoner på neomycin er ikke en kontraindikasjon for administrering av neomycinholdige vaksiner. Det har bare vært 1 rapportert tilfelle av umiddelbar overfølsomhetsreaksjon etter en neomycinholdig vaksine ( 27 ). Personer som har hatt anafylaktiske reaksjoner på neomycin, bør vurderes av en allergolog før de får vaksiner som inneholder neomycin ( 6 ).

Thimerosal, en organisk kvikksølvforbindelse som har vært i bruk siden 1930-tallet, tilsettes til visse immunobiologier som konserveringsmiddel. Siden midten av 2001 har vaksiner som er anbefalt til spedbarn yngre enn 6 måneder, blitt produsert uten timerosal som konserveringsmiddel ( 14). Levende, svekkede vaksiner har aldri inneholdt timerosal. Timerosalfrie formuleringer av inaktivert influensavaksine er tilgjengelig. Inaktivert influensavaksine er også tilgjengelig i formuleringer med bare spormengder av timerosal, som forblir som en produksjonsrest, men ikke tilsettes i den høyere konsentrasjonen som vil være nødvendig for at den skal fungere som et konserveringsmiddel. Timerosal i konserverende konsentrasjon er til stede i visse andre vaksiner som kan administreres til barn (f.eks. Td og DT). Informasjon om thimerosal innholdet i vaksiner er tilgjengelig fra FDAeksternt ikon.

Reaksjoner på timerosal er beskrevet som lokale overfølsomhetsreaksjoner med forsinket type, med bare sjeldne rapporter om umiddelbare reaksjoner ( 28-31 ). Thimerosal fremkaller positive forsinkede patchoverfølsomhetstester hos 1% -18% av de testede; disse testene har imidlertid ingen relevans for akutte allergiske reaksjoner som kan oppstå i løpet av minutter eller timer etter immunisering ( 32,33 ). Flertallet av personer opplever ikke reaksjoner på timerosal administrert som en komponent i vaksiner, selv når plaster eller intradermale tester for timerosal indikerer overfølsomhet ( 31 ). En lokal eller forsinket overfølsomhetsreaksjon på timerosal er ikke en kontraindikasjon for mottak av en vaksine som inneholder timerosal ( 34 ).

Latex er saft fra gummitreet. Latex inneholder naturlig forekommende planteproteiner som kan være ansvarlige for umiddelbare allergiske reaksjoner. Latex behandles for å danne enten naturgummilatexprodukter som hansker eller tørre, naturlige gummiprodukter som sprøytestempelet og hetteglassstoppere. Syntetisk gummi brukes også i hansker, sprøytestempler og hetteglassstoppere, men inneholder ikke latexproteiner knyttet til allergiske reaksjoner av umiddelbar type. Naturgummilatex eller tørr, naturgummi som brukes i vaksineemballasje, er generelt kjent i produsentenes pakningsvedlegg.

Umiddelbar allergiske reaksjoner på grunn av latexallergi er beskrevet etter vaksinasjon, men slike reaksjoner er sjeldne ( 35 ).

Hvis en person rapporterer om en alvorlig anafylaktisk allergi mot latex, bør vaksiner som leveres i hetteglass eller sprøyter som inneholder naturgummilatex unngås hvis mulig ( 6 ). Hvis ikke, hvis beslutning om å vaksinere, bør leverandører være forberedt på å behandle øyeblikkelige allergiske reaksjoner på grunn av latex, inkludert anafylaksi. Den vanligste typen overfølsomhet for latex er en forsinket (type 4, celleformidlet) allergisk kontaktdermatitt ( 36 ). For pasienter med en historie med kontaktallergi mot lateks, kan vaksiner levert i hetteglass eller sprøyter som inneholder tørr naturgummi eller naturgummilateks.

