Heksejakten til lockdown-skeptikere

Demoniseringen av dissentere har nådd hysteriske proporsjoner.

BRENDAN O’NEILL
REDAKTØR
19. januar 2021Heksejakten til lockdown-skeptikereDeleTemaerFRI TALEPOLITIKKSTORBRITANNIA

Vi har gått inn i en ny æra av demonologi. Jakten pågår for kjettere og hekser som kan holdes ansvarlige for vår nåværende situasjon, for Covid- pesten . Som i før-moderne tider blir syndige høyttalere og tenkere, de som tør å bust mot den politiske eller vitenskapelige konsensus, demonisert og offentlig skammet som assistenter for pesten, som Covids villige hjelpere. De har ‘blod på hendene’, gråt låsefanatikerne, salig uvitende om hvor like de høres ut til de som i tidligere sykdomsperioder ville trekke eksentrikere til aksjene i den skjev troen på at disse eksentrikerne enten brakte pesten eller i det minste hjalp spredningen.

Det er vanskelig å tenke på noen annen politisk valgkrets i nyere tid som er blitt så grundig demonisert som lockdown-skeptikere. Klimaskifte skeptikere er selvfølgelig der oppe. Fornektere av kulten med kjønnsfluiditet har også hatt en alvorlig hamring. Men at alt blekner, om ikke i ubetydelighet, i det minste i bakgrunnen, sammenlignet med krigen med mothaker og ærekrenkelse mot alle som stiller spørsmålstegn ved om låsing er riktig svar på Covid-19.

Disse menneskene er merket ‘Covid deniers’. De er ‘farlige’. Ordene deres dreper. De har blod på hendene. De har et “helvete mye å svare på”, sier sjef demonolog Neil O’Brien, Tory MP for Harborough, og betenner tanken om at disse menneskene og deres syndige tale er til fordel for pesten og direkte bidrar til å forårsake skade og død.

Så vellykket har kampanjen for demonisering mot lockdown-skeptikere vært at selv den tittelen – lockdown-skeptiker – har blitt utelatt uten anerkjennelse. Det er nå tatt å inkludere ikke bare gjennomtenkte mennesker som stiller spørsmål ved politikken for fullstendige nedleggelser, men også de som tviler på eksistensen av Covid-19 og anti-voksxere som tror at Covid-jab vil komme med et mikrochip slik at Bill Gates kan overvåke vår hvert trekk for resten av tiden.

Denne sammenklumpingen av alle fra Oxford-forskerne Sunetra Gupta og Carl Heneghan til den anonyme mannen på Twitter som sverger blind på at han kjenner fem personer som er blitt alvorlig syke av vaksinen, bekrefter at målet her er å ødelegge skepsis over hele linja. Hev så mye som et lite kritikk av den nåværende Covid-strategien, og du er like dårlig som idiotene som sier at Covid ikke er ekte. PODCASTHvorfor Joe Biden ikke vil helbrede AmerikaSPIKET

Demoniseringen av lockdown-skeptikere intensiveres daglig. De er merket ‘ agenter for desinformasjon ‘ ( observatøren ) som er ‘ farlige ‘ (den nye statsmannen ). De dreper mennesker, blir vi fortalt. Årsaken til at Covid-19 spredes igjen og dreper et stort antall, er ‘ fordi denne storbyklikken av eliter fremsatte løgn og feiltolkninger’, sier en spaltist (kursiv).

Dette er, for å være ærlig, uhektet. Det er ekstremt urimelig å skylde spredning av Covid på skeptikere som har svært liten innflytelse i offentlig diskusjon. Praktisk talt hele det politiske etablissementet, den største delen av media og enhver online ‘influencer’ favoriserer lockdown. Meldingen vi mottar hele tiden – på TV, online, i pressen – er å være hjemme, være god, ikke drepe folk. Det er en fantasi å tro at stemmene til isolerte og demoniserte skeptikere skjærer gjennom denne konforme tåken og inspirerer folk til å hensynsløst spre pesten.

Men så, det er poenget – vi er nå i fantasiriket, eller i det minste av pre-moderne frykt og panikk, ikke fornuftens rike. Skamingen av lockdown-skeptikere som pestens venner gjenspeiler uhyggelig forbi utbrudd av hysteri i tider med overførbar sykdom. Heksekunst panikk eksploderte i tider med pest. Som en historisk studie av heksejakt på 1500- og 1600-tallet sier, var det ofte ‘den dype forvridningen og dødeligheten produsert av pesten’ som skapte de sosiale forholdene for heksejakt. Pest ga ‘den viktige bakgrunnen for vekst [av heksejakt]’ (1).