Toppen av siden

Rapportering av uønskede hendelser etter vaksinasjon

Moderne vaksiner er trygge og effektive; Imidlertid er bivirkninger rapportert etter administrering av alle vaksiner ( 3 ). Mer fullstendig informasjon om bivirkninger på en spesifikk vaksineer tilgjengelig i pakningsvedlegget for hver vaksine og fra CDC. En uønsket hendelse er en uønsket hendelse som oppstår etter en vaksinasjon som kan være forårsaket av vaksineproduktet eller vaksinasjonsprosessen. Disse hendelsene spenner fra vanlige, mindre, lokale reaksjoner til sjeldne, alvorlige, allergiske reaksjoner (f.eks. Anafylaksi). Rapportering til VAERS hjelper deg med å etablere trender, identifisere klynger av uønskede hendelser eller generere hypoteser. Imidlertid er det vanligvis ikke mulig å etablere bevis for årsak og virkning på grunnlag av saksrapporter og saksserier alene, fordi helseproblemer som har en tidsmessig tilknytning til vaksinasjon, ikke nødvendigvis indikerer årsakssammenheng.

Mange bivirkninger krever mer detaljerte epidemiologiske studier for å sammenligne forekomsten av hendelsen blant vaksinerte med forekomsten blant uvaksinerte personer. Potensielle årsakssammenhenger mellom rapporterte bivirkninger etter vaksinasjon kan vurderes gjennom epidemiologiske eller kliniske studier.

The National Childhood Vaccine Injury Act of 1986 ( 1 ) krever at helsepersonell og vaksineprodusenter rapporterer til VAERS spesifikke bivirkninger som oppstår etter vaksinasjon. Rapporteringskravene er forskjellige for produsenter og helsepersonell. Produsenter er pålagt å rapportere alle bivirkninger som oppstår etter vaksinasjon til VAERS, mens helsepersonell er pålagt å rapportere hendelser som vises i tabellen med rapporterbare hendelser på VAERS-nettstedet.eksternt ikon.

I tillegg til den obligatoriske rapporteringen av hendelser oppført i tabellen med rapporterbare hendelser, bør helsepersonell rapportere til VAERS om alle hendelser oppført i produktinnsatser som kontraindikasjoner, samt alle klinisk signifikante bivirkninger, selv om de er usikre på at bivirkningen er relatert kausalt til vaksinasjon ( 6 ). Andre enn helsepersonell kan også rapportere uønskede hendelser til VAERS.

Generell informasjon om VAERS er tilgjengelig på https://vaers.hhs.gov/index.htmleksternt ikon. Spesifikk informasjon for helsepersonell er tilgjengelig på https://vaers.hhs.gov/resources/infoproviders.htmleksternt ikon. Rapportering til VAERS er fullstendig elektronisk og kan gjøres ved hjelp av et online rapporteringsverktøy eller en skrivbar PDF; instruksjoner er tilgjengelig på https://vaers.hhs.gov/reportevent.htmleksternt ikon. Ytterligere hjelp til VAERS-rapportering er tilgjengelig via e-post på info@VAERS.org og VAERS gratisnummer 1-800-822-7967.

Toppen av siden

Nasjonalt kompensasjonsprogram for vaksine

The National Vaccine Injury Compensation Program, etablert av National Childhood Vaccine Injury Act of 1986 ( 1 ), er et feilfritt system der personer som antas å ha opplevd en skade eller har dødd som et resultat av administrering av en dekket vaksine kan søke erstatning. Programmet ble operativt 1. oktober 1988, og er ment som et alternativ til sivil rettssaker under det tradisjonelle erstatningssystemet fordi uaktsomhet ikke trenger å bevises. Krav som kommer fra dekket vaksiner må først vurderes gjennom programmet før sivile søksmål kan forfølges.

Programmet er avhengig av Vaksine Injury Table, som viser vaksinene som dekkes av programmet og skader (inkludert død), funksjonshemninger, sykdommer og forhold som kompensasjon kan tildeles for. Tabellen definerer tiden det første symptomet eller vesentlig forverring av en skade må vises etter vaksinasjon for å være kvalifisert. Vellykkede saksøkere mottar en juridisk formodning om årsakssammenheng dersom det er bevist en tilstand oppført i tabellen, og dermed unngås behovet for å bevise faktisk årsakssammenheng i et enkelt tilfelle. Krav kan også gjelde for forhold som ikke er oppført i tabellen om rapporterbare hendelser hvis de viser årsakssammenheng for dekket vaksiner. Ytterligere informasjon er tilgjengelig fra Health Resources and Services Administration (HRSA)eksternt ikoneller på telefon 800-338-2382. Personer som ønsker å fremsette krav om vaksineskade, bør kontakte US Court of Federal Claims (717 Madison Place, NW, Washington, DC 20005; telefon: 202-357-6400).

TABELL 5-1: Rask oversikt: Emergent management av anafylaksi hos spedbarn og barn (a)

Diagnosen stilles klinisk:De vanligste tegnene og symptomene er kutan (f.eks. Plutselig utbrudd av generalisert urtikaria, angioødem, rødme, kløe). Imidlertid har 10 til 20% av pasientene ingen hudfunn.
Faretegn: Rask progresjon av symptomer, bevis på åndedrettsnød (f.eks. Stridor, tungpustethet, dyspné, økt pustearbeid, tilbaketrekning, vedvarende hoste, cyanose), tegn på dårlig perfusjon, magesmerter, oppkast, dysrytmi, hypotensjon, kollaps.
Akutt ledelse:Den første og viktigste behandlingen ved anafylaksi er adrenalin. Det er INGEN absolutte kontraindikasjoner mot adrenalin i anafylaksi.
Luftvei: Umiddelbar intubasjon hvis bevis på forestående luftveisobstruksjon fra angioødem. Forsinkelse kan føre til fullstendig hindring. Intubasjon kan være vanskelig og bør utføres av den mest erfarne klinikeren som er tilgjengelig. Cricothyrotomy kan være nødvendig.
IM-adrenalin (1 mg / ml preparat): Adrenalin 0,01 mg / kg skal injiseres intramuskulært i midtre lår. For store barn (> 50 kg) er maksimum 0,5 mg per dose. Hvis det ikke er noe svar eller responsen er utilstrekkelig, kan injeksjonen gjentas på 5 til 15 minutter (eller oftere). Hvis adrenalin injiseres raskt, reagerer pasientene på en, to eller høyst tre injeksjoner. Hvis tegn på dårlig perfusjon er tilstede eller symptomene ikke reagerer på adrenalininjeksjoner, må du klargjøre IV-adrenalin for infusjon (se nedenfor).
Plasser pasienten i liggende stilling, hvis den tolereres, og løft underekstremiteter.
Oksygen: Gi 8 til 10 L / minutt via ansiktsmaske eller opptil 100% oksygen etter behov.
Normal hurtig saltoppløsning: Behandle dårlig perfusjon med rask infusjon på 20 ml / kg. Evaluer og gjenta væskeboluser (20 ml / kg) etter behov. Massive væskeskift med alvorlig tap av intravaskulært volum kan forekomme. Overvåk urinproduksjonen.
Albuterol: For bronkospasmeresistent mot IM-adrenalin, gi albuterol 0,15 mg / kg (minimumsdose: 2,5 mg) i 3 ml saltvann inhalert via forstøver. Gjenta etter behov.
H1 antihistamin: Vurder å gi difenhydramin 1 mg / kg (maks. 40 mg) IV gitt over 5 minutter, eller cetirizin (barn i alderen 6 måneder til 5 år kan få 2,5 mg IV, de 6 til 11 år kan få 5 eller 10 mg IV, over 2 minutter).
H2 antihistamin: Vurder å gi famotidin 0,25 mg / kg (maks 20 mg) IV, i minst 2 minutter.
Glukokortikoid: Vurder å gi metylprednisolon 1 mg / kg (maks. 125 mg) IV.
Overvåking: Kontinuerlig ikke-invasiv hemodynamisk overvåking og pulsoksymetriovervåking bør utføres. Urinutbyttet bør overvåkes hos pasienter som får IV væskeanalyse for alvorlig hypotensjon eller sjokk.
Behandling av ildfaste symptomer:Epinefrininfusjon: (b) Hos pasienter med utilstrekkelig respons på IM-adrenalin og IV saltvann, gi epinefrin kontinuerlig infusjon ved 0,1 til 1 mcg / kg / minutt, titrert til effekt.
Vasopressorer: (b) Pasienter kan kreve store mengder IV krystalloid for å opprettholde blodtrykket. Noen pasienter kan trenge en ny vasopressor (i tillegg til adrenalin). Alle vasopressorer skal gis med infusjonspumpe, med dosene titrert kontinuerlig i henhold til blodtrykk og hjertefrekvens / funksjon overvåkes kontinuerlig og oksygenering overvåkes av pulsoksimetri.