Terroren og forvirringene som ble utløst av pestene førte til et klima med fingerpeking, et dementt søk etter de som hadde en skjev tro og handlinger som kunne holdes ansvarlige for pestens spredning. Der dagens syndige høyttalere blir ansett som ‘agenter for desinformasjon’, ble hekser og demoniske individer i tidligere pestetider fordømt som ‘agenter for ondskapens rike’. Som en historiker sier: ‘Den rene, enorme terroren som ble fremkalt av pesten, forankret forestillingen om at absolutt hvem som helst … kan være en agent for ondskapens rike.’ (2) PODCASTUtstillingsforsøket til skeptikerneSPIKET

Faktisk løp heksejakt ofte side om side med ‘pestespreder panikk’. Disse panikkene, særlig utbredt i urbane områder, ble drevet av en overbevisning om at visse mennesker, vanligvis de som hadde feil, ikke-kristen tro, hjalp pesten. Enten gjennom bruk av pestesyke salver eller behandlinger som ikke fungerte (desinformasjon?), Ble disse onde kreftene sagt at de var sykdommens fotfeste: ‘Deres påtale liknet hekser, for et besøk av pesten kunne utløse en pestespreder panikk, der et stort antall gravører [ pestespredere ] ble anklaget og prøvd. ‘ (3)

Kjetteri i seg selv ble sett på som en slags pest. 1645-brosjyren Heresiography stemplet kjetteri som en ‘smittsom og smittsom sykdom’. Kjetteri ble sett på som et verre problem enn sykdommen i seg selv. ‘Heresie-pesten er større’, erklærte heresiografi , ‘og du er nå i større fare enn da du begravde fem tusen i uken’. Dette kuldegrønne prefigurerte Storbritannia tidlig i 2021: over 5000 døde av Covid i forrige uke, og likevel har det mest intense fokuset blant media og politiske eliter vært på lockdown-skeptikere og deres ‘farlige’ ord. Ketteri-pesten er større….

Impulsen den gang var å prøve å motvirke pestens terror med rituelle oppsigelser og i noen tilfeller henrettelser av pestassistere. En lignende impuls har grepet Storbritannia i dag. Den tilsynelatende utenfor kontrollen til Covid-19, patentsvikt for tre lockdowns for å ‘flate ut kurven’, har skapt ustabilitet og til og med glimt av hysteri i mainstream. De trenger noen eller noe å klandre. De trenger demoner. De trenger gravører . Heksejakten blir nok en gang en fortrengende funksjon av de fryktede, moralsk forstyrrede guvernørene i samfunnet.

En kommentator – Paul Mason ved New Statesman – har tatt kjetterhysteriet til sin logiske konklusjon. Han har fantasert om hvilke kretser av helveteslåsende skeptikere som vil bli plassert i. ‘[Den] siste kretsen må reserveres for fremtredende lockdown-skeptikere … kjendis-høyreorienterte meningsdannere uten vitenskapelig legitimasjon … deres mediestøtter, at Tory-håndteringen av pandemien har skjult fra inkompetanse og hubris til katastrofal dårlig forvaltning. ‘ Kort fortalt dreper kjetterskapen deres, og de må stilles. Ren middelalder. Stalinisme møter Dante.

Denne demoniseringen av skeptikere må stoppe. Flertallet av oss som setter spørsmålstegn ved politikken for nedlåsing, godtar at Covid er ekte og farlig. spiked har beskrevet Covid-pandemien som en veldig betydelig helseutfordring helt fra begynnelsen. Vi godtar også at restriksjoner på hverdagen vil være nødvendige. Det vi stiller spørsmålstegn ved er politikken med låsing av tepper, bruken av terrorpolitikken for å skremme befolkningen til å overholde, og krigen mot uenighet. Det er helt legitimt – viktig, faktisk – å stille spørsmål ved disse tingene.

Vil du snakke om synd? Greit. Det er en langt større synd å knuse uenig mening enn å si ting om Covid-19 som senere viser seg å være feil. Ødeleggelsen av gratis diskusjon skader samfunnet langt mer enn feil mening eller spådommer, fordi det begrenser rommet for kritisk avhør av offentlig politikk og for å underholde muligheten for at det vi gjør er galt . Det er det som spiked ønsker: underholdning av muligheter, kjærlighet av åpen og streng etterforskning og blomstring av kjetteri. Tiden vil vise om nedlåsing var feil, men vi vet akkurat nå at demonologikampanjen er feil.

Brendan O’Neill er redaktør for spiked og programleder for den spiked podcasten, The Brendan O’Neill Show . Abonner på podcasten her . Og finn Brendan på Instagram: @burntoakboy

Heksejakten: En historie om hekseforfølgelsene i Europa og Nord-Amerika , Robert Thurston, Routledge, 2006.

Heksejakten: En historie om hekseforfølgelsene i Europa og Nord-Amerika , Robert Thurston, Routledge, 2006.

The Witch-Hunt in Early Modern Europe , Brian P Levack, Routledge, 2006.

Legg igjen en kommentar