IM: intramuskulær; IV: intravenøs.

(a) Et barn defineres som en prepubertal pasient som veier mindre enn 40 kg.

(b) Alle pasienter som får infusjon av adrenalin og / eller annen vasopressor krever kontinuerlig ikke-invasiv overvåking av blodtrykk, hjertefrekvens og funksjon og oksygenmetning. Vi foreslår at barnesentre gir instruksjoner for utarbeidelse av standardkonsentrasjoner og også gir diagrammer for etablert infusjonshastighet for adrenalin og andre vasopressorer hos spedbarn og barn.

Gjengitt med tillatelse fra: Campbell RL, Kelso JM. Anafylaksi: Nødbehandling. I: UpToDate, Post TW (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Tilgang 03/08/2017) Copyright © 2017 UpToDate, Inc. For mer informasjon besøk www.uptodate.com.

Kilde: ( 37 ).

Toppen av siden

Tabell 5-2: Rask oversikt: Nødhåndtering av anafylaksi hos voksne

Diagnosen stilles klinisk:De vanligste tegnene og symptomene er kutan (f.eks. Plutselig utbrudd av generalisert urtikaria, angioødem, rødme, kløe). Imidlertid har 10 til 20% av pasientene ingen hudfunn.
Faretegn: Rask progresjon av symptomer, åndedrettsnød (f.eks. Stridor, tungpustethet, dyspné, økt pustearbeid, vedvarende hoste, cyanose), oppkast, magesmerter, hypotensjon, dysrytmi, brystsmerter, kollaps.
Akutt ledelse:Den første og viktigste behandlingen ved anafylaksi er adrenalin. Det er INGEN absolutte kontraindikasjoner mot adrenalin i anafylaksi.
Luftvei: Umiddelbar intubasjon hvis bevis på forestående luftveisobstruksjon fra angioødem. Forsinkelse kan føre til fullstendig hindring. Intubasjon kan være vanskelig og bør utføres av den mest erfarne klinikeren som er tilgjengelig. Cricothyrotomy kan være nødvendig.
Rett og samtidig, gi:IM-adrenalin (1 mg / ml preparat): Gi adrenalin 0,3 til 0,5 mg intramuskulært, helst i midtre lår. Kan gjenta hvert 5. til 15. minutt (eller oftere), etter behov. Hvis adrenalin injiseres raskt, reagerer de fleste pasienter på en, to eller høyst tre doser. Hvis symptomene ikke reagerer på adrenalininjeksjoner, må du klargjøre IV-adrenalin for infusjon (se nedenfor).
Plasser pasienten i liggende stilling, hvis den tolereres, og løft underekstremiteter.
Oksygen: Gi 8 til 10 L / minutt via ansiktsmaske eller opptil 100% oksygen etter behov.
Normal hurtig saltoppløsning: Behandle hypotensjon med hurtig infusjon på 1 til 2 liter IV. Gjenta etter behov. Massive væskeskift med alvorlig tap av intravaskulært volum kan forekomme.
Albuterol (salbutamol): For bronkospasmeresistent mot IM-adrenalin, gi 2,5 til 5 mg i 3 ml saltvann via forstøver. Gjenta etter behov.
Tilleggsbehandling:H1 antihistamin: (a) Vurder å gi cetirizin 10 mg IV (gitt over 2 minutter) eller difenhydramin 25 til 50 mg IV (gitt over 5 minutter) (kun for lindring av urtikaria og kløe)
H2 antihistamin: (a) Vurder å gi famotidin 20 mg IV (gitt over 2 minutter).
Glukokortikoid: (a) Vurder å gi metylprednisolon 125 mg IV.
Overvåking: Kontinuerlig ikke-invasiv hemodynamisk overvåking og pulsoksymetriovervåking bør utføres. Urinutbyttet bør overvåkes hos pasienter som får IV væskeanalyse for alvorlig hypotensjon eller sjokk.
Behandling av ildfaste symptomer:Epinefrininfusjon: (b) For pasienter med utilstrekkelig respons på IM-adrenalin og IV saltvann, gi epinefrin kontinuerlig infusjon, begynnende med 0,1 mcg / kg / minutt med infusjonspumpe (c) . Titrer dosen kontinuerlig i henhold til blodtrykk, hjertefrekvens og funksjon og oksygenering.
Vasopressorer: (b) Noen pasienter kan trenge en andre vasopressor (i tillegg til adrenalin). Alle vasopressorer bør gis med infusjonspumpe, og dosene titreres kontinuerlig i henhold til blodtrykk og hjertefrekvens / funksjon og oksygenering overvåkes av pulsoksimetri.
Glukagon: Pasienter på betablokkere reagerer kanskje ikke på adrenalin og kan få glukagon 1 til 5 mg IV i løpet av 5 minutter, etterfulgt av infusjon på 5 til 15 mcg / minutt. Rask administrering av glukagon kan forårsake oppkast.

Instruksjoner om hvordan du klargjør og administrerer adrenalin for kontinuerlig IV-infusjon er tilgjengelig som separate tabeller i UpToDate.

IM: intramuskulær; IV: intravenøs.

(a) Disse medisinene skal ikke brukes som første behandling eller enebehandling.

(b) Alle pasienter som får infusjon av adrenalin og en annen vasopressor krever kontinuerlig ikke-invasiv overvåking av blodtrykk, hjertefrekvens og funksjon og oksygenmetning.

(c) For eksempel vil den første infusjonshastigheten for en pasient på 70 kg være 7 mcg / minutt. Dette er i samsvar med det anbefalte området for ikke-vektbasert dosering for voksne, som er 2 til 10 mcg / minutt. Ikke-vektbasert dosering kan brukes hvis pasientens vekt ikke er kjent og ikke kan estimeres.

Gjengitt med tillatelse fra: Campbell RL, Kelso JM. Anafylaksi: Nødbehandling. I: UpToDate, Post TW (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Tilgang 03/08/2017) Copyright © 2017 UpToDate, Inc. For mer informasjon besøk www.uptodate.com.

Kilde: ( 37 ).

Toppen av siden

Referanser

 1. National Childhood Vaccine Injury Act, 42 USC Sect. 300aa-1 til 300aa-34 (1986).
 2. Opel DJ, Heritage J, Taylor JA, et al. Arkitekturen til vaksinediskusjoner fra leverandør-foreldre ved helsetilsyn. Barnelege. 2013: 2013-2037. DOI: 10.1542 / peds.2013-2037
 3. CDC. Oppdatering: vaksine bivirkninger, bivirkninger, kontraindikasjoner og forholdsregler. Anbefalinger fra den rådgivende komiteen for immuniseringspraksis (ACIP). MMWR Recomm Rep. 1996; 45 (RR-12): 1-35.
 4. CDC. Synkope etter vaksinasjon — USA, januar 2005-juli 2007. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2008; 57 (17): 457-460.
 5. Bohlke K, Davis RL, Marcy SM, et al. Risiko for anafylaksi etter vaksinering av barn og ungdom. Barnelege. 2003; 112 (4): 815-820. DOI: 10.1542 / peds.112.4.815
 6. Kroger A, Atkinson W, Pickering L. Generell immuniseringspraksis. I: Plotkin S, Orenstein W, Offit P, red. Vaksiner . 6. utg. Kina: Elsevier Saunders; 2013: 88-111.
 7. Grabenstein JD. Klinisk behandling av overfølsomhet for vaksinekomponenter. Sykehusapotek. 1997; 32: 77-87.
 8. Grabenstein JD. ImmunoFacts: Vaksiner og immunologiske stoffer — 2013. 38. utg. St. Louis, MO: Lippincott Williams & Wilkins; 2012.
 9. Lieberman P, Nicklas RA, Oppenheimer J, et al. Diagnosen og håndteringen av anafylaksisk praksisparameter: 2010-oppdatering. J Allergy Clin Immunol. 2010; 126 (3): 477-480.e471-442. DOI: 10.1016 / j.jaci.2010.06.022
 10. Kelso JM, Greenhawt MJ, Li JT, et al. Bivirkninger på vaksiner praksis parameter 2012 oppdatering. J Allergy Clin Immunol. 2012; 130 (1): 25-43. DOI: 10.1016 / j.jaci.2012.04.003
 11. Ruggeberg JU, Gold MS, Bayas JM, et al. Anafylaksi: saksdefinisjon og retningslinjer for datainnsamling, analyse og presentasjon av immuniseringssikkerhetsdata. Vaksine. 2007; 25 (31): 5675-5684. DOI: 10.1016 / j.vaksine.2007.02.064
 12. Sampson HA, Munoz-Furlong A, Bock SA, et al. Symposium om definisjon og håndtering av anafylaksi: oppsummeringsrapport. J Allergy Clin Immunol. 2005; 115 (3): 584-591. DOI: 10.1016 / j.jaci.2005.01.009
 13. Wood RA, Berger M, Dreskin SC, et al. En algoritme for behandling av pasienter med overfølsomhetsreaksjoner etter vaksiner. Barnelege. 2008; 122 (3): e771-777. DOI: 10.1542 / peds.2008-1002
 14. Grohskopf LA, Sokolow LZ, Olsen SJ, Bresee JS, Broder KR, Karron RA. Forebygging og bekjempelse av influensa med vaksiner: anbefalinger fra den rådgivende komiteen for immuniseringspraksis, USA, influensasesongen 2015-16. MMWR Morb Mortal Wkly Rep.2015 ; 64 (30): 818-825.
 15. Erlewyn-Lajeunesse M, Brathwaite N, Lucas JS, Warner JO. Anbefalinger for administrering av influensavaksine hos barn som er allergiske mot egg. BMJ. 2009; 339: b3680. DOI: 10.1136 / bmj.b3680
 16. Mosimann B, Stoll B, Francillon C, Pecoud A. Vaksine mot gul feber og allergi mot egg. J Allergy Clin Immunol. 1995; 95 (5 Pt 1): 1064. DOI: 10.1016 / S0091-6749 (95) 70118-4
 17. Munoz-Cano R, Sanchez-Lopez J, Bartra J, Valero A.Gul febervaksine og eggallergi: virkelig et problem? Allergi. 2010; 65 (4): 533-534. DOI: 10.1111 / j.1398-9995.2009.02205.x
 18. Sanofi Pasteur Inc. Vaksine mot gul feber: YF-VAX®pdf-ikon[Innleggspakke] [26 sider]eksternt ikonSwiftwater, PA: Sanofi Pasteur Inc .; 2015. Tilgang 2. februar 2017.
 19. Marin M, Guris D, Chaves SS, Schmid S, Seward JF. Forebygging av varicella: anbefalinger fra den rådgivende komiteen for immuniseringspraksis (ACIP). MMWR Recomm Rep. 2007; 56 (RR-4): 1-40.
 20. Watson JC, Hadler SC, Dykewicz CA, Reef S, Phillips L. Meslinger, kusma og røde hunder – bruk av vaksine og strategier for eliminering av meslinger, røde hunder og medfødt røde hunder syndrom og kontroll av kusma: anbefalinger fra den rådgivende komiteen for immuniseringspraksis (ACIP). MMWR Recomm Rep. 1998; 47 (RR-8): 1-57.
 21. Kelso JM, Jones RT, Yunginger JW. Anafylaksi mot vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder formidlet av IgE til gelatin. J Allergy Clin Immunol. 1993; 91 (4): 867-872. DOI: 10.1016 / 0091-6749 (93) 90344-F
 22. Sakaguchi M, Nakayama T, Inouye S. Matallergi mot gelatin hos barn med systemiske øyeblikkelige reaksjoner, inkludert anafylaksi, mot vaksiner. J Allergy Clin Immunol. 1996; 98 (6 Pt 1): 1058-1061. DOI: 10.1016 / S0091-6749 (96) 80191-6
 23. Sakaguchi M, Ogura H, Inouye S. IgE-antistoff mot gelatin hos barn med umiddelbar reaksjon på vaksiner mot meslinger og kusma. J Allergy Clin Immunol. 1995; 96 (4): 563-565. DOI: 10.1016 / S0091-6749 (95) 70304-7
 24. Sakaguchi M, Yamanaka T, Ikeda K, et al. IgE-mediert systemiske reaksjoner på gelatin inkludert i varicella-vaksinen. J Allergy Clin Immunol. 1997; 99 (2): 263-264. DOI: 10.1016 / S0091-6749 (97) 70108-8
 25. Rietschel RL, Bernier R. Neomycin-følsomhet og MMR-vaksine. JAMA. 1981; 245 (6): 571. DOI: 10.1001 / jama.1981.03310310017008
 26. Elliman D, Dhanraj B. Sikker MMR-vaksinering til tross for neomycinallergi. Lancet. 1991; 337 (8737): 365. DOI: 10.1016 / 0140-6736 (91) 90995-2
 27. Kwittken PL, Rosen S, Sweinberg SK. MMR-vaksine og neomycinallergi. Am J Dis Child. 1993; 147 (2): 128-129. DOI: 10.1001 / archpedi.1993.02160260018005
 28. Aberer W. Vaksinasjon til tross for timeroosal følsomhet. Kontakteksem. 1991; 24 (1): 6-10. DOI: 10.1111 / j.1600-0536.1991.tb01621.x
 29. Cox NH, Forsyth A. Thiomersal allergi og vaksinasjonsreaksjoner. Kontakteksem. 1988; 18 (4): 229-233. DOI: 10.1111 / j.1600-0536.1988.tb02809.x
 30. Kirkland LR. Okulær følsomhet for timerosal: et problem med hepatitt B-vaksine? South Med J. 1990; 83 (5): 497-499.
 31. Zheng W, Dreskin SC. Timerosal i influensavaksine: en øyeblikkelig overfølsomhetsreaksjon. Ann Allergy Asthma Immunol. 2007; 99 (6): 574-575. DOI: 10.1016 / s1081-1206 (10) 60391-2
 32. Wantke F, Demmer CM, Götz M, Jarisch R. Kontakt dermatitt fra thimerosal. Kontakteksem. 1994; 30 (2): 115. DOI: 10.1111 / j.1600-0536.1994.tb00580.x
 33. Moller H. Alle disse positive testene mot thimerosal. Kontakteksem. 1994; 31 (4): 209-213. DOI: 10.1111 / j.1600-0536.1994.tb01989.x
 34. Russell M, Pool V, Kelso JM, Tomazic-Jezic VJ. Vaksinasjon av personer som er allergiske mot latex: en gjennomgang av sikkerhetsdata i Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Vaksine. 2004; 23 (5): 664-667. DOI: 10.1016 / j.vaksine.2004.06.042
 35. Lear JT, engelsk JS. Anafylaksi etter hepatitt B-vaksinasjon. Lancet. 1995; 345 (8959): 1249. DOI: 10.1016 / S0140-6736 (95) 92039-0
 36. Slater JE. Latexallergi. J Allergy Clin Immunol. 1994; 94 (2 Pt 1): 139-149; quiz 150. DOI: 10.1053 / ai.1994.v94.a55437
 37. Tilpasset fra: Simons FER. Anafylaksi. J Allergy Clin Immunol . 2010; 125: S161.

Legg igjen en kommentar